Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ljuskälla

Välj den ljuskälla som passar dig. Hos Granngården hittar du olika typer av ljuskällor. Vi har lampor för hus och hem, men även för kontoret hos företag. Har du lantdjur passar värmelampor till armaturen för att värma till exempel griskultingar. Vi har värmelampa i olika utformningar för att passa ditt behov.

Glödlampa

Bland de olika ljuskällorna är den klassiska glödlampan den som förbrukar mest energi. Den har lyst upp våra hem sedan 1800-talet men är på god väg att fasas ut. Glödlampan ger ett bra ljus men använder onödigt mycket energi då enbart fem procent blir ljus och resterande blir värme.

Lågenergilampa och lysrör

Det har funnits ett energisnålare alternativ i form av lågenergilampan sedan mer än 30 år tillbaka. Den drar 75 procent mindre el än glödlampan och håller upp till 10 gånger längre. Lågenergilampan består av lysrör som viks flera gånger och håller tio gånger längre i brukstid. Det kan ta en liten stund innan lågenergilampan blir varm och lyser upp. För att fungera innehåller lågenergilampan dock kvicksilver, precis som lysrör gör. Därav är det viktigt ur miljösynpunkt att lämna dem för återvinning hos kommunens miljöstationer.

Halogen

Halogenlampan ger ett klart ljus och har fått sitt namn från den halogenfyllda kapsel som omger glödtråden i lampan. Halogenlampan håller dubbelt så länge som glödlampan och drar 30 procent mindre el eller tre gånger så länge och drar 50 procent mindre el – beroende på vilken energiklass de tillhör (energiklass C-D eller den snålare B). Numera finns det dock LED lampor i samma prisklass som gör att halogenlamporna i energiklass C-D också fasas ut från 2018 och framåt.

LED

Den mest miljövänliga och energismarta ljuskällan är LED-lampan i dagens läge. LED betyder Light Emitting Diods och är en lysdiodlampa. Den håller upp till 15 gånger längre än en glödlampa och drar cirka 80 procent mindre el. Dessutom är den fri från miljöfarligt kvicksilver och avger inte värme eller blir heta att vidröra som klassiska glödlampor. LED-lamporna utvecklas ständigt och trenden är att de blir bättre och att priset sjunker. Det miljövänliga och energismarta valet är således LED-lampa som ljuskälla.

Vilken effekt (W) och vilket ljusflöde (lm)?

Det kan vara svårt att välja rätt lampa och få till lagom mycket ljus när man uppdaterar de gamla glödlamporna. Effekten, Watt (W), är olika beroende på vilken typ av ljuskälla eller lampa du väljer. Effekten är alltså olika för glödlampa, halogenlampa, lågenergilampa, LED-lampa och ger även olika ljusflöden mätt i Lumen (lm).

Med de nya modernare lamporna är det viktigt att välja ljuskälla baserat på ljusflöde i Lumen istället för den traditionella effekten i Watt. Se nedan tabell för att få en bra överblick och hjälp att välja rätt ljuskälla översatt från den traditionella effekten i Watt hos glödlampor till ljusflöde i Lumen. Notera att översättningen av Watt mellan de olika typerna av lampor är ungefärlig och kan skilja sig mellan olika märken. Titta därför på ljusflödet Lumen för bästa översättning!

Översättningstabell Watt till Lumen

Glödlampa W

Halogen W (ca)

Lågenergi W (ca)

LED W (ca)

Halogen, Lågenergi och LED - Ljusflöde lm

15 W 11 W 4 W 3 W 120-135 lm
25 W 18 W 6 W 5 W 220-250lm
40 W 28 W 10 W 8 W 410-470 lm
60 W 42 W 15 W 12 W 700-805 lm
75 W 53 W 19 W 15 W 920-1055 lm
100 W 70 W 25 W 20 W 1330-1520 lm
150 W 105 W 38 W 30 W 2140-2450 lm
200 W 140 W 50 W 40 W 3010-3450 lm


Källa: energimyndigheten.se och energirådgivningen.se 2016

Omvandling Watt till Lumen för LED

granngarden-omvandlingstabell-lampor-ljuskalla-watt-till-lumen-172x294.png

Hitta en ljuskälla med bra kvalitet och välj bland glödlampa, halogen, lågenergi eller LED hos Granngården. Köp lampa och ljuskälla i butik eller direkt online på granngården.se

Kategori & Filter
    • Populära
13 produkter

Visar sida 1 av 1