Gå till huvudinnehållet

Hönsgård

Höns behöver kunna gå ut varje dag för att de ska må bra och trivas.

En inhägnad hönsgård låter hönsen gå fritt samtidigt som den skyddar mot rovdjur eller trafikerade vägar. Många väljer också att använda hönsgården när hönorna ska vara ensamma hemma. På så sätt vet du att de kan gå fritt samtidigt som är trygga mot yttre hot.

Oavsett om du vill bygga en liten eller stor hönsgård hittar du delarna du behöver hos oss på Granngården. Vi har både hönsnät, färdiga nätsektioner och hönshus.

Hönsnät till hönsgård

Ett hönsnät kan användas till allt från skulpturer till dess egentligen ändamål - bygga hönsgård. Hos oss på Granngården hittar du galvaniserade och förzinkade hönsnät av ståltråd och plast i olika höjder, längder, rutstorlekar och trådtjocklekar. För dig som är ute efter färdiga nätsektioner att bygga hönsgård med har vi även det.

Tak över hönsgården

För att inte rovfåglar ska kunna ta hönsen är det viktigt att ha ett tak över hönsgården. Det räcker i så fall med att sätta nät upptill som tak, till exempel hönsnät eller fågelnät. Om du inte hunnit ordna med hönshus behövs ett tak som även skyddar mot regn, men vi rekommenderar att du är snabb med att ordna ett varmt hönshus så hönsen kan värma sig och ruva.

Regler för hönsgården du ska bygga

Spana in vår hönsguide som lär dig allt om att bygga hönsgård!

Storlek
: när du själv ska bygga hönsgård är det viktig att tänka på storleken. Ska hönorna gå fritt mycket eller använda gården frekvent behöver gården vara stor och rymligt. Ska den bara användas vid tillfällen du inte är hemma, då hönorna kanske går löst utomhus i vanliga fall, behöver den inte vara lika stor.

Ljus, skugga och hönshus: eftersom höns är värmekänsliga är det viktigt att det finns skugga i höngården. Annars tivs de bra i dagligt solljus. Är det dåligt väder brukar de själva ta sig in till hönshuset, så tänk på att ha ett sådant i anslutning till din hönsgård.

Rovdjur: för att skydda hönsen mot rävar och andra rovdjur behöver den sättas upp så räven inte kan gräva sig in. Sätt därför nätet en bit under jorden. Ett annat tips är att placera en eltråd lågt på utsidan av gården.

Hygien: höns är renliga djur och att hålla rent i hönsgården är därför viktigt. Tänk på att städa regelbundet och se till att dina hönor har det bra. Ett tips är att använda FumAgri OPP, ett rökbaserat desinfektionsmedel utan frätade, oxiderande eller giftiga egenskaper.

Välkommen att köpa tillbehör för din hönsgård hos oss på Granngården!

15 produkter

Visar sida 1 av 1