Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Katt med leksak med kattmynta i
Tips

Kattmynta – så är effekten på katten!

Dela

Varför gillar katter kattmynta? De allra flesta katter blir som tokiga, men inte alla. Vad är egentligen kattmynta och hur kan du använda det?

Vad är kattmynta?

Kattmynta är en aromatisk ört som blommar fritt världen över. Kattmynta innehåller endast naturliga substanser och en olja - hepatalakton – som påminner om kattens feromoner och parningssignaler, i vilket gör kattmynta så lockande för många katter. Oftast används kattmynta som färsk eller torkad i kattleksaker, och genom att inandas doften– Nepeta cataria – får vissa katter en stund som kan liknas vid extas. 

Kattmyntans effekt

Kattmynta är helt ofarlig för såväl djur som för människor, men olika katter reagerar olika på dess effekt! När katten biter eller äter på sin leksak kan sinnesstämningen öka och även de mest reserverade katterna kan hamna i ett tillstånd som varar i 5-15 minuter. Därefter kan det ta flera timmar innan din katt reagerar på kattmyntans effekt igen.

Vad kan du använda kattmynta till?

  • Kattmynta kan locka katten till aktivitet! Genom att köpa leksaker med kattmynta kan du göra leken roligare. Du kan också köpa torkad kattmynta och stoppa i hemmagjorda leksaker.

  • Klöser katten på dina möbler? Spraya klösmöblerna med kattmynta för att öka förutsättningarna att katten drar sig dit. Om du upplever att kattmynta har en lugnande effekt på din katt kan du spraya kattmynta på de platser i hemmet där katten känner sig lite osäker.

  • Om din katt blir orolig vid resor kan du lägga kattgodis med kattmynta i transportburen.

Vidare läsning