Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Batterimaskiner – ett klipp för miljön

Dela

Gräsklippare, motorsågar och häcksaxar – numera syns batteridrivna verktyg och maskiner på var och varannan trädgård runtom i landet. Och med all rätt! Batteridrivna trädgårdsmaskiner är inte bara snälla mot miljön, de är såväl ekonomiska som ergonomiska och tystgående. I den här guiden listar vi fördelarna med att välja batteridrivet när du står inför att investera i nya verktyg och trädgårdsmaskiner.

Att satsa på verktyg och trädgårdsmaskiner med minsta möjliga miljöpåverkan är förstås ett starkt argument för alla som går i tankar på att investera i nytt. Många väljer nätanslutna eller bensindrivna verktyg i tron om att man får mer valuta för pengarna, men idag är batteridrivna maskiner ofta likvärdiga med konkurrerande bensinslukande maskiner. Utvecklingen går ständigt framåt och numera har batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner kommit att bli det självklara valet för många hemmafixare och proffs. Om du vill ligga rätt i tiden, spara pengar och stå i rätt kurs med grannen – gå från bensin till batteri.

Batteridrift

Som namnet antyder drivs batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner av uppladdningsbara batterier. Oavsett om du står inför att klippa gräs, såga trädstammar eller slunga snö krävs endast ett laddat batteri och ett knapptryck för att komma igång med en batteridriven maskin. Om du har två likadana batterier från samma batterisystem, kan du effektivt ladda upp ett urladdat batteri under tiden du kör slut på det andra.

Ett batteri till flera verktyg

Visste du att alla dina batteridrivna trädgårdsmaskiner och verktyg kan drivas med ett enda batteri? Om du väljer att satsa på verktyg och trädgårdsmaskiner från en och samma leverantör, maskin- och batteriserie kan du nämligen driva samtliga maskiner på ett och samma batteri. Stora varumärken som Ryobi, STIHL och Stiga erbjuder verktyg och maskiner för dig som vill göra en smart affär och driva alla verktyg inom samma batteriserie. 

Ryobi ONE+

One+ är en serie batterier som passar till alla ONE+ verktyg från Ryobi. Serien är ett 18V system och det största tillgängliga systemet som passar till flest maskiner inom varumärket Ryobi. Ryobi One+ erbjuder sju batteristyrkor för alla dina projekt, men tänk på att olika verktyg kräver olika batteristyrkor för bästa prestanda. Om du har en 36V maskin från Ryobi väljer du batterisystemet Ryobi Maxpower som är ett 36V system. Du kan inte kombinera ett One+ batteri med en 36V maskin och vice versa.

STIHL AK-system

AK batterisystem är en serie Lithium-Ion batterier som passar alla maskiner som ingår inom STIHL AK-system. Batterierna är kompatibla med samtliga AK-batterimaskiner från STIHL och finns i tre olika styrkor. Notera dock att STIHL har två 36V system som inte kan kombineras. AK 36V är kompatibla med maskiner anpassade för AK systemet och speciellt utvecklade för trädgård och fritidsarbete, medan AP 36V är anpassat för yrkesanvändning och tuffare uppgifter.

Stiga E-power

Stiga erbjuder batterisystemet E-power som driver ett helt sortiment av olika trädgårdsprodukter och maskiner. E-power batterier från Stiga är en serie 48V system utvecklade för längre och tuffare uppgifter i trädgården.

Batterimaskiner

Batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner är bra för såväl dig som din omgivning och miljön. Samma batteriserie kan användas till flera olika maskiner inom samma leverantör – som håller hög prestanda och startar med ett enkelt knapptryck. Hos oss på Granngården finner du batteridrivna trädgårdsmaskiner och batterisystem för flera ändamål. 

5 fördelar med batteridrivna trädgårdsmaskiner

Ekonomiska

Batteridrivna trädgårdsmaskiner och verktyg blir betydligt billigare i längden. Inköpspriset kan ligga något högre, men hushållselen är billigare än vad det kostar att fylla på med olja och bensin. Batterimaskiner har dessutom färre delar som behöver servas och underhållas.

När du köper flera verktyg och trädgårdsmaskiner från samma tillverkare håller du nere kostnaderna. Varför? Därför att du kan använda samma batteri till flera maskiner. Håller du dig inom samma voltsyrka kan du räkna med ett batteri som fungerar exemplariskt, men tänk också på att ditt val av batteriladdare har stor betydelse. Den viktigaste faktorn är att ta hänsyn till hur snabbt den laddar upp dina batterier, men du behöver också ta ställning till om du vill kunna ladda flera batteriet år gången. Välj en batteriladdare som motsvarar dina behov.

Effektiva

Batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner är minst lika effektiva som bensinslukande maskiner. Vid nätdrift är du emellertid begränsad av strömtillgång, men med en batteridriven trädgårdsmaskin behöver du varken tänka på eluttag, förlängningskablar eller dyra bränslekostnader. Med en batteridriven trädgårdsmaskin kan du smidigt röra dig från en plats till en annan – utan att fundera över strömförsörjning eller sladdar som begränsar dina rörelser. När kraften i dina batteridrivna maskiner tagit slut byter du helt enkelt batteri.  

Miljövänliga

Klimatfrågan är minst sagt på tapeten i dagens samhälle – och det med rätta! Trädgårdsmaskiner som drivs av bränsle är mycket skadliga för miljön: förbränningen av fossila bränslen – olja, gas och kol – är nämligen den största källan till utsläpp av växthusgaser. Stora utsläpp av koldioxid orsakar luftföroreningar, ger upphov till försurning av skog och mark, och bidrar till att jordens medeltemperatur ökar. Genom att välja batteridrivna trädgårdsmaskiner gör du därför ett riktigt klipp för miljön – men också för dig och din hälsa. Ur miljösynpunkt är batterimaskiner nämligen svårslaget då avgasutsläppen är lika med noll.

Fördelen med moderna litiumjonbatterier är att man kan återvinna de allra flesta. När dina batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner gjort sitt är det viktigt att du plockar ut ditt maskinbatteri och lämnar in det på en återvinningsplats.

Tystgående

Föredrar du att arbeta i tystnad? Batteridrivna trädgårdsmaskiner och verktyg är valet för dig som önskar upprätthålla trivsel och grannsämja runt dina trädgårdsbestyr. Buller och bång är sällan önskvärt för någon och en likvärdig bensindriven maskin ger inte bara oset av bensinångor – de låter också betydligt mer för dig och din omgivning. 

Ergonomiska

Batterimaskiner är inte bara skonsamma för grannsämjan och dina öron – de har generellt lägre vikt och funktioner som sparar på såväl rygg som handleder.