Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Lämna hunden ensam hemma – Tänk på detta

Dela

Hundar behöver interagera med människor och andra djur för att må bra. Det är därför viktigt att du börjar vänja din hund vid ensamma stunder i god tid för att skapa de bästa förutsättningarna. Alla hundar är olika - Vi tipsar dig om hur du kan ensamträna just din hund!

I regel ska du lämna din hund så lite som bara möjligt, men längden varierar också mellan hundras och träning. Valpar klarar knappt ensamhet alls och en vuxen hund bör du inte lämna ensam hemma längre än upp till fem timmar. Enligt jordbruksverket måste du rasta din hund var sjätte timme under dagtid, medan valpar och äldre hundar behöver rastas oftare än så. Detta behöver du ha i åtanke när du lämnar din hund och planerar tiden du ska vara hemifrån.

 • Ensamträna din valp - ju tidigare desto bättre

  För att ge din hund de bästa förutsättningarna ska du börja ensamträna din hund redan i valpstadiet. Ett bra sätt att börja kan vara att lämna din hund ensam i ett annat rum eller att gå ut utan hunden under korta stunder, för att sedan öka tiden succesivt i en takt som passar just din hund. Givetvis kan du ensamträna en vuxen hund, men då behövs lite mer träning.

 • Skapa en trygg och stimulerande plats

  Se till att du har skapat en trygg plats när det blivit dags för din hund att hantera ensamma stunder i hemmet. Välj hundens favoritrum och skapa goda förutsättningar till aktivitet och stimulans för din hund under tiden du är borta. Placera ut en hundbädd och leksaker, en aktiveringsleksak eller små gömmor med godsaker runtom i hemmet för att göra stunden till något roligt och spännande för din hund. 

 • Lämna hunden ensam – och rastad

  Stimulera din hund innan du lämnar den ensam hemma; rasta och ta en långpromenad med tid för lek och träning. På så sätt blir det lättare för din hund att koppla av när du är borta.

 • Sätt på vovvevänlig musik

  Idag finns det möjlighet till att kamerabevaka din hund när du inte är hemma. Det finns även alternativ som gör det möjligt att prata med din hund ifrån kameran - på så sätt får din hund höra din röst vilket i sin tur kan skapa ett lugn. Brittiska forskare föreslår att du kan lugna din fyrbenta vän med avslappnande musik. På Spotify finns många härliga hundlistor för detta syfte.