Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ridskola
Guide

Ridskoleexperten tipsar - Så får du en säker ridskolestart

Dela

Dags för en ny termin på ridskolan? Anna Reilly är ridlärare och ridskolerådgivare hos Svenska Ridsportförbundet. Här får du Annas bästa tips på hur du kan vara på den säkra sidan i såväl stallet som på sadeln.

Först och främst är det viktigt att du lär dig tänka som en häst och att du kontinuerligt fyller på med ny kunskap. Den viktigaste säkerhetsutrustningen är nämligen kunskapen om hästens naturliga beteende och behov. Ju mer du kan och förstår hur hästen fungerar, desto bättre kan du också förutse hur den kommer att reagera och agera därefter. 

 • Ridutrustningen ska sitta som den ska

  Det är viktigt att du väljer ridutrustning som sitter som den ska. Ridhjälm och väst är personlig utrustning som ska passa just dig och din kropp för att skydda på rätt sätt. Köp aldrig något att växa i eller en begagnad ridhjälm. Du bör veta vad din ridhjälm har varit med om; har den fått ett hårt slag skyddar den inte lika bra och ska då kasseras direkt.

 • Ridstövlar och ridskor med klack

  Till häst ger ridstövlar stadga åt skänkeln, men det viktigaste är att ha ridskor med låg klack som skyddar foten från att åka genom stigbygeln. I stallet är rejäla skor ett måste, gärna med stålhätta som skyddar om du skulle bli trampad. Kom ihåg ridhandskar vid all hantering. Det skyddar dina händer och ger dessutom ett bättre grepp när du exempelvis leder hästen. 

 • Anna Reilly

  Annas tre säkra!

  • Lär dig mer om hur hästar funkar.

  • Se till att din säkerhetsutrustning passar just dig.

  • Låt hjälmen sitta på även när du hanterar hästen.