Gå till huvudinnehållet

Spåra med hund – roligt och utmanande

Dela

Att spåra med hund är en rolig aktivitet med många fördelar. Det är utmanande för både dig och din hund samtidigt som det stärker hundens koncentrationsförmåga. Vi hjälper er att komma igång med spårningen.

Hundens luktsinne är helt fenomenalt. Varför inte låta din hund använda det sinnet med roliga övningar som är utmanande för både hunden och dig som hundförare? Det finns många fördelar med att lära din hund att spåra.

 • Spåra med hund – börja enkelt

  Hundar har ett väl utvecklat luktsinne men det är också ett sinne som blir bättre med träning. Ju mer din hund får öva på att spåra, desto bättre kommer den att bli. Om ni är nybörjare ska du börja med att lägga ett enkelt spår.

  Det vanligaste sättet att öva spårning på är att låta din hund hitta dig i skogen. Men om du är ensam ute på promenad passar det bättre att lägga ett godisspår. Ta med din hunds favoritgodis. Gå först spåret själv och lägg en godisbit för varje steg. Glöm inte att ta en ordentlig omväg tillbaka långt ifrån spåret för att inte förvirra din hund. Ta sedan med hunden ut på kvällspromenaden och se om den kan följa det relativt enkla godisspåret från start till mål.

  Utrusta din hund med ett bra sele och en spårlina när ni ska ut och öva.

 • Öka svårighetsgraden

  När du märker att din hund utan problem följer dina godisspår kan du lägga en godis vartannat eller var tredje steg. Öka också längden på spåret och liggtiden som godiset ligger på marken innan hunden når spåret. Det gör spårningen mer utmanande.

  Du kan även öka svårighetsgraden genom att låta ditt godisspår korsa andra stigar och vägar för att se om din hund litar på sitt luktsinne och följer godisspåret.

 • Spåra med hund främjar koncentrationsförmågan

  Det finns många fördelar med att spåra med hund. För det första är det en rolig aktivitet som du och din hund gör tillsammans vilket stärker både kommunikation och samarbete. Dessutom är det väldigt bra träning för att öva upp hundens koncentrationsförmåga och givetvis också luktsinnet.

 • Belöning, belöning, belöning

  När du börjar med en ny aktivitet och utmanar din hund är det jätteviktigt att du är generös med belöning så att din hund tycker att det är roligt. Ha alltid med hundgodis ut på promenaden som du vet att den älskar. Och glöm inte hundens favoritleksak. Den får gärna ligga i slutet av varje spår som en sista belöning för klarat uppdrag. Lycka till!