Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Katt på väg in korg

Resa med katt – allt du behöver veta

Dela

Många katter får stanna hemma själva när matte eller husse ska resa bort. Så behöver det inte vara. Katten kan sova på kattpensionat eller åka bil i bur. För att få en så fridfull semester som möjligt för både dig och din katt har vi samlat våra bästa tips för att resa med eller utan katt.

Det blir allt vanligare att katten tas med på semester – oavsett om man ska åka en kortare eller längre sträcka. Det vanligaste sättet att transportera en katt på är i bilen, men allt fler väljer att ta med katten på semestern utomlands. Oavsett transportmedel finns det mycket att tänka på och många regler för huruvida katter bör transporteras.

Upptäck kattburar

 • Åka bil med med katt

  Undvik att ge katten mat precis innan ni ska resa – katter blir lätt åksjuka. För att underlätta resan finns det speciellt framtaget åksjukemedel att få utskrivet av veterinär. Låt katten gå på låda och röra sig fritt innan resa.

  Investera i en transportbur av god kvalitet och låt katten känna in buren i hemmamiljö innan avresa. Under resan ska buren stå på golvet eller vara fastspänd i ett av sätesbältena i bilen. En del katter vill ha utsikt från kattburen, medan andra vill dra sig undan och gömma sig under en filt. Prova dig fram och se vad just din katt föredrar.

  Bilresor kan också göra att katter känner sig stressade. Ta några kortare bilturer innan ni åker iväg på en längre resa med katten då det kan förebygga att kissen kräks, kissar eller bajsar i bilen. Om du ska resa långt med katt i bil är det viktigt att ta med kattlådan och ge vatten regelbundet.

 • Flyga med katt

  Oavsett transportmedel finns det mycket att tänka på och många regler för huruvida katter bör transporteras. Det krävs förberedelser oavsett hur lång resan är och huruvida ni ska resa med bil, tåg, buss eller flyg. Det är inte alltid lämpligt att ta med katten på en längre resa – katter är känsliga för förändringar och mår inte alltid bra av att flyga eller följa med på längre resor. Om du är osäker på huruvida din katt skulle må bra av ett miljöombyte är det bättre att lämna katten hemma hos vänner eller på ett kattpensionat där den känner sig trygg. 

  Om du ska flyga med din katt är det viktigt att kolla upp införselreglerna och vaccinationskraven för det land dit ni vill resa. Var ute i god tid – det kan ta tid för vaccineringarna att ge fullgott skydd till din katt. Det är generellt enkelt att resa med katt inom EU, men samtliga EU-länder kräver att katten är ID-märkt med mikrochip och att din katt har en giltig vaccination mot rabies. Katten måste också ha ett giltigt EU-pass för sällskapsdjur. Ett EU-pass utfärdas av veterinär om katten uppfyller alla krav. 

  Katten måste ha en speciell flygbiljett för att kunna flyga. Många flygbolag tillåter att katten följer med in i kabinen, men det finns också de som endast tillåter djur i fraktutrymmet. Det finns också restriktioner för hur mycket din katt får väga och vilka mått transportburen får lov att ha.

 • Ta in på kattpensionat

  Kattpensionat är inte lika vanliga som hotell för oss tvåfotingar och blir ofta snabbt fullbokade, så var ute i god tid. Läs på ordentligt eller kontakta en kattklubb för att få tips på pensionat med hög standard och se till att din katt är vaccinerad innan ankomst. Ett tips är att vänja katten vid kattpensiot när den är ganska ung, att få en en äldre katt att acceptera pensionatet bli svårare. 

 • När ni är framme

  För att underlätta kattens semestervistelse är det bra att efterlikna hemmamiljön så mycket som möjligt. Låt därför gärna katten vara inomhus de första dagarna och placera matskålar och vattenskålar på samma sätt som hemma.

  För att kissen ska känna sig stimulerad kan det vara bra att ta med de roligaste kattleksakerna. Passa också på att ta med katthalsband och se till att kissen har ID-märkning. Det finns ju ganska mycket som är nytt och spännande att upptäcka på den nya platsen, så att katter i ny miljö sticker iväg är inte ovanligt.

 • När katten får stanna hemma

  Om din katt verkligen inte gillar att resa eller om du tycker att det blir bäst för den bör du ha en kattvakt som kommer förbi två gånger per dag. Katter är sociala djur så förutom att ge den mat och vatten och göra rent i lådan, tycker katten om att umgås en stund. Ska du vara bortrest mer än två veckor är det en bra idé att någon kommer och bor med din katt.

Ska du resa med hund?