Gå till huvudinnehållet

Hönsgård

Höns behöver kunna gå ut varje dag för att de ska må bra och trivas. En inhägnad hönsgård låter hönsen gå fritt samtidigt som den skyddar mot rovdjur och trafikerade vägar. Många väljer också att använda gården när hönorna ska vara ensamma hemma. På så sätt vet du att de kan gå fritt samtidigt som är trygga mot yttre hot. En del väljer också att bygga en flyttbar hönsgård, på så sätt kan hönorna enkelt byta plats i trädgården utefter säsong.

Oavsett om du vill bygga en liten eller stor hönsgård hittar du delarna du behöver hos oss på Granngården. Vi har både hönsnät, färdiga nätsektioner och hönshus. Hitta din inspiration till hönsgård här!

Hönsnät till hönsgård

Ett hönsnät kan användas till allt från skulpturer till dess egentligen ändamål: bygga hönsgård. Hos oss på Granngården hittar du galvaniserade och förzinkade hönsnät av ståltråd och plast i olika höjder, längder, rutstorlekar och trådtjocklekar. För dig som är ute efter färdiga nätsektioner att bygga gården med har vi även det.

Tak över hönsgården

För att inte rovfåglar ska kunna ta hönsen är det viktigt att ha ett tak över hönsens gård. Det räcker i så fall med att sätta nät upptill som tak, till exempel hönsnät eller fågelnät. Om du inte hunnit ordna med hönshus behövs ett tak som även skyddar mot regn, men vi rekommenderar att du är snabb med att ordna ett varmt hönshus så hönsen kan värma sig och ruva.

Regler för hönsgården du ska bygga

Spana in vår hönsguide som lär dig allt om att bygga hönsgård!

Storlek
: Hur stor ska hönsgården vara? När du själv ska bygga egen gård är det viktig att tänka på just storleken. Ska hönorna gå fritt mycket eller använda gården frekvent behöver gården vara stor och rymligt. Ska den bara användas vid tillfällen du inte är hemma, då hönorna kanske går löst utomhus i vanliga fall, behöver den inte vara lika stor.

Ljus, skugga och hönshus: eftersom höns är värmekänsliga är det viktigt att det finns skugga på gården. Annars trivs de bra i dagligt solljus. Är det dåligt väder brukar de själva ta sig in till hönshuset, så tänk på att ha ett sådant i anslutning till hönsens gård. Tänk också på att hönorna ska ha fri tillgång till vatten dagligen, så köp en eller flera bra vattenautomater.

Rovdjur: för att skydda hönsen mot rävar och andra rovdjur behöver den sättas upp så räven inte kan gräva sig in. Sätt därför nätet en bit under jorden. Ett annat tips är att placera en eltråd lågt på utsidan av gården.

Hygien: höns är renliga djur och att hålla rent i hönsgården är därför viktigt. Tänk på att städa regelbundet och se till att dina hönor har det bra. Ett tips är att använda stallrengöring FumAgri OPP, ett rökbaserat desinfektionsmedel utan frätande, oxiderande eller giftiga egenskaper.

Sand och jord: Att hålla fjäderdräkten i toppskick är viktigt för höns och för detta behöver de sand/jord som de kan bada i. Höns älskar att sandbada och på köpet håller de fjädrarna rena och ohyran borta. Det finns sand att köpa som du kan lägga i en hög eller i en större låda i hönsgården men många hönor väljer istället att bada i sandblandad jord som de, om de får chansen, hittar i rabatter. Att sprätta gillar de också och gräsklipp och ogräsrens är bra sprättmaterial så det kan du lägga in i hönsgården.

Välkommen att köpa tillbehör för din hönsgård hos oss på Granngården!

Filter
    • Populära
29 produkter

Visar sida 1 av 1

Kategorier