Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Vårda din utrustning – lädervård och skötsel

Dela

Om du tar hand om din utrustning håller den längre – och du sparar såväl pengar som på jordens resurser! Ta del av tipsen på hur du tar hand om din hästutrustning med lärdervård!

Investera i högkvalitativ utrustning med hållbara material som håller under många år framöver. Välj inte billig utrustning som du behöver byta ut efter ett par år – med rätt förutsättningar och skötsel har du gjort en bra affär på lång sikt!

Vårda din utrustning

När du vårdar din utrustning regelbundet håller den längre – det är ingen hemlighet. Högkvalitativ hästutrustning kostar pengar och är i många fall tillverkat i läder som behöver vårdas för att hålla länge. På samma sätt som vår hud mår bra av att återfuktas behöver utrustning i läder smörjas in med bra produkter.

Tid är en bristvara och det kan räcka med en snabbrengöring av lädret efter varje användning. Men för att öka livslängden på din utrusning ska du behandla den med en genomgående lädervård minst en gång i månaden. När du hittat produkter som du tycker om, och när du börjat vårda din utrustning regelbundet, kommer rutinen att kännas lika självklar som den med tvål och nattkräm. 

Rengör efter användning

Varje gång du använt din utrustning bör du göra en snabbrengöring av lädret. Du behöver inte ta isär alla delar efter varje tillfälle – gör en snabb avputsning med en lädertvål i sprayform. Tänk på att all utrustning, inte bara läder, bör rengöras från smuts efter användning (se nedan).

Följ läderläran

För att din utrustning ska leverera under många år är det viktigt att du vårdar lädret och tar för vana att göra en ingående behandling minst en gång i månaden. När du ger din utrustning en genomgående behandling ska du börja med att plocka isär lädret på träns och tyglar så gott som det går. Följ sedan läderläran:

  • Rengör all utrustning med ljummet vatten och sadeltvål för att undvika smuts från att gro in i lädret. Detta gör du med fördel efter varje ridtillfälle (utan att plocka isär lädret).

  • Med enkla redskap kan din utrusning få skinande resultat – använd en tvättsvamp för att rengöra utrustningen och en polersvamp för områden du vill få extra blanka.

  • När du gjort rent din utrustning ska du torka med en handduk eller microfibertrasa. Låt sedan lufttorka i ungefär 20 minuter innan du smörjer in lädret (om du smörjer in fuktigt läder kan det ge sprickor).

  • När lädret fukttorkat vårdar du utrustningen med läderbalsam eller läderolja. Polera spännen och sätt ihop utrustningen när den torkat.

Tänk på!

All form av läder ska du förvara på en sval och torr plats. Du ska aldrig låta fuktigt läder torka ovanför ett element då lädret kan komma att torka ut och spricka. 

Rengör övrig utrustning

Tänk också på att vårda din utrustning som är av andra material än läder. Det är viktigt att du regelbundet borstar rent- och tvättar hästens schabrak eller vojlock. Syftet är att sadeltäcket ska skydda hästens rygg mot skav och obehag – tvättar du inte tillräckligt ofta kan hästen få knutor på ryggen under sadeln. Låt torka och häng den alltid på tork efter ridpasset ifall att hästen svettats mycket.

Spola av benskydd i neopren eller konstläder och förvara din ridhjälm i en hjälmväska och sadel i ett sadelöverdrag.

Ta hand om hästtäcket

Glöm inte bort hästtäcket som du borstar fri från smuts direkt efter att det torkar. Om du behöver tvätta ditt täcke ska du använda ett tvättmedel som är speciellt framtaget för hästtäcken. Tvätt sliter på täcket, så välj ett snällt tvättmedel. Tänk på att impregnera när täcket torkat! Har du fått en reva i täcket? Lappa med tyg från ett gammalt täcke! Det är bättre att limma än att sy för att hålla tätt och låt torka i 24 timmar.

Kvalitativ lädervård

Hos oss på Granngården hittar du högkvalitativ lädervård från kända varumärken som Trikem, Fiebing, Butet, Prestige och Eclipse Biofarmab.

Läderbalsam eller läderolja?

Läderbalsam ger ett mjukt resultat och en något vattenavvisande yta. Balsam innehåller olja och vax i vilket du smörjer in lädret med efter att du rengjort med ljummet vatten och tvål.

Läderolja bidrar till att göra lädret mjukt och rivstarkt. Olja innehållet mineraloljor, animaliska och vegetabiliska fetter som skyddar lädret från fukt, mögel och märken från svett. Olja är fördelaktivt om ditt läder blivit torrt, men undvik att smörja för mycket på sömmar som kan komma att släppa – oavsett vilket läderfett du använder.

Glycerintvål är en vårdande produkt som mjukgör lädret. Det är särskilt skonsamt för ljust läder och har en högre polish om du önskar blankt läder. Lanolintvål, Lanolin, är vårdande och mjukgörande för lädret. Används med ganska lite vatten.

Vidare läsning