Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Katt som biter på en tandborste

4 tips för att hålla katten ren

Dela

Som de flesta kattägare känner till är katten mån om sin hygien och tillbringar lång tid med att tvätta sig. För en bra kattskötsel finns det några saker de små pälsklingarna behöver hjälp med, för att må så bra som möjligt. Här får du tips för att hålla katten ren.

Det är viktigt att etablera goda vanor redan när katten är liten, annars kan det bli tufft att lära om den längre fram. Ska du till exempel bada en gammal katt för första gången, brukar det inte bli särskilt populärt. Vi ger våra bästa tips för att hålla katten ren.

 • Håll kattlådan ren

  Om inte kattlådan hålls ren kan katten välja att uträtta sina behov någon annanstans. Var därför noga med att göra rent varje dag. Och se till att tömma hela lådan och tvätta den någon gång i veckan. För att undvika att bakterier samlas i botten och skapar dålig lukt kan det vara bra att byta låda vartannat år. Om du har flera katter kan det vara klokt att ge dem varsin låda, det är inte alla katter som tycker om att dela.

 • Var generös med kattsanden

  Katter tycker om att täcka över sin avföring. Se till att det finns rikligt med sand i kattlådan. Det finns många olika typer av kattsand, välj gärna en finkorning sort som enkelt bildar klumpar. När du hittat den sand som fungerar bäst, undvik att byta sort. Katter tycker inte om förändringar och kan välja bort lådan om den inte känner igen sig.

 • Ge katten ett ljummet bad

  Det är en myt att alla katter skyr vatten – många tycker om ett varmt bad. En korthårig katt tvättar sig enkelt själv, och behöver bara badas någon gång ibland. Långhåriga katter och nakenkatter däremot har större behov av päls- och hudvård. En katt som regelbundet badar fäller mindre. Välj skonsamma balsam och schampo för katt med naturliga ingredienser för att hålla katten ren. Och använd en kam, borste eller groominghandske som passar just din katt.

 • Borsta kattens tänder

  Genom att borsta kattens tänder ett par gånger i veckan förebygger du tandlossning, plack och tandsten. Välj därför en mjuk tandborste och börja med att lägga lite räkost på för att göra borstandet till en positiv upplevelse. Byt sedan till tandkräm med exempelvis leversmak, så finner sig katten snart i rutinen.