Gå till huvudinnehållet
Tips

Äppelträdet - Så minskar du skadorna på din frukt

Dela

Under sensommaren har bin och andra insekter fullt sjå att pollinera våra fruktträd. Men vaknat har också de insekter som skadar vår frukt. Här ger vi tips på hur du skyddar dina äpplen.

Det är inte bara vi som älskar frukt. Rönnbärsmalen (Argyresthia conjugella) är kanske äppelodlarens största fiende. Under 2001 förstörde rönnbärsmalen så mycket som hela skördar. Tack vare forskaren och entomologen Olof Ahlberg vet man sedan 1920-talet ganska mycket om spinnmalen vars larver älskar rönnbär, och de stora fina äpplena på våra äppelträd.

Rönnbärsmalen

Rönnbärsmalen lägger vanligtvis ett ägg i varje rönnbärskart. I södra Sverige är problematiken inte lika stor eftersom rönnblomningen sällan slår fel, men i mellan- och norra Sverige blir det ibland dåligt med rönnbär i vilket malen flyger vidare till äpplet med stora skador som följd. Efter cirka 5 veckor lämnar de köttröda larverna äpplet genom att spinna en tråd ner på marken, där de spinner en puppa under en jordkoka i marken. Där övervintrar den tills dess att den kläcks inför försommaren nästkommande år - för att börjar om från början. Skadan kan liknas lite vid svart snus som syns inne i äpplet.

Äppelvecklare 

Äppelvecklare (Cydia pomonella) är en fjärilsart som lägger ägg på bladen, och som övervintrar under barken och andra skrymslen i äppelträdet. Man känner igen insekten genom att larven äter ut kärnhuset innan den gör en gång rakt ut ur äpplet som lämnar ett stort svart utgångshål. Äppelvecklare gillar även annan frukt som päron och finns över hela Europa, med undantag för längst upp i norr. Den har sedan länge varit känd länge och fick sitt latinska namn av Linné, 1758.

Det finns flera sätt att bekämpa insekterna om du inte vill bespruta ditt träd. Det mest uppenbara är att plocka bort angripna äpplen och larver du hittar, alternativt att sätta upp en feromonfälla. Feromonfällor består av ett litet “hus” som hängs upp i trädet med en limskiva varpå fjärilarna fastnar. Feromonet imiterar den doft hanarna sänder ut för att attrahera honor och finns mot såväl rönnbärsmal som äppelvecklare.

De flesta ägg och larver tål inte att bli besprutade med en oljig lösning. Skadeinsekter bekämpas därför med det klassiska receptet på 1 liter mjölk,10 liter vatten och 1 matsked såpa. Lösningen sprutas sedan direkt efter blomning. 

 

 • Feromanfälla Granngården

  5 tips för en bättre äppelskörd

  • Använd feromonfällor för att minska insekter och få en bättre bild av problemets omfattning. 

  • Använd limringar runt trädets fot under augusti månad. Limringar hindrar spinnmalens larver och andra klättrande insekter från att ta sig upp. 

  • Sätt upp holkar och mata småfåglar som är duktiga på att plocka larverna.

  • Låt hönsen bearbeta jorden under äppelträden. De är skickliga på att hitta och förstöra pupporna.

  • Borsta trädstammen med en mjuk rotborste och måla en ring av lera, kogödsel och kalk.