Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hästar äter gräs på bete. Läs om gräsets utmaningar på granngården.se
Tips

Gräsets utmaningar — så hjälper du hästen

Dela

Våren är en underbar period med allt ljusare dagar och tilltagande grönska. Det är också en period av stora utmaningar för hästar som riskerar att påverkas negativt av gräset. Vi går igenom vad du ska tänka på när vårgräset fyller hagarna.

Utmaningar för hästen med vårens gräs

Vårgräset är vanligen rikt på protein för tillväxt och återuppbyggnad samt vattenlösliga kolhydrater (WSC), som ger mycket energi. Denna naturliga boost kommer helt rätt i tid för till exempel dräktiga ston och växande unghästar. För den lättfödda eller känsliga hästen kan det däremot ge en hel del problem som:

Utmaningen ligger i att bibehålla ett hälsosamt hull och matsmältningssystem, samtidigt som hästen får så mycket utevistelse som möjligt. 

Områden där fettdepåer ofta samlas

Ta för vana att känna igenom och bedöma hästens hull regelbundet

Hästens naturliga fettdepåer. Läs mer på granngården.se

Bete

Begränsa intaget istället för tiden på betet

Forskning visar att hästar med begränsad betestillgång kan justera både tugghastighet och intag. På bara några få timmar kan de äta lika mycket gräs som de skulle gjort under en hel dags naturligt betande. Så istället för att begränsa tiden på gräs, försök att begränsa intaget. 

Anpassa hagen – Paddock Paradise

Undvik att bara stängsla av ett litet hörn av hagen. Det minskar möjligheten till naturlig rörelse. Försök hellre utforma hagen så att den aktiverar hästen mer, till exempel enligt Paddock Paradise eller spårsystem. Istället för en öppen hage så läggs ett spår runt eller kors och tvärs över fältet. Vatten, saltsten, vindskydd och liknande placeras på olika platser längs med spåret för att uppmuntra till mer rörelse.  

Om spårsystem inte är praktiskt möjligt så kan du försöka ha känsliga hästar i en hage med lite magrare bete. Du kan också prova att låta dem beta på natten och gå i en annan hage under dagen, då hästar vanligtvis betar mindre nattetid. 

Paddock Paradise spårsystem i hagen. Läs mer på granngården.se

Motion

För de hästar som verkar leva på luft är regelbunden motion särskilt viktigt. Om tiden är knapp kan en medryttare vara en bra lösning för att få in mer aktivitet i hästens schema. Andra bra tips är:

  • Longering och annat arbete från marken. Det är vanligen mindre tidskrävande men ger hästen bra motion och aktivitet

  • Ta med en extra häst som handhäst vid ridning. Det är ett utmärkt sätt att motionera flera hästar på relativt kort tid. Det förutsätter dock att hästarna fungerar bra tillsammans och att det kan göras på ett säkert sätt

Näring

Säkerställ att hästfodret är rik på fiber och endast innehåller sparsamma mängder spannmål. Stärkelserika fodermedel ökar nivåerna av potentiellt skadliga kolhydrater. De är kopplade till en rad hälsobesvär, från allvarliga metabola störningar och försämrad insulinreglering till oönskat beteende.

Sprid ut fiberintaget via olika slowfeed-lösningar och blötlägg höet, då detta kan minska innehållet av WSC. Ett sent skördat grovfoder har vanligen också lägre innehåll av energi och WSC samt högre andel fiber. 

Tips på fodertillskott 

NAF Slim Pellets – för viktkontroll

En fiberbaserad diet kan innehålla för lite vitaminer och mineraler. Det gäller framför allt om markerna har låga halter och för det vidare till bete och grovfoderskörd. NAF Slim tillför viktiga mikronäringsämnen till hästar som står på en energibegränsad diet. Ämnena kommer enbart från naturliga källor.

Fodertillskottet är fritt från spannmål och innehåller inget tillsatt socker. NAF Slim ger också stöd för en hälsosam energi- och insulinomsättning för att underlätta viktkontroll. NAF Slim kommer som smakliga mikro-pellets som kan ges för sig själv eller blandas med den vanliga maten.

 

NAF

NAF är ett varumärke som etablerades 1982 i Storbritannien och har sedan dess framgångsrikt utvecklat en omfattande portfölj av naturliga tillskott för hästar. Med en passion för att skapa produkter baserade på naturliga ingredienser direkt från naturen har NAF blivit en pålitlig aktör på marknaden. Under mer än 30 år har NAF dedikerat sig till att utveckla och producera fodertillskott för hästar med övertygelsen att: "Alla hästar, oavsett storlek och aktivitetsnivå – från hobby till elitnivå, förtjänar en femstjärnig behandling".