Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ta hand om Amaryllis
Tips

Amaryllis – allt du behöver veta

Dela

Vad vore väl julen utan amaryllis som sprider glädje i hela huset? Det finns inga gränser för hur du kan dekorera med amaryllis! Snittamaryllis i glasvas, hängande amaryllis i fönstret eller amaryllislökar som planteras i kruka är alla sätt att skapa stämning med amaryllis – julens drottning!

Olika sorters amaryllis i fönster

  Amaryllis, Hippeastrum  

Amaryllis, Hippeastrum är en lökväxt som tillhör familjen amaryllisväxter. Amaryllisen blev en julblomma i Sverige först på 1960-talet och kommer ursprungligen från Sydamerika. Ibland kallas Amaryllis för Riddarstjärna som är en översättning av det latinska namnet ’Hippeastrum’.

Olika amaryllisarter började korsas med varandra på 1800-talet då odlare tog fram nya sorter med större, fylligare och fler blommor i olika nyanser. Idag finns det allt ifrån småblommiga miniatyramaryllis till storblommiga amaryllis; sorter med enkla klockor och andra med fyllda; amaryllis med tvåfärgade blommor och nyanser som rosa, vita eller röda amaryllis. En stor amaryllislök har en omkrets på cirka 35 centimeter och har upp till 3 stänglar, som går 4 blomklockor vardera. De avlånga bladen kan bli upp till 50 centimeter på längden och blomställningarna mellan 30-60 centimeter på höjden. 

Det finns en amaryllis för alla. Red Queen är en röd amaryllis som är sådär klassisk och traditionell som man vill att en julamaryllis ska vara, medan White Queen är en vit amaryllis som påminner om sommarens liljor. Terra Cotta Star är en orange amaryllis som skiftar i rosa och persika beroende på ljuset och hur det faller. Men listan kan göras lång – Hercules, Elvas, Benfica, Alfresco, Double Rose, Marilyn, Spartacus och Apple Blossom Galaxy är bara några av de hundratals amaryllis du kan hitta på marknaden.

Runt jultider är utbudet av blommande amaryllis stort i butik. Notera amaryllislökens storlek när du handlar – ju större lök, desto högre kvalitet och fler stänglar med rikare blomning. Men du kan också driva upp dina egna amaryllislökar genom att plantera dem i november. Amaryllislökar som du köper i butik har ofta förodlats för att börja blomma lagom till jul, så det kommer att bli en vacker amaryllis av löken – var så säker! Amaryllisen har också tillägnats en alldeles egen dag, amaryllisens dag som inträffar den 19 november. För att de ska blomma lagom till första advent är dagen till ära en lämplig tid att köpa hem årets amaryllisar.

Hitta närmsta butik

Amaryllis i kruka

Plantera amaryllislök i kruka

Att plantera amaryllislök är enkelt – allt du behöver är en kruka, vanlig blomjord, en näve lecakulor och amaryllislökar, förstås. Såhär planterar du amaryllislök i kruka:

  • Börja med att hälla l lecakulor i botten av en kruka, som du sedan fyller upp med vanlig blomjord. Amaryllislöken ska sättas ner så att två tredjedelar av löken täcks av jord – cirka 3-4 centimeter mellan löken och krukans kant.

  • Vattna igenom amaryllisen efter plantering. Vänta sedan och vattna igen först när knopparna visar sig, inom en vecka eller två.

  • Placera krukan i ett fönster, gärna ovanför ett element. Om den inte börjar ta fart står den vanligtvis för kallt – rötterna behöver värme för att börja utvecklas och ju varmare din amaryllis står, desto snabbare börjar den blomma. 

När du planterar amaryllis i kruka behöver du inte tillsätta någon näring då löken innehåller allt som blomman behöver. Vattna mycket sparsamt, en halv deciliter i veckan brukar räcka när blommorna slagit ut.

Handla amaryllislökar

Snittamaryllis

Snittamaryllis – julens vackraste snittblomma

Snittamaryllis är avskurna amaryllisstänglar som du kan ställa i vackra glasvaser – för en modernare touch på juldekorationen hemma. Som snittblomma kan du sätta en amaryllis i en hög glasvas tillsammans med kvistar, eukalyptus och tallris – eller ge bort som bukett till någon du håller kär. 

På grund att amaryllisens långa, luftfyllda stjälk är det en känslig blomma som har svårt att suga upp vatten. Vad du kan göra är att sticka ett litet hål högst upp vid blomman, i vilket hjälper till att släppa ut luften så att den i sin tur kan ta upp mer vatten. Ställ din snittamaryllis i en hink med vatten under ett par timmar, innan du ställer ner den i en vas. Håll då fingret över öppningen i stjälken när du lyfter över din amaryllis, så att vattnet i sin tur håller sig kvar.

Amaryllislök i vas är oemotståndligt vackert. Använd gärna en hög glasvas, men var heller inte rädd att snitta amaryllisen för att passa i en lägre vas som du har hemma. Rengör vasen och tillsätt lite blomsternäring i vattnet innan du sätter ner din snittamaryllis. Vattnet ska nå ungefär halvvägs upp på stjälken och för att din amaryllis ska hålla sig vacker hela julen är det viktigt att byta ut vattnet minst två gånger i veckan. Passa gärna på att diska vasen vid ett av dessa tillfällen.

Snittamaryllisen är också vacker att hänga upp och ned i ett fönster, framför en spegel eller ovanför middagsbordet. Hängande amaryllis kan du dekorera med ett vackert sidenband eller ett rustikt snöre för extra julkänsla. Häll vatten i den ihåliga stjälken och fyll på med vatten allt eftersom.

Skötselråd amaryllis

För att din amaryllis ska stå vackert hela julen finns det några generella skötselråd att ha i åtanke. Amaryllisen – som fått titeln julens drottning av en anledning – kan vara en känslig och lite svår blomma om den inte får rätt förutsättningar.

Amaryllisen vill stå ljust och det är viktigt att rotera krukan eller vasen med jämna mellanrum eftersom amaryllisen, precis som många andra blommor, drar sig mot ljuset. Oavsett om du har amaryllis som krukväxt eller som snittblomma är det också viktigt att nypa bort ståndarna, eftersom frömjöl som faller på blomblad gör skada och bidrar till att bladen vissnar fortare. När amaryllisblommorna slagit ut kan du placera din amaryllis svalare över natten, för att blommorna i sin tur ska hålla längre.

Om du upplever att amaryllisstjälkarna rullar upp sig kan du snitta om stjälkarna, alternativt sätta ett gummiband runt stjälkens ände. För att din amaryllis ska hålla längre är det nämligen viktigt att stjälkarna inte delar på sig då det blir svårare för amaryllisen att ta upp vatten. Ibland kan man också behöva stötta upp stjälken lite. Genom att sätta amaryllisen i en hög och smal vas stöttar du stjälkarna, samtidigt som du undviker pinnar som kan komma att ruttna i vattnet. Plocka bort vissna blad och blommor som tar energi från de andra blommorna.

Övervintra amaryllislökar

Visste du att man kan spara sina amaryllislökar år efter år? När amaryllisen blommat färdigt börjar du med att skära av blomstjälkarna, men låter de gröna bladen leva vidare som vilken annan krukväxt som helst. Under sommaren kan du förvara amaryllisen utomhus, i halvskugga och på en vindskyddad plats. För att fylla löken med växtkraft kan du vattna och ger näring fram till september då det är dags att förbereda för blomning. Sluta då vattna och låt den vissna ner innan du plockar in och förvarar amaryllislökarna på en torr och kall plats. I oktober-november är det dags att ta fram löken igen. Då planterar du om den i ny jord (se plantera amaryllislök).

Dekorera med julblommor

Julblommor är minst sagt ett viktigt inslag för många runt jul och advent. Och amaryllisen är vacker att plantera med andra julblommor så som julrosor och hyacint. Vissa lökblommor köper vi för doftens skull, andra för att de är vackra och stämningsfulla. Hyacinter, men också jultazette och iskonvalj doftar alla ljuvligt i våra hem, medan julstjärnor, julrosor och amaryllis är en fröjd för ögat.