Gå till huvudinnehållet
aktivt liv med hunden
Tips

6 tips för ett aktivare liv med hund

Dela

Kvällspromenaderna med hunden är ett perfekt tillfälle för utmaningar längs vägen! Ta del av tipsen för att aktivare liv med din hund!

Hundar älskar att vara ute i naturen där de får möjlighet att leka, springa och använda sig utav sitt välutvecklade luktsinne. Men din hund behöver också utmaningar!

Tillsammans för ett aktivare liv med hund

Att gå ut med hunden ger välbehövlig motion för såväl dig som din hund. Oavsett när och var är det viktigt att du som hundägare är närvarande och engagerad. Lämna mobilen hemma och kommunicera med din hund.

Mental och fysisk träning

Ni behöver inte sätta er i bilen och åka iväg till en särskild plats för träning - börja med den vanliga rundan i kvarteret. Det finns mängder med roliga uppdrag som du kan ge din hund för att stärka både fysik, motorik och hundens mentala kapacitet. Hitta en stor sten som hunden kan hoppa upp och ner ifrån, gå slalom mellan pinnarna på ett staketet eller hoppa över en gren som fallit ner på marken. Efter ett par gånger ska du se att din hund fattar galoppen!

Låt hunden styra promenaden

Ett bra sätt att utveckla initiativförmågan är att låta hunden bestämma vart ni ska gå. Stå still och vänta på att din hund ska ta initiativet - snart kommer ni att ge er av på hundens egen lilla upptäcksfärd. Tänk på att hunden alltid vill nosa och känna av sitt revir. Vilka andra hundar har rört sig i kvarteret? 

Traska i vatten och vandra i kuperad terräng

Om du vill ta motionen med din hund bortom kvällspromenaden i kvarteret är det bara att ge sig ut i Sveriges fantastiska natur. Tar du en promenad i skogen kan du passa på att ta några kliv ut vid sidan av gångvägen. Genom att låta hunden gå i kuperad och ojämn terräng stärks muskulaturen på ett helt annat sätt.

Finns det vatten i närheten kan du även låta din hund traska i vattenbrynet - det är otroligt bra för hundens muskler. Dessutom älskar de allra flesta hundar att leka i vattnet. Ha med en boll eller en pinne som du kastar ut i vattnet så att hunden får lite välbehövlig lek på köpet.

Belöning är jätteviktigt

När du börjar ge uppdrag som din hund normalt sett inte utför, är det jätteviktigt att du ger belöning efter varje utfört uppdrag. Ha alltid med lite belöningsgodis så att din hund tycker att det är roligt och känner sig uppskattad.

Ett tips är att ta med middagen ut på promenaden. I takt med att hunden klarar sina uppdrag på vägen, får hunden små delar av sin middag. Det blir ett lustfyllt och enkelt sätt för hunden att få i sig sin middag på ett sätt utöver det vanliga. 

Vidare läsning