Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Kalla fötter – så håller du värmen i vinter

Dela

När man väl börjat frysa om fötterna kan det kännas svårt att njuta av utflykten. Hur mycket vi än hoppar, sparkar och vickar på tårna får vi inte upp den där värmen. Ta del av tipsen på hur du håller fötterna varma i vinter!

 • Välj rätt vinterstövlar

  När du står inför att köpa nya vinterstövlar ska du tänka på att prova ut ett par som känns rymliga. Det ska finnas plats för ett par rejäla strumpor och du ska kunna vicka på tårna så att blodcirkulationen flödar fritt när du bär dem. Självklart ska det också vara ett par rejäla stövlar eller kängor som är anpassade efter vårt nordiska vinterklimat.

  Välj vattentäta vinterstövlar med bra grepp för halare underlag. Neopren är exempelvis ett mjukt och följsamt material med god förmåga att värmeisolera och hålla stövlarna vattentäta. Vinterstövlar från Powerboots tål upp till 40 minusgrader och erbjuder varma vinterstövlar för såväl barn som för vuxna. De är särskilt populära bland barnfamiljer då stövlarna är täta, mjuka och slitstarka. Rejäla vinterstövlar för lek utomhus i snön, trädgårdsarbetet eller skogspromenaden helt enkelt.

 • Lager på lager

  Frusna fötter

  När man väl börjat frysa om fötterna på utflykten kan det vara svårt att få upp värmen. Vi hoppar, vickar på tårna och sparkar fötterna mot varandra i brist på annat. Om fötterna är fuktiga kommer du att frysa helt säkert. För att behålla värmen i fötterna (som ju är våra stöddämpare genom livet) behöver du därför se till så att du håller fossingarna varma och torra.

  Att bära flera lager kläder är en klassisk metod för att behålla värmen under såväl vinterhalvåret som under krassa väderförhållanden. Att klä sig i olika lager gör det nämligen enkelt att anpassa klädseln när vi börjar svettas eller frysa. Öronsnibbar, händer och fötter är ofta det som drabbas först av kylan, så om du håller tårna varma behåller du också värmen lättare i resten av kroppen.

  Torra och rena strumpor är A och O

  Strumpor och sockar i bra material är en förutsättning för att hålla fötterna varma. Bär ett par tunna strumpor som håller fukten borta under ett par tjockare strumpor eller raggsockar. Ett par strumpor i bambu är mjuka, slitstarka och värmer bra som ett första lager oavsett om du ska ta en skogspromenad med hunden eller arbeta fysiskt i trädgården. Som ett yttre lager kan du använda ett par sköna raggsockor i äkta ull då det har en god förmåga att isolera såväl värme som kyla även om det är fuktigt.

  Utöver strumpor och vinterkängor är det också viktigt att du klär dig varmt på kroppen då det skickar överskottsvärme till händer och fötter. Om du fryser mycket om fötterna eller upplever att ingenting hjälper kan du förstärka med ett par extra sulor.

 • Tänk på detta

  • Ta på dig strumporna precis innan du går utanför dörren för att på så sätt få med så lite fukt som möjligt från värmen inomhus.

  • Undvik vattenbaserade krämer på fötterna då kräm kan komma att frysa vid låga temperaturer, i vilket kan ge kylskador.

  • Undvik för mycket bomull då det hindrar svett från att avdunsta. Foten blir således fuktig följt av att den blir kall.

  • Om du är ute under en längre stund är det bra om du rastar fötterna lite då och då. Ta av dig skorna – fukten i skon får då möjlighet att försvinna ut genom skaftet. 
 • Eld och vatten

  Att dricka mycket vatten hjälper dig att reglera kroppstemperaturen och transportera viktiga näringsämnen. Se till att ha en vattenflaska med dig ut på utflykten för att balansera vätskenivån – och glöm inte att ta med vatten till din fyrbenta vän. För att behålla värmen i kroppen är det nämligen viktigt att du äter och dricker näringsrik mat och dryck för att få energi. 

  Gör upp en eld

  Om du har möjlighet är det underbart att tända upp en eld under lunchrasten. Ta av dig kängorna och placera fötterna nära elden för att snabbt få upp värmen i hela kroppen!

Vinterstövlar – för hela familjen

Hos Granngården hittar du fodrade och vattentäta vinterstövlar av högsta kvalitet. Välj mellan höga och låga vinterstövlar, vinterskor och vinterkängor i flera olika färger och modeller – för såväl barn som för vuxna. Välj mellan varumärken som Tretorn och Powerboots.

Vidare läsning