Gå till huvudinnehållet
städa stallboxen inför installning
Tips

Installning – så städar du stallboxen

Dela

Hösten är snart här och det börjar bli dags att tänka på installning av din häst! Men innan dess är det bra att städa och förbereda stallet inför vintersäsongen. Läs våra tips om hur du städar stallboxen på bästa sätt, vilka redskap som är bra att ha och annat du kan tänka på innan du stallar in hästen.

Inför installningen är det viktigt att du städar stall och stallbox noga för att undvika att sjukdomar sprids. Ett rent och fint stall är trevligare för både dig och hästen! Tänk bara på att låta stallet ”vila” i ca två timmar efter städning. Hästarnas slemhinnor är känsliga och kan reagera på partiklarna som finns kvar i luften annars.

Städa stallboxen steg för steg

 • Ös ut gamla bädden

  Börja med att ösa ut allt gammalt spån och halm. När du stallar in din häst ska stallboxen kännas ny och fräsch! Till detta behöver du en stallgrep, en skottkärra och en rejäl kvast.

 • Dags att städa stallboxen

  När spån och halm är ute är det dags att städa stallboxen! Skura med skurlevang eller spola med högtryckstvätt. Glöm inte att också rengöra krubbor, vattenhinkar och vattenkoppar samt torka av i fönster. Passa på att även städa ur och rensa i sadel- och foderkammaren.

 • Fräscha upp stallet

  När stallboxen är ren har du chans att fräscha upp stallboxen ordentligt med stallfärg! Då håller dessutom färgen bättre. Det är också nu du kan lägga in stallmatta. En bra stallmatta i boxen har många fördelar för hästen. Bl.a. minskar det belastningen på leder och hovar, den gör det skönare för hästen att ligga ner och vila, den minimerar risken för skavsår och isolerar också från kyla och fukt underifrån.

 • Ny ströbädd

  Sist men inte minst är det dags att lägga en ny ströbädd. Ströet har den viktiga funktionen att suga upp fukt från vätska och urin så att denna inte kommer i kontakt med luften. På så sätt undviker du att ammoniak och andra gödselgaser bildas inne i stallet, gaser som inte är bra för hästens slemhinnor. Ju varmare det är, desto lättare bildas dessa gaser. Dessutom gör strömedlet det mjukt och skönt att stå på för hästen. Tänk på att fylla på med nytt strömedel varje dag!

  Vilka olika typer av strömedel du har att välja på kan du läsa om nedan. 

så väljer du rätt strömedel. läs mer på granngården.se

Välj rätt strömedel

Strömedel finns i olika varianter, med något olika funktioner:

Halmpellets

Hos Granngården hittar du halmpellets som är malet och pelleterat, vilket innebär att det har extra bra uppsugningsförmåga och dessutom blir lättare för dig att hantera i stallet!

Lättströ

Ett annat alternativ på strömedel är Lättströ Hampa, ett strömedel som i princip är fritt från damm. Ett bra val till allergiska djur!

Torvströ

Granngårdens torvströ är en siktad torv av hög kvalitet. Ströet består av endast svensk torv som bryts med de modernaste metoderna. Ett enkelt strömedel att arbeta med, som även främjar hästens hälsa!

Stalosan

För en ännu bättre hygien i stallet kan du dessutom lägga Stalosan i botten, under strömedlet. Det minskar ytterligare på tillväxten av svamp, bakterier, virus, coccidier och eliminerar spolmaskägg och fluglarver. Stalosan binder också ammoniak- och svavelgas på ett effektivt sätt så att både du och din häst får en hälsosam miljö i stallet.

Bra att ha i städade stallboxen

Annat som kan vara trevligt att fräscha upp stallboxen med innan hästens installning är:

 • Vattenkopp
  Kanske är det dags att passa på att byta till en ny vattenkopp, med gott om plats för hästens mule?

 • Krubba
  Är den gamla sliten? Då kan det vara läge att byta innan installning.

 • Hökrubba slowfeeding
  För att förlänga hästens tuggtid är en hökrubba en bra investering både för dig och hästen.
 • Gummistövlar
  Glöm inte att du som ryttare också behöver ett par ordentliga gummistövlar när du städar stallboxen.

Lycka till med att städa din stallbox!