Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Två marsvin bland leksaker för smådjur

5 vanliga sjukdomar och skador hos smådjur

Dela

Att våra smådjur och kaniner råkar ut för missöden är tyvärr inte ovanligt. Vi går igenom de fem vanligaste skadorna och sjukdomarna hos smådjur. Vad är symtomen och vad innebär dem?

 • Foderleda

  En sjukdom hos kaniner (vanligast) som innebär dålig aptit eller ovilja att äta. Diagnosen är vanlig då kaniner ofta får problem med magen. För att förebygga foderleda är det viktigt att ge kaninen bra kaninmat av hög kvalitet. Se också till att kaninen kan röra sig fritt. 

 • Äggstockscysta

  En cysta på äggstockarna är en vätskefylld blåsa som kan bli stor som ett hönsägg. Vanligast är sjukdomen hos marsvin. Ofta uppkommer cystor i takt med att marsvinet blir äldre. Symptom är bland annat klåda, pälslöshet eller ovilja att äta.

 • Hornhinnesår

  Uppstår oftast till följd av en skada mot djurets öga. Marsvin och kaniner är mest drabbade av Hornhinnesår. I vissa fall kan man se att hornhinnan är skadad. Då ser ögat lite grågrumligt ut. I andra fall kan man inte se skadan, men märka den på ett rinnande öga eller ett djur som beter sig annorlunda. Om du misstänker en ögonskada är det viktigt att snabbt få veterinärvård

 • Urinsten

  Urinsten är ganska vanligt hos marsvin och kaniner. Då består stenarna ofta av kalk. Har ditt djur fått urinsten krävs en operation för att ta bort den. Symptom på urinsten är att djuret har ont när det kissar eller kissar blod. Du kan förebygga uninsten genom att ge smådjursfoder som innehåller mindre kalk. Det är också viktigt att djuren dricker ordentligt. 

 • Sårskada

  Olika typer av sår uppkommer lätt och är svåra att undvika helt. Tänk på att alla sår måste rengöras noga. Helst ska du rengöra ett stort område för att vara säker att du fått med allt. Du kan behöva raka bort lite päls runt om såret för att komma åt ordentligt. Är såret stort, svårt att göra rent eller verkar infekterat ska du ringa en veterinär.