Gå till huvudinnehållet
  • Fri frakt till butik
  • Öppet köp 30 dagar
  • Fri retur i butik

Genomsnitt kund recension

Giftiga svampar för hund och katt
Tips

Giftiga svampar för hundar – vad du behöver veta

Dela

För många är svampplockning en av höstens stora glädjeämnen, och det är inte helt ovanligt att man som hundägare tar med sig hunden ut i svampskogen. Vissa hundar är till och med tränade att hitta svamp. Men vet du vilka svampar som kan vara direkt farliga? Här går vi igenom de vanligaste giftsvamparna i Sverige som utgör en risk för hundar.

Varje år insjuknar hundar på grund av svampförgiftning. Om din hund är glupsk eller matglad bör du vara extra uppmärksam, eftersom många svampar är giftiga för hundar. Särskilt valpar och unga hundar är ofta nyfikna och löper därför större risk att äta något olämpligt.

Vissa svampar kan vara livsfarliga, medan andra kan göra hunden mycket sjuk. En bra tumregel är att de svampar som är farliga för oss människor också är farliga för våra hundar. De vanligaste giftsvamparna i Sverige är:

Söker du hemapotek till hunden?

Symtom på svampförgiftning hos hund

Symtomen varierar beroende på vilken giftig svamp hunden har ätit. De vanligaste symtomen är kräkningar och diarré, men vissa svampar ger först symtom flera dagar senare. Ett exempel är spindelskivlingen, en av Sveriges giftigaste svampar, som direkt påverkar levern. När symtomen väl uppträder kan allvarliga, ibland dödliga, leverskador redan ha uppstått.

Om du misstänker att din hund har fått i sig en giftig svamp, kontakta omedelbart en veterinär. Symtom som kräkningar och diarré kan visa sig snabbt, men vissa gifter verkar långsamt och blir märkbara först efter några dagar. Om du inte är säker på vilken svamp hunden har ätit kan en korrekt identifiering vara avgörande – försök därför att fotografera svampen om möjligt.

orange katt i höstskogen

Giftiga svampar – en fara även för katter


Tänk på att vanligaste giftsvamparna kan vara livshotande även för våra katter. Vissa svampar är så giftiga att en katt som bara nosar eller slickar på dem kan påverkas.

Om du misstänker att din katt har fått i sig en giftig svamp, är det viktigt att omedelbart kontakta en veterinär. Symtomen varierar beroende på svampsorten, men kräkningar och diarré är vanliga tecken på förgiftning även hos katter.