Gå till huvudinnehållet
Hästar äter gräs på bete. Läs om gräsets utmaningar på granngården.se
Tips

Gräsets utmaningar — så hjälper du hästen

Dela

Våren är en underbar period med allt ljusare dagar och tilltagande grönska. Det är också en period av stora utmaningar för hästar som riskerar att påverkas negativt av gräset. Vi går igenom vad du ska tänka på när vårgräset fyller hagarna.

Utmaningar för hästen med vårens gräs

Vårgräset är vanligen rikt på protein för tillväxt och återuppbyggnad samt vattenlösliga kolhydrater (WSC), som ger mycket energi. Denna naturliga boost kommer helt rätt i tid för till exempel dräktiga ston och växande unghästar. För den lättfödda eller känsliga hästen kan det däremot ge en hel del problem som:

Utmaningen ligger i att bibehålla ett hälsosamt hull och matsmältningssystem, samtidigt som hästen får så mycket utevistelse som möjligt. 

Områden där fettdepåer ofta samlas

Ta för vana att känna igenom och bedöma hästens hull regelbundet

Hästens naturliga fettdepåer. Läs mer på granngården.se

Bete

Begränsa intaget istället för tiden på betet

Forskning visar att hästar med begränsad betestillgång kan justera både tugghastighet och intag. På bara några få timmar kan de äta lika mycket gräs som de skulle gjort under en hel dags naturligt betande. Så istället för att begränsa tiden på gräs, försök att begränsa intaget. 

Anpassa hagen – Paddock Paradise

Undvik att bara stängsla av ett litet hörn av hagen. Det minskar möjligheten till naturlig rörelse. Försök hellre utforma hagen så att den aktiverar hästen mer, till exempel enligt Paddock Paradise eller spårsystem. Istället för en öppen hage så läggs ett spår runt eller kors och tvärs över fältet. Vatten, saltsten, vindskydd och liknande placeras på olika platser längs med spåret för att uppmuntra till mer rörelse.  

Om spårsystem inte är praktiskt möjligt så kan du försöka ha känsliga hästar i en hage med lite magrare bete. Du kan också prova att låta dem beta på natten och gå i en annan hage under dagen, då hästar vanligtvis betar mindre nattetid. 

Paddock Paradise spårsystem i hagen. Läs mer på granngården.se

Motion

För de hästar som verkar leva på luft är regelbunden motion särskilt viktigt. Om tiden är knapp kan en medryttare vara en bra lösning för att få in mer aktivitet i hästens schema. Andra bra tips är:

  • Longering och annat arbete från marken. Det är vanligen mindre tidskrävande men ger hästen bra motion och aktivitet

  • Ta med en extra häst som handhäst vid ridning. Det är ett utmärkt sätt att motionera flera hästar på relativt kort tid. Det förutsätter dock att hästarna fungerar bra tillsammans och att det kan göras på ett säkert sätt

Näring

Säkerställ att hästfodret är rik på fiber och endast innehåller sparsamma mängder spannmål. Stärkelserika fodermedel ökar nivåerna av potentiellt skadliga kolhydrater. De är kopplade till en rad hälsobesvär, från allvarliga metabola störningar och försämrad insulinreglering till oönskat beteende.

Sprid ut fiberintaget via olika slowfeed-lösningar och blötlägg höet, då detta kan minska innehållet av WSC. Ett sent skördat grovfoder har vanligen också lägre innehåll av energi och WSC samt högre andel fiber. 

Tips på fodertillskott 

NAF Slim Pellets – för viktkontroll

En fiberbaserad diet kan innehålla för lite vitaminer och mineraler. Det gäller framför allt om markerna har låga halter och för det vidare till bete och grovfoderskörd. NAF Slim tillför viktiga mikronäringsämnen till hästar som står på en energibegränsad diet. Ämnena kommer enbart från naturliga källor.

Fodertillskottet är fritt från spannmål och innehåller inget tillsatt socker. NAF Slim ger också stöd för en hälsosam energi- och insulinomsättning för att underlätta viktkontroll. NAF Slim kommer som smakliga mikro-pellets som kan ges för sig själv eller blandas med den vanliga maten. För mer utvecklat stöd kan NAF Slim med fördel kombineras med NAF Laminaze. För mer information se nedan.

 

NAF Laminaze – för metabolt stöd och hovhälsa

NAF Laminaze kombinerar ett koncentrerat metabolt stöd för magen med riktade näringsämnen för hovhälsa. Utvecklad för hästar som är känsliga för det frodiga och sockerrika gräset under vår och sommar. NAF Laminaze kan med fördel börja ges innan det första gräset kommer fram på våren, men går även att ge året runt om det behövs. NAF Laminaze går utmärkt att kombinera med NAF Slim. 

NAF Laminaze innehåller prebiotika och levande probiotisk jäst (Saccharomyces cerevisiae), som främjar en tarmflora i balans. Samtidigt tar ätbar lera, aktivt kol och naturliga antioxidanter hand om överflöd och fria radikaler för att bibehålla allmän hälsa. Biotillgängligt svavel (MSM) rekommenderas för att främja sund hovtillväxt och starka svavelbindningar inom lamellerna. Magnesium ingår också för att stötta en normal insulinomsättning. Detta unika komplex ger stöd för en hälsosam metabolism som en del av de allmänna rutinerna under våren och genom hela betessäsongen.

NAF

I över 30 år har NAF utvecklat och producerat fodertillskott för hästar under tesen "alla hästar oavsett storlek och aktivitetsnivå, allt från hobby till elitnivå, förtjänar en femstjärnig behandling".