Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Så väljer du rätt kattmat till din katt - läs mer på granngården.se
Guide

Välj rätt kattmat till din katt - Våra bästa tips!

Dela

Vad ska man tänka på när man väljer kattmat? Det är förstås inte helt enkelt att navigera i det stora utbud av torrfoder, våtfoder och färskfoder som finns på marknaden idag, men det finns några konkreta saker du kan ha i åtanke när det kommer till att hitta rätt mat till just din katt.

Kattmat för vuxna katter

Katter måste äta kött då det är den enda föda de kan tillgodogöra sig ordentligt. Det räcker alltså inte att välja mellan ett torrfoder, blötmat eller färskfoder, det är också viktigt att läsa innehållsförteckningarna noga. Torrfoder är bra för kattens tandhälsa och innehåller alla de näringsämnen din katt behöver, medan blötmat har en doft och konsistens som smakar gott för de flesta katter, men också för de mest kräsna. Färskfoder behöver oftast kompletteras med annan mat för att katten ska få i sig all den näring den behöver, men det är en biologiskt naturlig kost för katter som dessutom tar upp näringen i färskfodret väldigt bra.

Katter som enbart äter torrfoder får generellt i sig för lite vätska varpå blötmat är att föredra. Får din katt i sig för lite vätska? Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt då katter som dricker för lite riskerar att få urinvägsproblem och förstoppning. I det vilda dricker katter nästan inte alls, men de får i sig den vätska den behöver från småfåglar och gnagare. Kattmat som innehåller kyckling och annan fågel är alltså ett utmärkt alternativ, men när det kommer till andra köttsorter kan det vara bra att veta att de kan ha lite olika för- och nackdelar. Vissa köttsorter är mer lättsmälta än andra: exempelvis är kattmat som innehåller får lättsmält, medan oxkött och gris kan vara lite mer svårsmält. Att kötthalten är hög är dock viktigt då det innehåller taurin som är en livsnödvändig aminosyra för kattens syn och hjärta, som katten inte kan producera själv.  

Kattmat för utekatter skiljer sig något från kattmat för innekatter. Katter som vistas utomhus är generellt mer aktiva och kan behöva ett foder med högre kaloriinnehåll för att bibehålla sin idealvikt, medan katter som vistas inomhus kan behöva ett foder med ett mer balanserat kaloriinnehåll för att bibehålla idealvikten. Kattmat för steriliserade katter är anpassat för katter som är kastrerade eller steriliserade, med tendens till övervikt. Kattmat för steriliserade katter har samma volym som ett vanligt foder, men innehåller färre kalorier. Katter som har lång eller krävande päls kan behöva kattmat som innehåller Omega-3 och Omega-6 då det stödjer kattens hud och päls.

Kattmat för kattungar

När du väljer kattmat till kattunge finns det några saker att ha i åtanke. Det första du ska kontrollera är att produkten i fråga är ett helfoder, det andra är att se över produktens innehållsförteckning. Ett komplett foder innehåller allt din kattunge behöver: en hög kötthalt som i sig ska vara den huvudsakliga proteinkällan, rikligt med fett och rätt mängd vitaminer, mineraler och spårämnen. I ett komplett foder utformat för kattungar har man tagit hänsyn till det faktum att kattungar behöver mer protein, vitaminer och kalcium, samt andra mineraler än vad vuxna katter behöver. Kattungar behöver också äta fem gånger så mycket energi som en vuxen katt varpå ett kattungefoder innehåller mer kalorier och protein för katten att växa och utveckla sunda inre organ.

När det kommer till kattungar är det bra att hålla fasta mattider då man ger katten mindre portioner, cirka 4-5 gånger per dag. Om du inte har möjlighet att ge maten under fasta tider kan du lämna torrfoder i en aktiveringsleksak. Ofta brukar uppfödaren skicka med den mat som kattungen är van vid, men om du är osäker på vad katten ätit tidigare är ett torrfoder eller blötmat med hög kötthalt det tryggaste valet. Om du vill ändra kattungens kost är det bra att göra det först när kattungen installerat sig i sitt nya hem. Låt det då ta tid det tar.

Förutsatt att katten inte har några hälsoproblem är det helt upp till dig om du vill ge katten ett torr- eller våtfoder, eller en blandning av båda. Fördelarna med att ge kattungar ett torrfoder är att du kan ge katten exakt den mängd katten behöver. Bitarna är ofta mindre och hjälper till att hålla kattens tänder friska. Hållbarheten är också längre. Fördelarna med att ge kattungen ett vårfoder är att katten får ett ökat vattenintag. Kattungar gillar doften och konsistensen av ett våtfoder som serveras som en fräsch måltid varje dag. När katter blivit 6-8 månader kan de se vuxna ut, men på insidan är de fortfarande kattungar ett tag till. När katten fyllt 12 månader kan du gradvis byta foder till vuxenmat. Skynda långsamt – ett foderbyte kan ta en längre tid.