Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Understimulerad katt - så aktiverar du innekatten

Dela

Alla katter behöver stimuleras för att må bra. Om du bor i lägenhet och har en katt behöver du aktivera och hjälpa katten att tillgodose sina naturliga jaktinstinkter. Ta del av tipsen på hur du aktiverar din katt med lek och rackartyg inomhus!

Leken är viktigt för att din katt ska må bra och få såväl den mentala som fysiska stimulansen tillfredsställd på daglig basis. Understimulerade katter kan lida av stress i vilket ger sig uttryck i ett överdrivet tvättande, jamande och att de går utanför lådan. Det är särskilt viktigt att aktivera innekatten som behöver tillgodose sina naturliga jaktinstinkter inomhus, men lek gärna med katten som fått springa fritt även utomhus. 

 • katt som leker med kattleksak från Granngården

  Aktivera katten med leksaker!

  Variera leken med olika aktiviteter och kattleksaker. Bollar, möss, laser eller saker som rör sig inbjuder till lek och bus samtidigt som du håller din katt aktiv såväl psykiskt som fysiskt. Den lilla katten lär sig mycket genom leken och den äldre katten håller sig i fin form. Laserpekare är stimulerande för katten som får chans att aktivera jaktinstinkten och röra på sig, men peka aldrig mot kattens ögon.

  Kattmynta används ofta färsk eller torkad i kattleksaker, och doften kan för många katter öka sinnesstämningen. Effekten varar oftas i några minuter men bör inte användas för mycket då det finns katter som kan uppleva doften som stressande. Kanske faller kattmynta inte just din katt i smaken - men prova!

  Ha gärna ett par olika kattleksaker hemma så att katten inte behöver ha långtråkigt. Ett tips är att gömma undan några leksaker en period och sedan plocka fram dem igen. Då känns de plötsligt nya och spännande igen för din katt. Leker din katt med leksaker som har snören bör du hålla uppsikt över katten så att den inte fastnar i snöret eller råkar svälja det. 

  Lek två gånger om dagen och fortsätt att försöka även om katten inte vill leka första gången. Att leka med katten precis innan läggdags kan till och med få din katt att lugna ner sig inför natten.

 • Katt och klösbräda

  Låt katten klättra och klösa!

  Katter älskar att klösa på saker. Genom att klösa rensar katten bort smuts som har fastnat i klorna, men det utsöndras också dofter från trampdynorna som gör att katten känner en trygghetskänsla. Ett bra sätt att hålla katten stimulerad på är att investera i ett roligt katträd eller en klätterställning för din katt. Katter älskar att sitta högt upp och spana ner på sin omgivning. och en klösbräda eller ett klätterträd med höjd gör att katten kan sträcka ut sig ordentligt, vilket de gillar. Om din katt verkar lite tveksam till en början kan du locka med lite godis.

 • Sociala katter i klätterställning

  Socialisera med din katt!

  Lek gärna med din katt en stund varje dag - de är sociala individer. Det kan vara så enkelt som att knyta fast en kattleksak i snöre och dra musen sicksack över golvet. Har du inte tid att leka med din katt kan det vara en god idé att skaffa en kompis till kissen. Se till att de fungerar bra ihop, annars kan en till katt leda till stress och bråk.

 • Aktivera din katt med leksaker.

  Aktivera katten med 3 enkla tips

  • Låt katten leta efter maten istället för att servera maten i matskålen.
  • Släng inte bara ut kattleksakerna på golvet - lek aktivt med din katt.
  • Katten tröttnar ganska snabbt på en och samma leksak. Variera!

Vidare läsning