Gå till huvudinnehållet
hundar i tomteluva
Kunskap

Fira jul med hunden - frestelser att undvika

Dela

Julgranen står grön och grann i stugan och julbuffén står redo att serveras intill chokladpraliner i skenet av levande ljus. Härligt härligt, men farligt farligt. Vi vill uppmärksamma dig på att det finns en del runt julen som kan innebära en fara för hunden. Här ger vi våra bästa tips för en god och säker jul tillsammans med din hund.

 • Julmaten

  Julmaten innehåller fetter och salter som kan vara skadliga för din fyrbenta vän. När de sitter under matbordet med vädjade blick kan det kännas frestade att ge hunden en munsbit av revbensspjäll, men benflisor kan fastna i halsen och riva upp sår i tarmen. Unna din hund ett gott hundben att tugga på när middagen serveras.

  Med huset fullt kan det vara svårt att hålla koll på vad hunden får i sig. Var därför tydlig redan från början med vad hunden får och inte får äta för att ta det säkra före det osäkra. Hundar som äter en större mängd fett än de brukar riskerar att utveckla bukspottskörtelinflammation. Detta är mycket smärtsamt och leder till kräkningar och diarré. Ofta urartar det sig i att hunden behöver bli inskriven hos veterinären på dropp och smärtstillande.

 • Julpyntet

  Under jultider dekorerar vi våra hem med pynt och annat pyssel som är riktigt roligt att leka med för våra fyrbenta vänner. Julgranskulor, glitter och omslagssnören hör julen till, men kan i värsta fall leda till ett besök hos veterinären. Runt jultider är det framförallt många katter som får åka in till akutmottagningen hos veterinären efter att ha svalt snören.

  Om ditt husdjur tuggar i sig omslagssören eller glitter finns det stor risk för att det fastnar i tarmen, i vilket kan sluta med operation. Förankra julgranen så att den står stadigt och håll ett extra öga på ömtåliga julkulor så att de inte går i bitar som hunden skär sig på. Erbjud din hund andra leksaker.

 • Saker att undvika

  • Liljor är mycket giftiga

   Liljor är mycket giftiga för hundar som kan få problem med hjärtat om de får i sig en bit av växten. För katter är liljorna livsfarliga. Var också försiktig med julväxter såsom julros, julstjärna, amaryllis, tazetter, tidlösa, påsklilja och tulpan (framför allt löken).

  • All form av lök är farlig

   Så lite som 5 gram per kilo kroppsvikt kan vara farligt oavsett om löken är rå, stekt, kokt eller grillad. Håll all form av lök borta från din hund - köttbullarna är inget undantag.

  • Lämna aldrig chokladasken framme

   Choklad hör julen till men är giftigt för såväl hundar som katter. Teoobromin och koffein är skadliga ämnen som i värsta fall kan leda till döden. Var vaksam om din hund börjar kräkas, får buksmärtor, hjärtklappning, ökad törst eller skakningar. 

  • Nötter, russin och vindruvor

   Var vaksam om du knäcker nötter framför din hund. Macadamianötter är giftiga för hunden som kanske snor åt sig en lök på färden. Upplever du att din hund får minskad aptit, kräks eller har blod i avföringen ska du vara mycket vaksam då nötter kan leda till nedsatt leverfunktion och förlamning. Tilltugg som russin och vindruvor kan leda till akut njursvikt. 

 • Tänk på detta

  • Lämna inte nötter, godis och matrester framme. Var extra uppmärksam på godisskålen om du och din hund är bjudna hem till släkt och vänner. 

  • Undvik ätbara presenter under julgranen.

  • Håll levande ljus utom räckhåll för din hund.

  • Ifall att någonting skulle hända, ha koll på djurkliniker som har öppet för jour i ditt närområde.