Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Dekorera med julblommor – Tips från blomsterproffset

Dela

Skapa extra julstämning i vintermörkret genom att dekorera med julblommor. Blomsterprofilen Emily Bratt har en bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Här berättar hon hur du skapar stämning, magi och nostalgi i jul.

Plötsligt är vi i december och hör och häpna – en vit sådan! Det är baske mig inte ofta det händer här på västkusten och det lär ju knappast hålla i sig fram till julafton men man får vara glad för det lilla. Fotograf: Lisa Jacoby

 • Dekorera med julblommor julstämning på Granngården

  Skapa julstämning – dekorera med julblommor

  Oavsett om snön lyser med sin frånvaro kan du alltid skapa julstämning i ditt hem – dekorera med julblommor, eller med rätt blomster. Och vad är då rätt blomster? Ja det givetvis upp till var och en. Vi är många som har våra favoriter bland julblommorna; både i kruka och i blomsterarrangemang.  

  Själv är jag ganska modest när det kommer till att julpynta (faktiskt även med blommor). Men det finns några raringar som är ett måste för mig och det finns mycket fint material att använda som man kanske inte tänker på! 

 • Ta hand om julblommorna på rätt sätt

  Gemensamt för lökväxterna är att de ska vattnas sparsamt medan barrisar mår bra av att dysas. De tropiska julstjärnorna behöver gullas med och tycker inte om torka, drag eller vintermörkret så ställ dem på en ljus plats.  

  Få dina julblommor att hålla längre (både krukor och snitt) genom att förvara dem svalt. Beroende på hur utomhustemperaturen är och om du har någon skyddad plats för väder och vind utomhus, kan det också vara ett bra alternativ. Eller kanske du har en sval källare eller förråd? Då kan du ställa in julblommorna där under natten.  

  Härliga julrosor och vinterbär gör sig bäst utomhus men håll koll på temperaturerna och var beredd att bära in och ut om det blir för kallt. Krukodlade lökväxter som hyacinter, och sorter som kommer lite senare på vårvintern efter jul, planteras senare ut i trädgården och du får på så sätt möjlighet att återanvändas och blomsterglädje.  

3 krukodlade julblommor – Emilys favoriter 

Mina tre krukodlade favoriter (att sätta i grupper på fat, i vackra krukor, urnor eller liknande) är; 

 • Hippeastrum x hortorum amaryllis

  Amaryllisen är kanske min absoluta favorit när det kommer till julblommor. För mig som är född på 80-talet har hon alltid varit ett självklart inslag, som jag minns från min barndom. 

  Köp lökar och driv upp själv, alternativt köp krukodlade när de finns i butik (brukar vara i november-december). När löken blommat över: klipp av stängeln, fortsätt att mysa med den och när bladen vissnat ner är det dags för sval förvaring (kylskåär perfekt) i minst 6 veckor innan du väcker den igen. 

  Amaryllisen blommar 45-60 dagar efter att du börjar driva henne. Och är definitivt inte bara en julblomma, utan bör och ska användas som lyxkomponent även i januari och februari. Vi har helt enkelt inte råd att förvisa amaryllis till enbart december.  

 • 2. Hyacinthus orientalis hyacint

  Som jag älskar hyacinter. Och den där skarpa doften är ju underbar! Även denna älskling är ett välkommet inslag som krukodlad även efter 31 december. Och tänk så underbar hon är i trädgården, tillsammans med sina tidiga lökkompisar i lundplanteringen! 

 • 3. Euphorbia pulcherrima julstjärna

  De tropiska julstjärnorna behöver gullas med och tycker inte om torka, drag eller vintermörkret, så ställ dem på en ljus plats. Jag placerar dem i husets ljusaste nster (som inte drar), i någon vacker kruka. 

Dekorera med julblommor – komplettera med växter

 

Kompletterar dina krukodlade julblommor genom att plocka in växtmaterial (både vildflor och kultiverat), för att göra juliga blomsterarrangemang, enkla kransar och girlanger med röda sidenband. Förutom diverse trevliga barrisar finns det mycket annat städsegrönt material du kan använda. 

Några av mina favoriter är murgröna, klätterbenved, järnek, en och lingonris. Addera kvistar av lärk med sina söta små kottar eller varför inte en sort som har färgad ved - tex den röda korallkornellen. Träd som inte släpper sina bruna blad som bok och ek blir vackra i vas eller krus. 

 

Blanda upp juldekorationer med torkat växtmaterial

torkade-blommor-granngarden.JPG

Förutom den vilda floran som du plockar in från din trädgård, så kan du ha amaryllis och hyacinter även till snittarrangemang. Blanda upp med torkat växtmaterial som du samlat på dig under året. Det är just nu – den mörka tiden på året som vi ska blommor som går att torka utan att de förlorar sin färg och form. En av mina favoriter här är just jätte-eternell bracteatumsom ju påminner om ädelstenar. Men tänk på att det finns så många fler växter att torka utöver just dessa klassiker.  

dekorera-julblommor.jpg

God blommig jul! 

/ Emily Bratt 

EN ANNAN SLAGS TRÄDGÅRD 

Emily Bratt har en lång bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Idag odlar, arrangerar och levererar hon hållbara blomsterarrangemang i säsong. Följ Emilys inspirerande konto @enannanslagstradgard på instagram.