Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ridkläder för vintern - läs vår guide på granngården.se
Guide

Ridkläder för vintern – så håller du dig varm

Dela

Att klä sig rätt i stallet eller på hästryggen är A och O, särskilt under vintern då det är lätt att frysa. Här hittar du tips på varma ridkläder, från fodrade ridbyxor till varma ridstövlar och massor av knep för att hålla dig varm!

Vinterridning kan innebära en utmaning när det kommer till att välja rätt ridkläder. Självklart vill vi slippa frysa, men det är heller inte bra att överklä sig och svettas istället. Svetten kyler oss också så att vi börjar frysa. Några generella saker som är bra att tänka på när du väljer ridkläder under vintern är:

varma ridkläder på granngården

Varma ridkläder i stallet

Att klä dig i flera lager är, som sagt, är god idé i stallet. Såhär klär du dig från topp till tå:

Kläder upptill

Är du väldigt frusen kan du grunda med ett underställ i ull, annars är en långärmad funktionströja som andas en bra start. För nästa lager passar en fleecetröja bra, därefter en väst och slutligen är varm ridjacka. Genom att se till att dina ridkläder har dragkedjor kan du enkelt ta av och på beroende på temperatur.

Ridbyxor

På underkroppen finns det både fodrade och icke fodrade ridbyxor att välja på. Vill du veta mer om olika typer av ridbyxor och dess användningsområdet kan du läsa vår guide om ridbyxor här. På vintern kan det vara skönt att välja ett par fodrade ridbyxor eller termobyxor i softshellmaterial, vilka har ett mjukt fleecefoder och borstad insida för att förbättra lufttillströmningen.

Ullstrumpor

På fötterna passar ullstrumpor bra – de skyddar både mot kyla och värme och är därför bra året om! Ull är nämligen fantastiskt på att transportera bort fukt och hålla fötterna både torra och varma.

 

varm ridjacka herr på granngården

Kläder utomhus

Utomhus är det förstås ännu viktigare att se till att du har varma ridkläder.

Varm ridjacka och ridtröja

Ett slitstarkt och tåligt underställ i ull är en bra början, följt av en fleece eller stickad tröja. Se sedan till att ha en jacka som är lätt och smidig att röra dig i för att inte hindra dig på hästryggen. En varm jacka behöver inte vara samma sak som en tjock jacka, utan beror snarare på vilket material den är vadderad med.

Under ridhjälmen

Tycker du det är kallt om huvudet eller halsen kan du ha en buff under ridhjälmen eller runt halsen för att hålla vinterkylan ute.

Fodrade ridhandskar

Händer och fötter löper störst risk att bli kalla under vinterridning. Se därför till att ha fodrade vinterhandskar som är helvadderade. Det ger dig ett bra grepp samtidigt som du kan hålla värmen bättre. Vinterhandskar finns dessutom i modeller med både tre och fem fingrar. Varianten med tre fingrar är en anpassad tumvante för ridning och känns ofta varmast.

Tips! Skulle du bli kall om fingrarna när du är ute och rider, tänk då på att röra dem mycket för att få igång blodcirkulationen igen!

Ridstövlar för vintern

På fötterna är exempelvis termostövlar sköna under kalla dagar, gärna tillsammans med ullsockar och en ullsula. Tänk bara på att ha utrymme för att kunna vifta på tårna. Sitter ridstövlarna för tajt blir det snabbt kallt.

Hela Granngårdens utbud av varma ridkläder hittar du här:

köp ridutrustning

 

 

ridkläderna du behöver för vinterridning - på granngården