Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Komposthink

Komposthink – kökets återvinningshjälte! Heja! Kökskompostering inomhus med Bokashi-metoden är ett smart sätt att snabbt och luktfritt omvandla matavfall som kött, grönsaker och kaffesump till användbar jordförbättring för rabatten och kökslandet.

Vill du också kompostera ditt matavfall enkelt inomhus? Med en komposthink för bokashi förvandlar du ditt mat- och hushållsavfall till näringsrik jord - miljövänligt och utan dålig lukt! Du får dessutom näringsvatten att ge till växter i hemmet och trädgården. Den här metod av kökskompostering, även kallat Bokashi, är det optimala sättet att ta hand om just matavfall. För dig som även vill bryta ner trädgårdsavfall kan du se hela vårt sortiment av komposter.

Vad är bokashikompostering?

Begreppet Bokashi härstammar från början från ett varumärke som tillverkar kökskompost, men har kommit att bli ett samlingsnamn för olika typer av kompostering inomhus. Det hela handlar egentligen om att matåtervinna genom att göra jord av organiskt material dvs ditt matavfall. Metoden går ut på att fermentera matavfallet, vilket innebär att du syrar ditt köksavfall i en tätförsluten komposthink med kran eller annan behållare. Då bryts matavfallet ner i en syrefri miljö vilket är mycket effektivt. De hinkar vi har i vårt sortiment kan alla användas för just detta ändamål och är så kallade Bokashihinkar. Genom denna metod tas dina sopor hand om på ett miljövänligt sätt och kan fortsätta ge nytt liv i form av näringsrik jord och näringsvatten.

Läs mer i vår guide om bokashi-metoden för att kompostera.

Detta kan kökskomposteras

 • Ägg- och äggskal
 • Hushållspapper och äggkartonger
 • Rester från frukt och grönsaker
 • Fisk och kyckling
 • Blommor och krukväxter
 • Kaffesump och tepåsar

Kompostera köksavfall – så gör du

Att hushållskompostera är både enkelt och går snabbt, gör såhär:

 1. Placera din hink under diskhon, på balkongen eller på en annan smidig plats
 2. Töm ditt matavfall eller hushållsavfall i hinken. Du kan bryta ner t.ex. äggskal, små mängder hushållspapper, bröd, fisk, kyckling, fruktskal, kaffesump och blommor mm.
 3. Strö över kompostströ på översta lagret för varje gång du fyller på hinken. Ströet innehåller mikroorganismer som stimulerar och aktiverar processen som fermenterar komposten.

När hinken är full och har jäst i två till tre veckor kan innehållet grävas ner i komposten ute, pallkragen, rabatten eller trädgårdslandet. Om du startar processen under sen vår/sommar har du färdig kompostjord när fyra veckor passerat. Provar du metoden bokashi under vintern kan det ta något längre tid, då får du räkna med ett par extra veckor. Ett tips är därför att under vintern förvara dina hinkar inomhus de första veckorna.

Fördelar med kompost inomhus

 • Det är enkelt att komma igång
 • Det går snabbt! Du har jord på bara ett par veckor.
 • Du återvinner ditt matavfall vilket sparar på miljön och pengarna i plånboken
 • Du tillverkar din egen växtnäring i form av jord och lakvatten som kan användas till krukväxter, blommor och odlingar
 • Passar både dig som bor i lägenhet och villa eftersom det handlar om kompostering inomhus
 • Du slipper lukt! Tänk bara på att vattnet ska tappas ut då och då, späds det ordentligt blir det utmärkt växtgödning.
 • Innehållet sjunker ihop kraftigt under processen så ditt avfall tar mycket mindre plats.

Komposthinkar med kran hos Granngården

I vårt sortiment hittar du modellerna GreenLine och GreenLine Urban Garden med lock i volymerna 7 liter och 15 liter. Båda modellerna stänger inne lukten tack vare lufttäta lock på hinken som dessutom är låsbara. Det gör dem också säkra mot skadedjur. Du kan beställa din behållare online eller köpa i din närmsta butik. Köp din komposthink för Bokashi hos Granngården! Beställ online eller köp i din lokala butik. Lycka till med matavfallet!

Kategori & Filter
  • Populära
6 produkter

Visar sida 1 av 1