Gå till huvudinnehållet
Så hjälper du igelkotten i vinter - läs mer på granngarden.se
Tips

Hjälp igelkotten i vinter

Dela

Visst är det mysigt att ha igelkott i trädgården? Tyvärr innebär dock vintern en del faror våra taggiga vänner – men det finns saker du kan göra för att underlätta för dem. Här kan du läsa om hur du kan hjälpa igelkotten i din trädgård i vinter!

Igelkotten är ett riktigt nyttodjur för oss trädgårdsvänner. Och för dig som har en trädgård finns det många saker du kan göra för att hjälpa igelkottarna och se till så att de trivs. Minst lika viktigt är det att göra trädgården säker för igelkotten att vistas i under årets alla säsonger.

Igelkottarna bygger en vinterboning av hårt packad mossa, löv och kvistar där de kan gräva in sig och sova under vinterhalvåret. Vanligtvis bygger de sitt bo under en trappa eller buske där de ligger hoprullade från oktober till mars-april. Genom att spara högar med löv, buskar och gammalt ris gynnar du därför igelkotten, men också sniglar, maskar och andra insekter som igelkotten tycker om att äta. Du kan också köpa ett igelkottshus eller bygga ett eget bo för igelkottarna att vistas i.

  • mata igelkotten vinter

    Igelkottshus för vintern

    Igelkottarna lägger sig för sin vinterdvala omkring oktober då är det tryggt och skönt att ha ett varmt bo nära till hands. För att hjälpa igelkottarna i vinter är det därför en god idé att ställa ut ett igelkottshus på en skyddad plats, gärna vid ett buskage, i din trädgård. Täck med löv och material som skyddar igelkottshuset och ställ gärna ut en skål med vatten vid ingången.

    Bristen på föda är stor för igelkottarna under vinterhalvåret och om du hjälper till med mat har den större marginaler att sova gott under vinterdvalan. Hund- och kattmat faller igelkotten utmärkt i smaken, liksom andra matrester, ägg och strömming. Ge vatten men undvik mjölk – det kan kottarnas magar inte smälta.