Gå till huvudinnehållet
Katt på väg in korg

Resa med katt - bästa tipsen

Dela

Många katter får stanna hemma själva när matte eller husse ska resa bort. Så behöver det inte vara. Katten kan sova på kattpensionat eller åka bil i bur. För att få en så fridfull semester som möjligt för både dig och din katt har vi samlat våra bästa tips för att resa med eller utan katt.

 • Åka bil med med katt

  Katter blir ganska lätt åksjuka, så undvik att ge den mat precis innan ni ska åka. Vill du få åksjukemedel utskrivet för att underlätta resan kan du kontakta din veterinär. Ett bra tips är att låta katten motionera och ha gått på lådan innan.

  Unna kissen en rymlig och skön transportbur till katt och låt den få god tid på sig att lära känna buren i hemmamiljö innan avresa. Under resan ska buren stå på golvet eller vara fastspänd i ett av bältena. En del katter vill ha utsikt från kattburen, medan andra vill vara lite hemlig och gömma sig under en filt. Prova dig fram och se vad din kisse gillar.

  Bilresor kan göra att katter känner sig stressade, så låt den vänja sig genom att ta med den på några kortare bilturer innan. Det kan förebygga att kissen kräks, kissar eller bajsar i bilen. Vill du testa något som verkar lugnande kan du spraya kattburen med Feliway. Och är det en lång resa är det viktigt att ta med kattlådan och ge vatten regelbundet.

 • Ta in på kattpensionat

  Kattpensionat är inte lika vanliga som hotell för oss tvåfotingar och blir ofta snabbt fullbokade, så var ute i god tid. Läs på ordentligt eller kontakta en kattklubb för att få tips på pensionat med hög standard och se till att din katt är vaccinerad innan ankomst. Ett tips är att vänja katten vid kattpensiot när den är ganska ung, att få en en äldre katt att acceptera pensionatet bli svårare. 

 • När ni är framme

  För att underlätta kattens semestervistelse är det bra att efterlikna hemmamiljön så mycket som möjligt. Låt därför gärna katten vara inomhus de första dagarna och placera matskålar och vattenskålar på samma sätt som hemma.

  För att kissen ska känna sig stimulerad kan det vara bra att ta med de roligaste kattleksakerna. Passa också på att ta med katthalsband och se till att kissen har ID-märkning. Det finns ju ganska mycket som är nytt och spännande att upptäcka på den nya platsen, så att katter i ny miljö sticker iväg är inte ovanligt.

 • När katten får stanna hemma

  Om din katt verkligen inte gillar att resa eller om du tycker att det blir bäst för den bör du ha en kattvakt som kommer förbi två gånger per dag. Katter är sociala djur så förutom att ge den mat och vatten och göra rent i lådan, tycker katten om att umgås en stund. Ska du vara bortrest mer än två veckor är det en bra idé att någon kommer och bor med din katt.