Gå till huvudinnehållet

Återvinn kattsanden

Trött på att slänga en massa tung kattsand i hushållsavfallet? Testa kattströ baserad på spannmål, som går lätt att återvinna.

Kattströ, eller sand, är något alla kattägare måste befatta sig med dagligen. Det finns flera alternativ att välja mellan och framför allt två som både fungerar bra och är snälla mot miljön: spannmålsbaserad sand och cellulosaströ.

 • Spannmålsbaserad sand

  Spannmålsbaserad sand är biologiskt nedbrytbar och kan därför slängas direkt på komposten. Granngårdens variant är gjord på majs och vete och väger mindre än vanlig kattsand. Andra fördelar med ströet är att det dammar minimalt, suger upp fukt väl, är klumpande och kapslar in lukt.

  En kattlådan med majs- och vetepellets sköter du genom att plocka ur klumparna dagligen. Hela lådans innehåll byter du varannan till var tredje vecka eller vid behov.

  Kattsand Granngården Majs- och vetepellets 249 kr, 10 l.

 • Cellulosaströ

  Cellulosaströ är gjord på fiber från skogen och är likt majs- och vetepellets biologiskt nedbrytbart och går att kompostera. Den dammar också minimalt och är lukt- och parfymfri. Sanden väger lite och går även bra att använda till smådjur som kanin och marsvin. Nackdelen är att den måste bytas ofta – kattlådan ska rengöras två gånger om dagen och hela lådan bytas ut varje vecka eller efter behov.

  Kattsand Granngården Cellulosa 89 kr, 25 l.

  Granngården erbjuder även kiselströ och bentonitsand, som har många bra egenskaper men inte går att lägga på komposten.