Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Odla gurka
Kunskap Guide

Odla gurka – så lyckas du

Dela

Det är enkelt att odla gurka – oavsett om du har ett växthus eller inte. För att kunna njuta av rikliga skördar handlar det i mångt och mycket om att välja rätt sort efter dina förutsättningar. Ta reda på allt du behöver veta för att lyckas med gurkodlingen!

Tänk att gurkor som består av 96% vatten kan smaka så fantastiskt. Allra godast blir de förstås när man odlar gurkorna alldeles själv och för många med växthus är gurka en solklar favorit då plantorna ger mängder med frukt under sommarmånaderna. Med det sagt finns det en gurka för alla att odla – oavsett förutsättningar!

Godaste gurkan att odla

För dig som vill odla gurka finns det massor av spännande sorter att välja mellan. Gurkor finns i alla möjliga former och färger och de finns såväl växthusgurka som frilandsgurka för alla odlingsintresserade att botanisera kring. Gurksorterna brukar delas in i druvgurkor, drivgurkor, slanggurkor och frilandsgurkor varpå den sistnämnda är extra lämplig för dig som vill göra inläggningar. Det finns en gurka för alla - för dig som vill testa någonting nytt har det på senare år blivit populärt att odla något ovanligare sorter såsom djungelgurka och äppelgurka, exempelvis. 

Växthusgurka är som namnet antyder anpassat för växthusodling medan det finns de frilandssorter som trivs bäst på friland eller i kruka. Vad de flesta sorter har gemensamt är dock att de behöver förkultiveras inomhus innan de planteras ut (först när risken för frost är över). Gemensamt är också att alla gurkor älskar värme och trivs bäst i ett varmt och skyddat läge där de får stöd och rikligt med vatten. 

För att just du ska lyckas är det viktigt att du väljer en sort som lämpar sig efter dina förutsättningar. Att odla gurka från frö är förstås ett alternativ. Låt fröpåsen vara din guide - det finns mängder av olika sorters gurkfrön att välja mellan på marknaden. Gurkplantor ska alltid planteras om på samma djup när du planterar om gurkplantorna i större krukor.

Odla gurka i växthus

Odla gurka i växthus

Under den svenska sommaren kan gurkor växa otroligt bra om du har möjlighet att odla i växthus. Ett växthus är nämligen att föredra då gurkor är extremt känsliga för låga temperaturer – redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga. Bäst trivs gurkodlingar i en temperatur på cirka 25 plusgrader, långt ifrån växthusdörren då drag kan föra med sig såväl kyla som sjukdomar. 

Under varma sommardagar är det viktigt att det finns goda möjligheter att lufta i växthuset. Om du inte har automatiska luftningsluckor går det bra att duscha bladen när solen står som högst på himlen. För att få en jämnare temperatur i växthuset kan det också vara en god idé att ha en tunn gardin på insidan av växthuset, alternativt att utvändigt stryka rutorna med vit kalk. Slanggurka kräver värme och sol – starta inte upp odlingen för tidigt och var medveten om att inte ge för mycket skuggning då det kan hämma tillväxten av dina gurkplantor. 

Värme och ljus gör att gurkorna suger åt sig mycket vatten och det är viktigt att du ger dina gurkplantor rikligt med vatten. Ett automatiskt droppbevattningssystem kan då underlätta.

Odla gurka i kruka

När du planterar, använd en större kruka med dräneringshål i botten. Fyll botten med cirka ¾ grönsaksjord och sätt ner hela gurkplantan med jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare. Fyll på med grönsaksjord runt om plantan och tryck till lite lätt. Delen där plantan och jorden möts bör vara högsta punkten då plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt. Vattna rikligt. Gurkor behöver sedan uppbindning – bind upp gurka tidigt mot en spaljé, eller använd bindtråd för gurkplantan att klättra uppåt längs. 

Om du vill odla gurka i kruka är det viktigt att du förser plantorna med mer vatten och näring än om du planterar på friland eller i en odlingsbädd. Gurkor är också extra mottagliga för rothalsröta i vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord. Vermiculite håller kvar fukten i jorden samtidigt som det förhindrar jordytan att torka upp – strö ett lager ovanpå jorden. 

Odla gurka på friland

Odla gurka på friland

För dig som vill odla gurka på friland ska du välja en frilandsgurka eller gurka markerad för utomhusodling. Vanligtvis är dessa sorter mindre och lämpliga för exempelvis inläggning. När du odlar gurka på friland, dvs att du planterar gurkplantorna direkt i marken, gör du på samma sätt som när du odlar gurka i kruka. Sätt inte plantorna för tätt inpå varandra – 40-50 centimeter brukar vara en god utgångspunkt. När du odlar på friland behöver du binda upp gurkorna i en spaljé.

Odla gurka i pallkrage

För dig som vill odla gurka i pallkrage är det en förutsättning att du väljer gurka av frilandssort då de är mer tåliga för väder och vind. Använd två pallkragar på höjden för rötterna att breda ut sig och få ordentligt med plats för cirka 6 gurkplantor. Att odla i pallkrage är enkelt och en spaljé kan användas på samtliga sidor för att ge stöd åt dina gurkplantor på ett smidigt sätt.

Om du vill odla gurka utomhus – på friland, i trädgårdslandet, i pallkrage eller odlingslåda – är det viktigt att de avhärdas och får tid att vänja sig vid miljön utomhus. Påbörja avhärdningen när det är cirka 15 plusgrader utomhus och låt plantorna stå ute ett par timmar de första dagarna. Gurkplantor är generellt mycket känsliga för kyla och de känsliga sorterna ska endast odlas i växthus.

Vidare läsning