Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Svart kanin bland aktivitetsleksaker
Tips

Våra bästa tips när Du ska skaffa underbara kaniner

Dela

Går du i planerna att skaffa kaniner? Kaniner är både roliga och mysiga djur som passar såväl barnfamiljer som vuxna. De behöver dock både omvårdnad och ordentligt med aktivering för at de ska trivas och må bra. Vi tipsar om allt du behöver tänka på när du ska skaffa kaniner!

 • Svart kanin som sitter på golvet

  Fakta om kaniner

  • Hur länge lever en kanin? Kaniner kan faktiskt bli 12-14 år gamla

  • Det finns många olika sorters kaniner. Vanliga raser är dvärgkanin, fransk vädur, angora kanin, belgisk jätte och lejonhuvad kanin

  • Tänk på att du bör ha kaniner i par eller i grupp. De är sociala djur som inte tycker om att vara ensamma. Då kan de bli nedstämda. Planerar du för en kanin bör du alltså planera för två eller fler. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida för regler och riktlinjer kring att ha kanin

  • Kaniner kan vrida öronen 180 grader! De har bra hörsel och vrider öronen för att höra exakt vart ett öjud kommer ifrån

  • De kan hoppa jättehögt, 90 cm i ett enda skutt! Att hoppa, skutta och sprätta med benen är faktiskt ett glädjtecken som kaninen visar när den är glad

  • Kaniner kan bli rumsrena! Skönt va? 

Checklista

Här listar vi saker som är bra att tänka på och fixa innan du skaffar kanin. Vi tipsar också om kanintillbehör som hjälper dina nya familjemedlemmar att trivas!

 • Kaninbur

  Köp en kaninbur

  Det första du bör göra innan du får hem dina kaniner är att skaffa ett eget hem till dem. Köp gärna en stor kaninbur så dina kaniner har ordentligt med plats. Fundera också på om du vill ha en kaninbur ute eller inne. Det är egen preferens och förutsättningar som avgör om det passar med en inomhusbur till kanierna eller en kaninbur utomhus.

  Om du bara har möjlighet att ha en bur utomhus kan du försöka  köpa en någerlunda isolerad kaninbur. Samma sak gäller om du bygger din egen bur. Det viktigaste är dock inte att buren är isolerad, utan att den står skyddad mot blåst och regn. Likaså gäller under sommaren då det är viktigt att kaninerna har tillgång till skugga. 

  Kaningård och kaninhage

  Vill du bygga ett större utrymme för dina kaniner kan du köpa en bur med tillhörande kaningård. Du kan också bygga din egen gård eller kaninhage av stängselnät och stolpar. Titta på Jordbruksverkets riktlinjer för att veta hur du ska utforma din kaningård. 

  Placera kaninburen på en lugn plats

  Tänk på att sätta buren på en lugn plats i närheten av dig. Kaniner ska inte känna sig ensamma även om de har varandra. Det är bra för din och dina kaninerns anknytning att vara nära varandra.

  Kaninburar

  Hos Granngården hittar du ett flera olika kaninburar. Vi har även modeller som har tillhörande kaningård. Du hittar förutom det både enklare burar och riktiga lyxiga kaninburar.

 • Kanin bland halm

  Fyll på med kutterspån och halm

  När du köpt en kaninbur är det dags att bädda den med strömedel. Kutterspån till smådjur eller halm gör det mjukt att skutta i buren. Var generös och skapa en mysig mjuk bädd för dina kaniner. 

  Hö, Halm, Kutterspån & strö

 • Kanin som äter hö från en höhäck

  Köp kaninmat, matskål och vattenflaska till kaninerna

  Kaninmat

  När hemmet är ordnat är det dags att se till att kaninerna har något att äta och något att äta ur. Se till att ha bra kaninmat hemma. Hos oss på Granngården hittar du både kaninpellets, kompletteringsfoder och hö. Sen gillar ju kaniner såklart morötter, maskrosblad och mörka bladgrönsaker. Det är bra komplement till hö och kaninmat. 

  Kaniner ska alltid ha tillgång till dammfritt hö av hög kvalitet. Med en höhäck kan du säkra upp en enxtra reserv hö som alltid håller sig fräscht. Då slipper kaninen trampa runt i det . 

  Tänk också på att det är viktigt att ta hand om kaninernas tänder. Till stor del sköter de tänderna själva genom att självslipa dem (tuggandet kaniner pysslar med). Det kan också vara bra att ge dem mineraler och vitaminer om det finns behov till det. 

  Kaninmat

  Kaningodis

  Självklart måste dina husdjur få något extra gott då och då! Förutom naturligt godis som mörka bladgrönskaker, morötter, frukt och bär så finns ett stort urval av godis speciellt utformat för kaniner. Se till att välja godis som innehåller mycket fibrer och mindre socker. 

  Kaningodis

  Matskål och vattenflaska

  Se också till att ha matskål och vattenskål/vattenflaska för kanin på plats i buren. Om du ska välja vattenflaska eller vattenskål beror lite på vad kaninerna är vana vid från uppfödaren. Det är bra om varje kanin får sin egen vattenflaska och matskål (sen kanske de använder samma i allafall, det får tiden utvisa). 

  Matskål & vattenflaska

 • Gräshus med kanin i

  Ordna med gömställen

  Kaniner tycker om att gömma sig. Se därför till att skapa platser i buren eller kaningården där kaninerna kan komma undan. Små mysiga gömmor och tunnlar brukar vara populärt. I vårt sortiment hittar du bland annat grästunnlar, gräshus och flera andra tunnlar för kaninerna att krypa in i. 

  Inredning TILL KANINBUR

 • Pojke som leker med kanin

  Planera aktiviteter

  Nu är det dags att planera allt roligt som du kan göra tillsammans med dina kaniner! För att kaniner ska må bra behöver de aktiveras regelbundet. De behöver helt enkelt ha roligt!  Du kan till exempel gå på promenader, leka med kaninleksaker, kela, bygga hinderbanor eller träna på kaninhoppning över hinder. Ju mer ni hittar på, desto bättre kompisar blir ni. 

  Ett tips är att köpa en bra kaninsele så du kan ha din kanin i koppel. Då kan ni både gå promenader och träna på hoppning utan att din pälskling hoppar allt för långt ifrån dig.

  Kaninleksaker

 • Flicka som kelar med kanin

  Tänk över päls- och klovård

  Att ta hand om kaninens päls och klor är förstås väldigt viktigt för att den ska må bra. Dessutom tycker många kaniner om att bli borstade och putsade på. Det hjälper dig också att komma närmre din nya pälsiga vän. Kom därför ihåg att ha en klosax och borste/karda till pälsen hemma när dina husdjur flyttar in. 

  Pälsvård & klovård