Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Förvara frostfritt - Så övervintrar du växter

Dela

Förbered dina växter inför vintervilan i god tid; skapa goda förutsättningar och skydda dina odlingar från kyla och blåst. Investera i en växtbelysning och börja övervintra!

Förbered dina växter inför vintervilan i god tid genom att skapa goda förutsättningar att skydda dina odlingar från kyla och blåst. Ljuset och temperaturen är A och O; varmare temperatur kräver mer ljus - rumstemperatur kräver därför i regel extra belysning då det för de flesta växter inte räcker med dagsljuset om vintern. Förutsatt att du håller dina växter undan från kyla, kan de flesta växter se vårens ljus igen. 

 • Övervintra dina växter - Välj rum med omsorg

  Övervintra dina växter i ett ljust och frostfritt uterum såsom en inglasad balkong, ett förråd eller garage som håller en temperatur på mellan 5-12 grader. Kalla omgivningar minskar såväl tillväxten som behovet av vatten, så du behöver inte ge dina växter någon extra näring under vinterhalvåret. Komplettera med växtbelysning som lyser upp till 10-12 timmar per dygn.

 • Trädgårdsväxter - Så skyddar du utomhus under vintern

  Stora trädgårdsväxter i kruka kan vara svåra att flytta in. Det är därför extra viktigt att du skyddar odlingar som dessa från kyla och blåst. Börja med att flytta dina krukväxter till en skyddad plats; placera frigolit för att skydda mot markkyla och använd bubbelplast eller frigolit som du täcker dina krukor med. Införskaffa sedan ett skydd såsom juteväv eller fiberduk som du klär in dina växter med.

  Skydda även känsliga trädgårdsväxter i din trädgård genom att täcka rotsystem och grenar med granris eller löv. I ett kallt växthus kan odlingar såsom kryddväxter och perenner i kruka skyddas genom att placera krukorna på jorden och isolera med bubbelplast, löv eller väv.

   

 • Övervintra växter i lekstuga, förråd eller garage

  Det finns undantag på växter som lyckas övervintra även i mörka vrår, sålänge dessa är frostfria. Exempel på växter som klarar en övervinting i mörka utrymmen är rosor, lökar, knölar och kryddväxter såsom timjan och rosmarin. Förvarar du i kruka; sluta vattna i god tid och se till så att jorden är torr innan du tar in dem.