Gå till huvudinnehållet
Tänk på att potatisar inte mår bra av att frysa eller bli alldeles för varma, hämta gärna ditt paket på utlämningsstället eller i butiken så fort som möjligt.

Sättpotatis LPM Sommar Gala, 15 kg

Fastkokande sommarpotatis som går att lagra över hösten och vintern. Gala är en rund och lättodlad sort med snabb uppkomst och god avkastning.

Egenskaper

Gala är en fastkokande potatis med ljusgult skal och gult kött och som har goda allmänna kvaliteter. En känd potatissort som oftast känns igen från matbutikerna.

Egenskaper

Skalfärg: Ljusgul

Köttfärg: Gul

Knölform: Rund

Kokegenskap: Fastkokande (lite åt det mjöliga hållet)

Växtnäring

Använd näringsberikad jord (exempelvis blomjord eller odlingsjord) eller göd jorden med t ex lite växtnäring inför sättning.

Bevattning

Första bevattningen skall vara genomförd före knölsättningen. Det är viktigt att vidhålla en jämn fuktighet.

Sättning

Gala är en lättodlad sort (pga sin snabba uppkomst) och ger bra avkastning om ungefär 12-16 nya potatisar per planta. Sorten ska sättas i varm jord som håller minst 8°C. Då tillvaratas sortens förmåga att producera många jämnstora och välformade knölar.

Radavstånd: 70-80 cm

Sättavstånd: 20-24 cm

Sjukdomar och lagring

Gala har bra resistens mot skorv, virus, brunröta och nematoder men är något känslig för bladmögel.

Gala har goda lagringsegenskaper och lämpar sig för lagring hela säsongen. Potatisen skall lagras vid en stabil temperatur, 4-5°C, med god ventilation.

LPM

LPM är Sveriges största aktör inom sättpotatis. Svensk sättpotatis av högsta kvalitet. De har ett brett utbud med allt från riktigt tidiga sorter till de du kan skörda långt in på hösten.