Gå till huvudinnehållet
Rädda bina med hjälp av insektshotell från Granngården
Tips

Rädda bina med insektshotell

Dela

Bin har blivit alltmer populära gäster i våra trädgårdar, inte minst för att värna om den biologiska mångfalden. Vintern betyder dock lite extra utmaningar för våra surrande vänner. Men du kan enkelt rädda bina med hjälp av ett insektshotell! Här kan du läsa om insektshotellets placering och hur det fungerar!

Så fungerar insektshotell

De största farorna för bina under vintern är isande vindar och brist på mat. Ett insekthotell fungerar som skydd mot de kalla vindarna och ger därmed bina en bättre chans att övervintra.

Insektshotellet har flera olika rum med olika stora rörformade hål för att passa olika smaker och storlekar på insekter. Hålen kan vara alltifrån 1 mm till 1 cm i diameter.

Rädda bina med insektshotell från Granngården

Insektshotellets placering

För att hjälpa bina bäst är det viktigt att du är noga med insektshotellets placering i trädgården. Häng det därför i skyddat läge invid blommande växter eller träd för att de lätt ska hitta dit. Favoritväxter hos bina är till exempel lavendel, bärbuskar och kryddsalvia. Finns det dessutom närhet till vatten vid hotellet är det ännu bättre!

Placera insektshotellet ungefär 1-2,5 meter över marken och vänd det mot öst så att bina får varm morgonsol att gotta sig i på morgonen. Har du möjlighet att hänga holken frostfritt ökar chanserna för att rädda bina ännu mer.

Vilka bor i insektshotell?

Insektshotell är inte bara populärt bland bina. Även fjärilar, humlor och nyckelpigor bor gärna här! Vill du ha fler tips kring pollineing och biologisk mångfald i trädgården? Det hittar du här!

insektshotell tre färger granngården
insektshotell på granngården
biholk granngården
insektsholk stor granngården