Huggormen är den enda orm i Sverige som är giftig. Den trivs i högt gräs, på varma stenar och i husgrunder vilket gör våra husdjur till enkla byten. Hundarna blir bitna i ansiktet eller på frambenen då de undersöker eller råkar kliva på ormen. Katter blir bitna på frambenen eller tassarna när de bestämmer sig för att börja ”leka” med ormen.
Graden av hur allvarligt ett ormbett är beror på hur mycket gift ormen injicerar vid själva bettet. Kroppsvikten på djuret som blir biten har också en avgärande effekt. Katter är generellt mer tåliga för själva giftet, men ormbett gör mycket ont oavsett vilket djur som blir bitet och du ska alltid uppsöka veterinär.
Symtom
Svullnad, smärta och trötthet
Om din hund blivit biten av en huggorm uppstår i regel en svullnad inom 30 minuter. Om du inspekterar huden noggrant kan du hitta better i vilket oftast gör mycket ont. Bettet visar sig som två små nålsticksliknande prickar och ibland kan man också hitta ett motbett på andra sidan där tänderna i underkäken gått in. Din hund kan bli mycket trött efter ett huggormsbett men i många fall tillfrisknar hunder inom några dagar av svullnad, smärta och trötthet.
Blödningar och förändringar i njurar, lever och lungor
Vid mycket allvarliga fall kan huggormsbettet vara livshotande för din hund. I allvarliga fall kan ormgiftet sprida sig i kroppen i vilket orsakar blödningar i hundens slemhinnor och hud, samt kärlskador med förändringar i njurar, lever och lungor. Om hundens inre organ skadas sjunker medvetandegraden och hjärtat kan komma att slå snabbt och oregelbundet i vilket hunden kan komma att avlida i cirkulationskollaps. Oavsett allvarlighetsgrad - uppsök veterinär omedelbart!
Uppsök alltid veterinär
Vad ska jag göra om min hund blivit ormbiten?
Om du hittar ett huggormsbett på din hund ska du inte försöka suga, kyla eller bandagera bettet - vidrör inte. Om du har möjlighet ska du bära hunden efter att den blivit ormbiten och det är viktigt att hålla hunden är så stilla som möjligt påväg till veterinären för att förhindra spridning av gift i kroppen. Om hunden rör sig för mycket kan giftet snabbt komma att pumpas ut i kroppen. Om resvägen är lång till veterinären kan kortisongiva minska smärta hos hunden, men rådfråga alltid veterinär huruvida kortinos ska användas eller ej.
Idag ges inte kortison som rutinbehandling vid ormbett då nyare studier inte enbart visat positiva resultat vid behandling. I vissa områden som är långt ifrån närmaste veterinär skrivs det ibland ut som smärtstillande behandling att ge då hunden tar sig till närmaste veterinär. Dock är risken att hunden rör sig mer och risken för spridning av giftet ökar. Kortison är dock aldrig behandling nog för ett huggormsbett, hunden ska alltid tas till veterinär!
Behandling av ormsbett
Behandling hos veterinären är beroende av vilka symtom hunden visar. Ofta krävs inskrivning och behandling med dropp i blodet, smärtstillande och annan symtomatisk behandling. I allvarliga fall kan det bli aktuellt med till exempel plasma-, blodtransfusion och ibland behandling med motgift.
Efter att din hund fått komma hem igen från veterinären är det viktigt att den hålls i stillhet ytterligare två veckor och beroende på vilka symtom hunden haft läggs en plan med din veterinär om när hunden ska komma på återbesök. Vanligtvis kommer hunden till kontroll ca 2 veckor efter avslutad behandling för att kontrollera bland annat lever- och njurvärden.