Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Hundhygien – från topp till tass

Dela

Det är inte bara hundens tänder som behöver skötas om. Klor, ögon, öron och päls behöver också lite kärlek – och bra produkter. Här samlar vi några hundhygien-tips som håller hunden ren, frisk och lycklig.

 • Hundhygien – vårda pälsen

  Ett milt och oparfymerat hundschampo håller pälsen ren samtidigt som det är skonsamt mot hundens, och särskilt valpens, känsliga hud. Aloe vera-produkter är till exempel bra till känsliga hundar och valpar. De lindrar klåda, är parfymfria och mjukgörande.

  Använd gärna en tvättsvamp för att massera upp ett skum istället för att hälla schampo direkt på pälsen. Lite balsam efter tvätten gör pälsen mjuk, glansig och lätt att kamma. Balsam med vitamin B5 fungerar reparerande och fuktighetsbevarande, motverkar trassel och ger en skyddande hinna åt pälsen.

 • Munhygienen viktig

  Var noga med hundens munhygien och se till att borsta regelbundet tänderna med en tandborste som passar just din fyrbenta vän. En dubbelborste gör det enklare att komma åt överallt.  Här kan du läsa mer om hur du borstar hundens tänder.

  Det finns en hel del andra alternativ för munhygien än just borsten. En tandvårdsgel till exempel, som tar bort och skyddar mot plack och tandsten samtidigt som den friskar upp din hunds andedräkt kan vara ett bra komplement till borstningen. Ett munvatten som du ger med dricksvattnet minskar också risken för plack och dålig andedräkt.

 • Rena ögon och öron

  Gör rent hundens öron med en bra öronrens som försiktigt löser upp vax i ytteröronen och är skonsam mot huden. En ögontvätt hjälper ögonens egna självrengörande mekanismer att hålla dem fria från smuts och damm.

 • Se till att ha bra verktyg

  Välj en klotång eller klosax med ergonomisk design. Men tänk på att öron- och ansiktssaxar ska ha trubbig spets för att minska risken för skador. Använd en uttunningssax om pälsen behöver tunnas ut. Till pälstyper med tjock underull kan du behöva en trimkniv. Och om pälsen däremot är riktigt tovig kan det vara bra att låta en tovutredare göra grovjobbet. Borsta annars bara igenom med kam eller borste.

  Välj kam till korthåriga hundar utan ull, som boxer och pinscher. Karda passar medellånghåriga hundar som golden retriever och cocker spaniel. Tänk på att tänger och saxar slits, så var uppmärksam på om de blir slöa och behöver bytas ut.

 • Rätt produkter

  Produkter för hundhygien som är baserade på naturliga ingredienser som aloe vera, grönlera, havremjöl, vitamin B5 och vallört har ett bra ph-värde och skadar inte huden eller pälsen.