Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kanin som vilar bland höstlöv
Tips

Rätt foder till kanin och marsvin – så gör du

Dela

Det gäller att hitta bra foder till kanin och marsvin för att de ska må bra. Här går vi igenom ett antal enkla tips på vägen mot välmående husdjur. Lycka till.

Fibrer viktiga för maghälsan

Välj hö och annat växtbaserat smådjursfoder av hög kvalitet. På så sätt får djuret i sig de fibrer som är viktiga för en bra matsmältning. För lite fibrer i fodret kan leda till förstoppning eller diarré. Dessutom kan förekomsten av cecotrofer (mjuk avföring som produceras i blindtarmen hos vissa djur och som djuren äter för att utvinna extra näringsämnen) rubbas, vilket påverkar intaget av proteiner och B-vitamin.

Fri tillgång till hö

Hö och annat växtbaserat foder hjälper till att slipa ner tänderna, något som är viktigt för en god tandhälsa, eftersom kaniners och marsvins tänder ständigt växer. Hö och annat växtbaserat foder ska stå för 85-95 procent av det dagliga näringsintaget. I praktiken innebär detta att djuret ska ha fri tillgång till hö hela dygnet.

Lägg till pellets

En daglig portion pellets säkrar ett bra intag av protein, vitaminer, mineraler och kostfibrer. Den pellets du väljer ska innehålla mycket fibrer, och mindre mängder protein och fett. Ge pellets en eller två gånger dagligen enligt vad som anges på förpackningen.

Grönt foder till kanin eller marsvin varje dag

Kaniner och marsvin bör få lite färskt grönt foder varje dag. På sommaren kan du hitta detta ute i form av till exempel gräs, maskrosblad och örter. Kaniner kan också få kvistar med blad från olika lövträd och man kan låta den beta en stund själv under uppsikt. Under vintern kan du ge kaniner bladsallad och grönsaker. Även marsvin kan få sallad, gräs, grönsaker och örter. Tänk också på att marsvin behöver C-vitamin-tillskott.

Förändra långsamt

Undvik mjölkprodukter, bröd, potatis, kex, kakor och annan söt eller salt mat. Behöver du göra förändringar i foderstaten ska detta ske gradvis för att undvika matsmältningsproblem. Det är särskilt viktigt att kaninungar långsamt får vänja sig vid att äta växtbaserad kost när de är ungefär 3-4 månader.

Fri tillgång till vatten

Kaniner och marsvin ska ha fri tillgång till rent vatten. Vattnet ska bytas varje dag och kan ges i flaska eller skål som rengörs dagligen.

Till sist

En bra foderstat utgör, tillsammans med en trivsam miljö, grundförutsättningarna för ett långt liv med god hälsa. Var uppmärksam på ditt husdjurs mående, utveckling och vikt. Även djur kan ha individuella behov. Om du känner dig osäker på hur du ska utfodra din kanin eller ditt marsvin – ta kontakt med en veterinär, kostrådgivare eller djuraffär.