Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide Inspiration

Så får du katten att sluta klösa på dina möbler

Dela

Envisas katten med att klösa på dina möbler? Kattifiera hemmet! Ta del av bästa tipsen på hur du inreder kattens krypin och slipper klösmärken på soffan!

Kattifiera hemmet – vad innebär det?

Pinterest är en global tjänst som är utformad för att dela inspiration kring allt som rör hem och inredning – och under 2022 började nya trender se dagens ljus! Hushåll runt om i världen började kattifiera sina hem, i vilket innebar att man började anpassa hemmet för att berika kattens miljö i större utsträckning. Och fördelarna är många. Katten vässar klorna i föremål avsedda för ändamålet samtidigt som du med fantasirik inspiration kattifierat utan att att göra avkall på hemmets övriga inredning. Seså. Börja kattifiera du med – och se klösmärkerna på soffan som ett minne blott! 

 • För det första – vad gillar katter?

  Det första vi behöver göra är att identifiera vad katter faktiskt gillar. Du som kattägare har säkert noterat att din fyrbenta vän tycker om att äta och sova, men också att klösa och jaga alla möjliga saker. Kanske har du också märkt att katten verkar trivas på de mest oväntade platserna – i garderoben, tvätthögen och fruktskålen. Ibland verkar det solklart att papperspåsen på golvet är att föredra framför det där fina klätterträdet man just köpt för en massa pengar i djuraffären.

  Var uppmärksam på var just din katt verkar trivas och skapa kattvänliga utrymmen utifrån det. De flesta katter gillar exempelvis värme och trånga utrymmen; en del drar sig nära element medan andra föredrar undanskymda platser där de får lov att vara ifred. Placera klätterträd och klösmöbler där just din katt brukar hålla till. Ett palats med tunnlar, sisalrep, leksaker och sittplatser i olika höjder är rena drömmen för katten!

  Många katter tycker också om att sitta på fönsterbrädan och titta på allt som rör sig utanför fönsterrutan, precis som vi människor tittar på tv för spänning och stimulans. Finns det ett fönster i ditt hem där du ofta hittar din katt sitta och spana på småfåglar eller förbipasserande? Frigör då det fönstret från prydnadssaker och blomkrukor, och låt det bli en plats för din katt att trivas på. Placera en kattbädd, dyna eller någonting mjukt för katten att sitta på.

 • Varför klöser katter på möbler?

  Att klösa är ett av kattens största behov och det är därför naturligt att de klöser på saker. Väggar, soffor och andra föremål kan dock komma att bli klösbräda om du inte skaffat en klösmöbel till katten. När katter klöser lämnar de doftspår som markerar att det är kattens revir – en doft som kommer från ytliga körtlar i huden på kattens tassar. Klösmärkena på soffan syftar alltså till att visa att området ägs av din katt, men det är ju inte riktigt sant, eller hur?

  Det är viktigt att komma ihåg att det hör till kattens natur att klösa och det måste katten tillåtas göra. Straffa inte din katt de klöser inte för att provocera eller ödelägga dina saker, högst troligt klöser de på soffan för att det inte finns något bättre alternativ. För att skona dina möbler behöver du därför skapa goda förutsättningar som får katten att vässa klorna i rätt föremål.

  Väntar du kanske på en ny familjemedlem? Förbered hemmet för kattungar och ha det kattifierat och klart redan när din fyrbenta vän flyttar in!

 • Därför ska du kattifiera hemmet

  Har du en katt som envisas med att klösa på dina möbler? Som kissar på mattan eller väljer krukväxten framför kattlådan? Kanske har du en ensam innekatt eller två som leker rövare i den nybäddade sängen? Om katten är understimulerad, frustrerad eller uttråkad kan brist på stimulans vara en orsakande faktor till att katten river sönder dina ägodelar bit för bit.

  Lek regelbundet med din katt de är fullblodiga jägare och har jaktinstinkten kvar oavsett om de är inomhuskatter eller ej. Låt katten jaga i form av lek och ge katten utlopp för sina naturliga instinkter. Uppmuntra till att lurpassa på- och anfalla leksaksmöss eller någonting de kan få äta på när de vunnit leken. Med en klätterställning, ett klösträd eller annan klösmöbel uppfyller du många av de behov din katt behöver för att må bra. Och du! Du får behålla korgen med de nytvättade kläderna, krukväxterna och skinnmöblerna intakt för dig själv. 

 • Kattifiera hemmet – så gör du

  Om du vill få katten att sluta vässa klorna i saker du värdesätter behöver du erbjuda intressanta alternativ. Det finns klösmöbler i många olika stilar och varianter, färger och storlekar. Mindre och lugnare katter klarar sig gott med ett lite mindre träd, medan aktiva och större katter gillar mer avancerade och stora katträd. Har du mer än en katt kan det vara bra att erbjuda fler klösträd för att öka stimulans och undvika bråkstakar.

  Klösmöbler har många namn: klösträd, katträd, klösstolpe, klöspelare, klösbräda, klösmatta eller kattkoja. Om du bor litet är klöspelare ett bra alternativ för katten att revirmarkera, leka och vässa klorna i. Men ha också kattens storlek i åtanke då de ska kunna sträcka sig i sin fulla längd och vässa klorna i den ställningen. 

  • Välj ett högt klösträd som ger katten en utsiktsplats över hemmet

  • Välj ett klösträd med ett krypin där katten kan gömma sig för lugn och ro

  • Välj en eller flera pelare där katten kan klösa ordentligt

  • Placera klösträden där katten brukar hålla till
 • Kattifiera hemmet – låt fantasin flöda!

  Du behöver inte köpa en klätterställning för att göra katten nöjd, men det är viktigt att katten får vistas i en miljö som stimulerar. Lek med tanken och bygg en egen lekplats till katten! På Pinterest hittar du hundratals idéer på möbler och andra föremål som du kan bygga alldeles själv, men för att starta igång hjärnkontoret följer här några kattvänliga tips:

  Häng upp hyllor i olika nivåer mot väggen

  Du har alldeles säkert hittat katten i bokhyllan eller på hatthyllan någon gång. Katter älskar nämligen att klättra och hoppa mellan olika föremål där de kan sitta och spana från lite höjd. Bygg en trästege med växtrankor i plast eller någonting annat fint – din katt kommer att tacka dig sittandes på sin tron!

  Knyt en kattbädd i makramé

  Katter älskar att sova och snoozar dubbelt så mycket som vi människor. Snåla inte med myshörnorna och välj inte en klassisk kattbädd om fantasin säger någonting annat. Katter sover ju i allt från skokartonger, strykbrädor eller badkar.

  Bygg en bro mellan två möbler

  Varför inte ta en bit rep och några bitar trä att bygga en bro eller hängmatta utav? Roligt för dig. Härligt för katten.  

  Sy ihop en hammock 

  Vem gillar inte att ligga i en hammock och slappa i trädgården? Skapa en smärre oas med hjälp av träd och härliga växter som tåls av katten. Häng upp kattens egna hammock under soffbordet och mys tillsammans framför brasan.

  Fixa en fontän med rinnande vatten

  Katter älskar rinnande vatten och det är inte helt ovanligt att de släcker törsten i handfatet. Placera ut en fontän eller två för katten att dricka ur – vatten som porlar har en lugnande effekt!

  Och så lite gräs

  Det är gott att äta och rulla sig i gräset även inomhus, och går mycket riktigt att odla alldeles själv!   

 • Om katten klöser ändå

  Det kan ta ett tag innan din katt vänjer sig eller förstår vad den nya möbeln är till för. Lär katten att det är fritt fram att klösa just här, och prova följande om det inte ter sig naturligt:

  • Många katter gilllar doften av kattmynta. Spraya in klösmöblerna för att öka förutsättningarna att katten drar sig dit. 

  • Om katten klöser på fel ställe kan du helt enkelt testa att flytta katten till klösmöbeln. När katten klöser på rätt ställe visar du uppskattning genom beröm. Uppmuntra alltid katten när den rör sig omkring klösmöbeln.

  • Katter vet ofta vad de vill och kan vara kräsna. Verkar klösmöbeln stå på fel ställe? Prova en annan plats!

  • Visa katten att det är en rolig plats att leka på. Plocka fram kattleksaker, gosa och umgås vid köksträdet. 

  • Vägrar katten sluta upp med att klösa på soffan? Spraya din möbel med avskräckande spray.

Vidare kattläsning