Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Bra ryktning är A och O

Dela

Rykt är A och O när det kommer till hästskötsel. Din häst blir fin men får också en vårdande massage som sätter igång blodcirkulationen.

 • Vikten av att rykta hästen

  Det är viktigt att hålla hästen ren och välvårdad för att undvika skav. Genom att rykta din häst ger du en vårdande massage som ökar blodtillförseln i huden, samtidigt som du hjälper fettkörtlarna i huden arbeta bättre. Fettet behövs för att hålla huden mjuk och smidig, samtidigt som det stöter bort fukt och hjälper hästen att hålla en jämn kroppstemperatur. Genom att rykta lär du känna din häst och får större möjlighet att upptäcka eventuella svullnader, sår och ömhet i god tid. Gör ryktningen till en daglig rutin eller ägna några extra timmar i veckan åt att rykta hästen.

 • Rykta din häst regelbundet

  När du sköter om- och ryktar din häst är det bra att ha några borstar av olika slag. Fyll din ryktväska med en rotborste/rotviska, en ryktborste, pannborste och hovborste. Det är också nödvändigt att ha en ryktskrapa, hovkrats, och en svamp eller trasa. 

  Börja med att binda upp din häst med linor som sitter tillräckligt högt upp så att hästen inte riskerar att trassla in sig. Använd en rotviska eller rotborste för att ta bort lera, damm och annan smuts från hästens kropp genom att börja framifrån och jobba bakåt.

  Rykta sedan hästen med hjälp av en ryktskrapa och ryktborste – det är bra för hästens blodcirkulation men ger också en väldigt glansig, ren och fin päls. Ryktborsten håller du i handen närmast hästens huvud, ryktskrapan i den andra. Rykta med långa, lugna tag och dra borsten mot skrapan efter varje eller vartannat tag med borsten. Slå regelbundet skrapan mot golvet så att den töms på stöv. Och följ alltid hårets riktning!

  Använd hovkrats dagligen

  Kratsa hovarna dagligen genom att borsta in- och utsidan med en hovkrats. Tvätta med ljummet vatten och smörja in med lite hovvård ett par gånger i veckan. Klipp inte bort hovskägget då det skyddar karlederna mot smuts.

  Borsta hästens man, svans och lugg

  Till manen, svansen och pannluggen kan du använda dig utav en borste med glesa piggar eller en mankam för att reda ut tovor och ta bort spån och smuts. Om du behöver reda ut trassel använder du först fingrarna. Spraya sedan med lite pälsgrans och borsta några strån i taget.

 • Gör hästen extra fin

  Din häst är ju alltid fin, men ibland vill du kanske ro om din älskling lite extra och fixa till frisyren. Flätor är enkla att göra genom att ta en del av hästens man, svans eller pannlugg och fläta i tre delar. Börja med den yttersta delen som du lägger över den mittersta. Sedan tar den yttersta på andra sidan och lägger den över den mittersta. Forsätt samma process tills dess att flätan blivit så lång som du vill ha den. Fäst sedan med en hårsnodd eller två.

  När du kan flätans grunder finns det mycket du kan göra för att fixa hästens frisyr. Du kan göra knoppar, hängande flätor, hästsvansar eller adrennerflätor, göra en inbakad fläta i svansen eller låta en fläta sitta i över natten för ett vågigt hår när du tar ut dem nästa dag.

  Knopptips

  Allt du behöver för att göra knoppar är en hårklämma och hårsnoddar, samt en svamp med vatten. Börja med att blöta ner manen med lite vatten, och borsta ur trassel och tovor. Fördela håret i jämna sektioner med raka linjer (ör att få en jämn fördelning kan det vara bra att använda en kam eller hårklämma att dela manen med). Börja närmast hästens man och fortsätt så långt ner det går. Tänk på att fläta ganska hårt för att lättare rulla upp flätan till en knopp. Fäst flätan med ett par elastiska hårsnoddar, men spara ett varv att rulla upp knoppen i. Snurra några ordentliga varv och säkra knoppen med ytterligare en hårsnodd. Så har du en knopp!

Allt du behöver

Vidare läsning