Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Årets pelargon Calliope L Soft Coral

Årets pelargon 2022!

Dela

Äntligen korad! Årets pelargon 2022 är Calliope L "Soft Coral"

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom! Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Calliope L "Soft Coral" vann juryns hjärtan med sina vackert korallfärgade blommor som är 50% större än en normal zonalepelargon. Det storvuxna, runda och buskiga växtsättet bidrog också till att kamma hem vinsten. 

Årets pelargon Calliope L Soft Coral

Juryns motivering

"Årets hedersbetygelse går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Den går hand i hand med utelivstrenden och positionerar sig som en levande inredningsdetalj utomhus. Var du än lyfter fram Årets Pelargon passar den in och väcker uppseende. Med sitt stora, buskiga, välformade och klotrunda växtsätt bildar Calliope L 'Soft Coral" charmigt stora buskar. En riktig krona på verket var du än placerar den!"

 • Årets pelargon Calliope L "Soft Coral"

  Visste du att...

  • Calliope L "Soft Coral" har blommor som är 50% större än en normal zonalepelargon

  • Pelargonen är storvuxen, rund och buskig i sitt växtsätt. En riktig dröm!

  • Lätskött! Med enkel omvårdnad får du till utelivstrenden med fylliga pelargoner som vågar ta plats 

Skötsel av Soft Coral

Följ de enkla stegen för att lyckas med årets pelargon! Vill du veta mer om hur du sköter om pelargoner kan du läsa vår stora guide för pelargoner. Den innehåller allt du behöver veta om denna fantastiska blomma.

 • Årets pelargon Calliope L Soft Coral

  Placering av Soft Coral

  Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Soft Coral trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus. Du kan ha den i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria bör den vara inomhus. Ha den då på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats. 

 • Årets pelargon Calliope L Soft Coral

  Plantera om

  När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj en kruka eller odlingslåda med rejäl volym och en planteringsjord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får ordentligt med växtnäring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

 • Årets pelargon Calliope L Soft Coral

  Vattna regelbundet

  Vattna regelbundet men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det kan du vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är inte så bra då mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika mycket som när de vattnas regelbundet.

 • Årets pelargon Calliope L Soft Coral

  Nyp bort vissna blommor

  Var snabb med att nypa bort vissna blommor. Gör det helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och kul dekoration. Den ser ut som en storknäbb och Pelargos betyder just storknäbb. 

 • Årets pelargon Calliope L Soft Coral

  Samplantering

  Tänk på att inte plantera för tätt om du gör en samplantering av flera pelargoner eller andra växter. Plantorna växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. 

Årets pelargon genom åren

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Årets pelargon 2021 var "Astrid" och 2020 var det "Tango Deep Rose With Eye"-