Gå till huvudinnehållet
Så väljer du rätt kattmat till din katt - läs mer på granngården.se
Guide

Välj rätt kattmat

Dela

Som kattägare vill du självklart att din katt ska må så bra som möjligt. Så hur väljer du rätt kattmat till just din katt?Här reder vi ut några begrepp om kattmat och du får våra bästa tips om hur du väljer rätt för just din lurviga vän.

Din kisse förtjänar det bästa och inte bara för att du ska skämma bort den, utan för att den faktiskt behöver få i sig tillräckligt och rätt näring. Näringsrik kattmat ger kissen fin lyster i pälsen och hjälper den att må bra.

Ska du välja torrfodertill katt, blötmat eller kanske färskfoder till din katt? Det är inte lätt att veta. En innekatt kanske kräver lite mer lättsmält kattmat än en utespringande liten vilde. Några saker du kan tänka på listar vi här nedanför. 

Tänk på detta när du köper kattmat

 • Välj kattmat för syn och hjärta

  En viktig ingridiens är taurin som är en livsnödvändig aminosyra för kattens syn och hjärta. Katten kan inte producera taurin själv, men ämnet finns naturligt i kött. Därför är det viktigt att välja rätt kattmat som innehåller animaliska produkter.

 • Hög proteinhalt i kattmaten

  Kött innehåller taurin som är livsviktigt för din katt. Katter är köttätare och ett bytesdjur i det vilda innehåller ungefär 50-60 procent protein. Av den anledningen behöver din katt ett foder med hög proteinhalt.

 • Kombination av torrfoder och blötmat

  Vad ska du som husse eller matte välja för typ av mat till ditt djur? Ute i det vilda får katten i sig det mesta av vätskan från sina bytesdjur. Därför bör du ge din tamkatt en variation av både våtfoer och torrfoder. Och glöm inte att katten alltid har fri tillgång till vatten.

 • Kattgodis - det lilla extra!

  Kattgodis är perfekt som belöning, sysselsättning eller fodertillskott. Välj ett bra och nyttigt kattgodis som innehåller viktiga vitaminer och näringsämnen. 

Röd kattunge tittar ner i matskålen