Gå till huvudinnehållet
Köpa hundtäcke - så väljer du rätt. Läs mer på granngården.se
Köpguide

Köpa hundtäcke – så väljer du rätt

Dela

När du ska köpa hundtäcke till din hund är det en hel del att tänka på. Vad ska du ha täcket till? Vilka behov har din hund? I vilket väder ska det användas? I den här guiden kan du läsa om hur du väljer bästa hundtäcket för just din vovve!

Bästa hundtäcket för din hund

Vilket som är det bästa hundtäcket för din hund beror dels på vilka behov hunden har. Har den exempelvis en tunn päls kan hunden behöva ett fodrat och vattentätt täcke för att undvika eksem och hudirritation samt för att slippa frysa. Känn efter om din hund blir blöt inpå skinnet när ni varit ute i regnet. Blir den det är det en indikation på att den behöver ett regntäcke nästa gång.

Är din hund långhårig skyddar ett täcke också från att smuts och kvistar fastnar i pälsen, något som både du och din hund brukar tycka är skönt att slippa trassla med efter promenaden. Ett tips vid lång päls är också att titta efter ett täcke med glatt foder för att minska risken för tovor.

Korthåriga hundar kan ha material som fleece eller ull direkt mot pälsen utan problem med trassel. Andra hundar kanske mer behöver täcket för att hålla stela leder varma och mjuka.

Vilket hundtäcke du ska välja beror även på yttre faktorer, såsom väder och hur och när täcket ska användas. Mer om det nedan.

TILL ALLA Hundtäcken

 • Rätt passform på hundtäcket - läs mer på granngården.se

  Passform

  Tänk också på att köpa ett hundtäcke med rätt passform för din hund. Sitter täcket fel hindrar det hunden från att röra sig fritt. Ett för litet täcke sitter åt och hindrar hunden från sitt naturliga rörelsemönster, medan ett för stort halkar runt och hamnar fel. Ett bra knep för att kunna anpassa hundtäcket för just din hund är välja ett täcke med flera justeringspunkter vid till exempel hals, bröst, mage och rumpa. Då kan du själv spänna åt eller släppa där det behövs. På Granngården hittar du också ett brett utbud av storlekar, så att du kan hitta det bästa täcket för din hund.

 • välj rätt storlek på hundtäcket - granngården.se

  Vilken storlek?

  För att veta vilken storlek som passar kan du mäta din hund med ett mjukt måttband. Börja med att mäta bröstets omkrets där det är som bredast. För att vara säker på att inte mäta för tajt kan du stoppa in två fingrar mellan hundens kropp och måttbandet. Mått nummer två är ryggens längd, från halsens början till strax bakom svansen, i linje med där baklåret slutar. Tänk på att inte sluta mäta vid svansroten. Då kommer täcket vara för kort. Glöm inte att belöna hunden när ni mätt klart!

Olika sorters täcken

Olika sorters täcken skyddar mot olika saker: vatten, vind eller kyla. Hundtäcket skyddar hundens bröstkorg, viktiga muskelgrupper och det känsliga området kring magen. Det finns täcken med både långa och korta ben för att passa alla storlekar. Här kan du läsa om vilka olika sorter och modeller som finns att välja på när du ska köpa hundtäcke:

 • Kallt utomhus
  Ska täcket användas kyliga dagar utomhus? Då är det bra att köpa ett värmande hundtäcke, kanske med ett skönt foder. Kanske vill du även ha en lite högre hals på täcket för att skydda ännu bättre mot kalla dagar? Ett tips är också att inte schamponera hunden alltför ofta under vintern. Då tappar den nämligen sitt naturliga skydd mot kylan

 • Kallt inomhus
  Har du en frusen hund som fryser även inomhus eller kanske i bilen? Med en hundtröja kan du hjälpa hunden hålla värmen bättre.

 • Regn och rusk
  Ett regntäcke skyddar mot väta, vilket i sin tur också gör att hunden slipper problem som till exempel hudeksem, som annars kan uppstå i blött väder. Regntäcket är perfekt för er som är ute mycket i skog och mark och enkelt vill kunna torka av hundtäcket när ni kommer tillbaka hem.

 • Stela leder
  Mot stela leder kan en hundtröja göra susen! Den håller hunden lagom varm och underlättar på så vis rörligheten.

 • Smuts och snö
  Vill du skydda mot smuts, snö och kvistar i pälsen passar ett tunt regntäcke bra till promenaden.

 • Mörker
  Bor du på landet eller i norra delen av Sverige där det kan bli väldigt mörkt? Köp då ett hundtäcke med reflexer, så att både du och vovven går säkra i mörkret!

 • Flera behov
  Har din hund en kombination av flera behov? Sammanställ vilka behoven och användningsområdena är. Kanske är lager på lager, med exempelvis en hundtröja under täcket, en bra lösning för din hund? Eller kanske ett hundtäcke med extra varmt foder?