Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kunskap Guide

Resa med hund – allt du behöver veta

Dela

Det är vanligt att våra fyrbenta familjevänner tas med på semestern. Ta reda på allt du behöver veta för att resan ska bli så trygg som möjligt för såväl dig som för hunden.

Det blir allt vanligare att hunden tas med på semester – oavsett om man ska åka en kortare eller längre sträcka. Det vanligaste sättet att transportera en hund på är i bilen, men allt fler väljer att ta med hunden på utlandssemestrar och behöver då ta tåget, båten eller flyga med hund. Oavsett transportmedel finns det mycket att tänka på och många regler för huruvida hundar bör transporteras.

Resa med hund i bil

Resa med hund i bil

När man åker bil med hund är det viktigt att såväl du som din hund får en trygg och säker resa, oavsett hur lång bilresan är. Det är olagligt att ha hunden lös i bilen och om hunden inte är ordentligt säkrad kan den skadas vid inbromsning. Du får aldrig lämna din hund i bilen utan uppsikt. För att åka bil bekvämt och säkert är det viktigt att din hund rastas regelbundet och får tillräckligt med vatten och mat under färden. Använd bilsele eller godkända hundburar av hög kvalitet – ibland kan man behöva prova sig fram för att se huruvida just din hund trivs bäst i en bilsele eller hundbur. 

Res med hundbur och transportmedel

  • Bilbälte Bilsele Granngården

    Bilbälte och bilsele

    Ett säkerhetsbälte för hundar används i kombination med ett bilsele. Bilselen är – till skillnad från vanliga hundselen – krocktestade och godkända som just bilselen och det viktigt att den är utprövad så att den sitter ordentligt på hunden. Selen får inte vara för stor eller skava och måste vara fastsatt i bilbältet som i sin tur fästs direkt i säkerhetsbältesbehållaren på ett av sätena i din bil. Använd gärna ett slitstarkt baksätesskydd för att skydda bilklädseln mot smuts, alternativt ett stötfångarskydd för att slippa klösmärken på bilens stötfångare.

  • Hundbur Granngården

    Hundbur och transportbur

    Bra transportmedel är en förutsättning för att din hund ska trivas som bilresenär. Det är av största vikt att du väljer en hundbur anpassad för hundar och att buren är lämplig för storleken på just din hund. Mät hundens höjd, längd och vikt, och se till så att det finns tillräckligt mycket plats för hunden att såväl stå som sitta och ligga ner i buren. När du väljer hundbur är det också viktigt att du väljer en bur som passar modellen på din bil. Det får inte finnas risk att hunden skadas eller på annat sätt lider under resan – buren ska gå att fästa ordentligt på en stabil yta i bilen. Placera på en plats med skugga och god ventilation, gärna med en burmadrass för hunden att slappna av och vila under resans gång.

  • Hundväska Transportväska Granngården

    Transportväska och hundväska

    En enklare transportväska kan räcka vid tillfällen då en bur är i överkant eller då du ska flyga med hund. Det är också ett smidigt transportmedel för dig som vill ta med en mindre hund på cykelturen. Små hundar löper en ökad risk att bli trampade på i trånga utrymmen och de orkar generellt inte gå lika långt som större hundar. Då är en transportväska eller en hundväska ett bra alternativ till hundburen. Hundväskor är försedda med ventiler, lufthål och en stabil botten där din hund kan såväl sitta som stå och ligga bekvämt. Om ni ska ut på skogsturer kan en ryggsäck av slitstarkt material vara att föredra för ett bekvämare sätt att bära hunden på.

  • Hundgrindar Hundgaller Granngården

    Hundgaller och hundgrindar

    Om du ofta reser med din hund eller har en större hund är det värt att investera i ordentliga hundgaller, hundgrindar eller andra avdelare. I vissa bilmodeller är det smidigare att montera en hundgrind eller ett galler då en större bur kan ta upp för mycket plats. Galler monteras i baksätet medan hundgrindar monteras innanför bagageluckan. Andra avdelare kan monteras mellan grinden och gallret.

Res säkert med hund

  • Resa med hund i varm bil

    Resa med hund i varm bil

    Som vi alla vet kan det bli riktigt varmt i bilen. Det är viktigt att hålla hunden under uppsyn för att undvika att hunden får värmeslag. Du får aldrig lämna din hund utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen överstiger +25°C eller understiger -5°C. Tänk på att det snabbt blir mycket varmt inne i en bil även om du låter bilen stå i skugga med fönstret öppet på glänt. När hunden hässjar ökar luftfuktigheten mycket snabbt – ju högre luftfuktighet – desto snabbare överhettas hunden. Det är alltså inte bara temperaturen som avgör hur snabbt en hund kan få värmeslag och i värsta fall avlida i en bil.

  • Resa säkert med hund

    Säker biltur med hund

    Hundar får förvaras i bilen högst 3 timmar när bilen står stilla, men inte regelbundet i varken bil eller andra fordon. När du ska resa är det viktigt att du funderar över huruvida hunden skulle må bra av att sitta i bilen eller om den skulle må bättre hemma hos vänner eller på ett hundpensionat. Om din hund är sjuk eller på annat sätt skadat får de inte transporteras om resan riskerar att öka lidandet. Kontakta veterinären om du är osäker.

    Oavsett hur du transporterar din hund måste du göra det på ett säkert sätt. Hundar mår som bäst då de har tillgång till vatten under hela resan, men måste rastar och få vatten minst var sjätte timme, oavsett årstid. Du måste också se till så att den får foder med högst 24 timmars mellanrum.

    Låt inte din hund sitta i framsätet när ni reser med bil – det är inte säkert även om hunden är fastspänd. Tänk också på att det kan vara farligt för hunden att sticka ut huvudet genom fönstret – hunden kan komma att träffa något, men riskerar också att andas in damm och giftiga avgaser. Däremot kan hundar precis som vi människor bli åksjuka och det är därför viktigt att förse hunden med frisk luft. Öppna fönstren på glänt om det är en varm dag. Om din hund verkar orolig eller rädd ska du försöka lugna din hund. Om hunden verkar rastlös, stanna till och ta en liten paus eller promenad. 

  • Resa med hundvalp

    Resa med tikar och hundvalpar

    Det finns särskilda regler för när- och hur du får resa med tikar och hundvalpar. En löpande tik måste transporteras åtskild från hanhundar och du får inte resa längre än 5 mil med en dräktig tik som har två veckor eller mindre kvar till den beräknade födseln. Du får inte heller transportera en tik längre än 5 mil tidigare än en vecka efter valpningen. Hundvalpar måste vara minst 1 vecka och naveln ska vara helt läkt innan du får transportera den. När du miljötränar din valp kan det sedan vara bra att börja ta med hunden på bilturen redan i valpstadiet. Genom att resa med valp kommer den att vänja sig och bli mindre benägen för att bli orolig och rädd som vuxen hund. 

Resa med hund på tåg

För dig som vill ta med hunden på tågresa går det generellt bra att resa med de flesta tåg inom Sverige. Reglerna kan variera mellan olika bolag och det är viktigt att du i god tid ser över vad som gäller för just din resa. För dig som planerar att resa med tåg är det viktigt att tänka på huruvida du kan rasta din hund – planera in en resa med tågbyten eller försök i förhand att ta reda på vilka stationer som planerar längre uppehåll. Oavsett är det en god idé att ge hunden lite frisk luft mellan stationerna. De flesta tågbolag tillåter inte att hundar sitter i sätena. Använd hundbur eller ta med en filt för din hund att sitta på, som placeras på golvet. Packa även en “nödväska” med vatten, något gott att tugga på och en hemtam leksak.

Flyga med hund

Resa utomlands med hund

Ska du resa utomlands med din hund? För allt fler är det en självklarhet att ta med sin fyrbenta familjemedlem på semestern, men när det kommer till resor utomlands finns det en hel del saker att ha i åtanke. Att flyga med hund kräver en del förberedelser och det finns länder som inte godkänner införsel av hundar till landet. Om din hund är ID-märkt, har ett hundpass (EU-pass) och är vaccinerad mot bland annat rabies, är det vanligtvis inga problem att resa inom EU-länder, men det är ditt ansvar som hundägare att ta reda på vilka regler som gäller för att föra in din hund till det land du vill besöka. Olika regler gäller för olika länder – kontakta landets ambassad eller ansvarig myndighet till det land ni vill besöka.

Det är också viktigt att se över vilka regler som gäller för att komma tillbaka in i Sverige efter resan. Vanligtvis ska hunden vara id-märkt, ha ett EU-pass för sällskapsdjur, samt en giltig vaccination mot rabies. Hunden ska alltid anmälas till tullverket när ni reser till Sverige från ett annat land. Det gäller även hundar som normalt sett bor i Sverige och reser utomlands en period. Ingen anmälan krävs till Tullverket vid utresa.

Om du ska resa utomlands med din fyrbenta vän måste du först skaffa ett hundpass (EU-pass) till din hund. För att få ett pass behöver hunden vara ID-märkt. ID-märkningen utförs av en veterinär och innebär att hunden får en tatuering eller ett chip i nacken. Vanligtvis har hunden fått detta vid valpstadiet, innan du får hem valpen från uppfödaren. För att resa inom EU behöver hunden vara vaccinerad mot rabies. En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land. 

Ska du ta med katten på resan?