Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Katter intill kattlåda

Bästa kattsanden – så väljer du rätt

Dela

Att välja kattsand eller kattströ som passar din katt kan vara knivigt. Det finns många sorter att välja mellan i en rad kvalitets- och prisklasser. Vi hjälper dig att välja den bästa kattsanden för din pälskling.

Bästa kattsanden – det är den som katten själv får välja. Bentonitlera, cellulosa, kisel eller majs- och vetepellets? Det finns minst sagt många alternativ att välja mellan när det kommer till kattsand och kattströ. I slutändan är det katten själv som avgör vad som fungerar bäst – och det är högst individuellt. Vissa katter tycker exempelvis inte om att använda parfymerad kattsand, vissa föredrar pellets och andra tycker illa om det. För långhåriga katter funkar inte alltid klumpbildande sand då det kan bilda klumpar som fastnar i kattens päls, och då kan träpellets eller papperspellets vara ett bättre alternativ.

Om din katt uträttar sina behov på annan plats än i kattlådan kan du behöva rengöra lådan oftare, alternativt byta till en annan sand. Det ska inte lukta ut kattlådan – anledningen till att katter gräver är att de försöker gömma utan dofter. Huruvida man ska välja kattsand eller pellets beror på kattens behov, men också på personliga preferenser. Träpellets eller papperspellets kan vara mer dammfria och miljövänliga, medan klumpbildande kattsand har goda absorberingsegenskaper som gör det enkelt att rengöra i kattlådan. Tycker katten om att rafsa ner sitt kiss och bajs i sanden är du troligtvis hemma, men man kan behöva prova sig fram.

Som kattägare kan man ha preferenser vad gäller exempelvis varumärke och huruvida kattsanden är miljövänlig, parfymerad eller oparfymerad. Vissa kattsandsprodukter har bättre luktneutraliserande egenskaper, andra är biologiskt nedbrytbara. För att upprätthålla bästa hygien är det viktigt att man ser över kattlådan dagligen, varpå det kan vara viktigt att välja en produkt som förenklar rengöringen. Klumpbildande kattsand kapslar in luften och bildar klumpar som är enkla att samla upp, medan icke-klumpbildande kattsand gör rengöringen av kattlådan något mer tidskrävande.

Hygien är A och O

Katter är renliga djur. Varannan vecka bör man rengöra lådan och byta ut kattsanden, men det är viktigt att dagligen titta till lådan och att plocka bort avföring och klumpar regelbundet. Om du har fler än en katt i hemmet rekommenderar vi att du har ett par kattlådor med kattsand av naturlig bentonitlera. Bentonitlera absorberar lukt, förhindrar tillväxt av bakterier och lämnar fina klumpar som är enkla att plocka bort med en liten spade.

Enligt djurskyddslagstiftningen är det olagligt att inte ha en kattlåda för innekatter, men det är även rekommenderat att ha en kattlåda med kattsand för utekatter. Att gräva ner sitt kiss och bajs ligger i kattens natur. Anpassa kattlådan efter kattens ålder, storlek och eventuella hälsoproblem.

Återvinn kattsanden

Trött på att slänga tung kattsand i hushållsavfallet? Satsa på spannmålsbaserad kattsand och cellulosaströ – naturlig kattsand som är snäll mot miljön och dessutom återvinningsbar.

Spannmålsbaserad kattsand

Spannmålsbaserad sand är biologiskt nedbrytbar och kan slängas direkt på komposten. En kattlåda med majs- och vetepellets sköter du enkelt genom att plocka ur klumparna dagligen. Sanden dammar minimalt, suger upp fukt och kapslar in lukt.

Cellulosaströ

Cellulosaströ är gjord på fiber från skogen och går att kompostera då den är biologiskt nedbrytbar. Ströet är lukt- och parfymfritt och dammar minimalt. Nackdelen är att ströet behöver bytas ut ofta – kattlådan ska rengöras två gånger om dagen och hela lådan bör bytas ut varje vecka eller vid behov.

Handla kattsand & kattströ