Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

läs allt om kattens kroppsspråk och beteende på granngården.se
Guide

Kattens beteende och kroppsspråk

Dela

Katter bär på många olika sinnesstämningar, precis som vi människor. Lär dig snacka katt! – kroppsspråket kan avslöja mycket om hur just din katt mår!

Ligger katten på rygg och sträcker ut mage och ben? Då kan du vara så säker på att din katt är helt avslappnad. Men! Detta behöver inte betyda att det är fritt fram för dig att börja klappa katten på magen. Magen är en utsatt kroppsdel som vid beröring katten göra katten obekväm. Lär dig allt och litet till om hur du läser av din katt och dess signaler!

 • nöjd och avslappnad katt - läs mer om kattens beteende på granngården.se

  Glad, lättad och avslappnad

  Att katten ligger ner med tassarna indragna under kroppen, sträcker ut eller kurar ihop sig som en boll indikerar att katten känner sig avslappnad. Öronen är då upprätt riktade framåt och morrhåren står rakt ut. Ögonen blinkar lugnt och mjukt, kanske rentav halvt slutna.

  Förhoppningsvis får du ofta se din katt på glatt humör. Glada katter är nämligen nyfikna på allt som sker runtomkring och kanske vill den stryka sig längs dina ben.

  • När katten sitter upprätt och lyssnar på omgivningen med framriktade ögon är katten på gott humör.

  • Ligger katten på rygg med benen rätt upp i luften har du en katt som mår riktigt gott!

  • En glad och tillfreds katt spinner och blinkar mjukt när du klappar den.

  • Svansen rör sig avslappnat och är högt buren, gärna med en liten böj i änden.
   Är katten lekfull kan svansen även slå fram och tillbaka eller bilda som en båge. Då är det dags att ta fram leksakerna och busa en stund!

  Om din katt varit ilsken, frustrerad eller rädd märker du att katten lättnar när katten visar tecken enligt ovan igen. 

  • När katten är lättad kan du se hur den sträcker på kroppen och blir alltmer avslappnad i sin hållning

  • Öron, ögon, svans och morrhår slappnar av 

  • Katten gäspar, tvättar sig, sluter ögonen eller vänder sig åt ett annat håll
 • fokuserad katt - läs mer på granngården.se

  Fokuserad och redo för action

  Katter är rovdjur och visar tydligt när de är koncentrerade eller på jakt efter sitt byte. Ögonen blir fokuserade med pupiller som drar ihop sig och kattens öron och morrhår riktas framåt. Smyger katten med svans såväl som kropp lågt mot marken kan du vara så säker på att den är redo för språng! Då vaggar bakkropp och svans något för att ta sats. 

  Är det du själv som är kattens mål? Om du exepelvis ska ge katten mat kan katten stryka sig mot dina ben eller jama. Då är det fullt fokus på maten!

 • rädd katt - lär dig läsa katten på granngården.se

  Rädd och burrig

  Katter kan bli rädda av hastiga rörelser och plötsliga ljud i vilket katten springer eller kurar ihop sig. Du som kattägare gör då bäst i att agera lugnt. När katten är rädd stryks öron platt mot huvudet, ögonen blir stora och morrhåren kan darra något. Svansen slår från sida till sida med stora rörelser och kan ibland hållas under kroppen i vilket visar att katten känner sig underlägsen. Ibland kan katten också skjuta rygg, burra upp pälsen eller sträcka ut sina framben för att se större och farligare ut mot det som skrämde upp katten. Om hotet i fråga är på nära håll, kan klorna fällas ut och du hör hur katten morrar eller fräser 

 • arg katt - kroppsspråk och beteende-guide på granngården.se

  Arg och frustrerad

  Om din katt är arg ska du låta den vara ifred. Ett vanligt tecken är att katten börjar väsa och du noterar att kroppshållningen är spänd och att pälsen reser sig. Ögonen är fokuserade med stora och smala pupuller, och öronen ligger platt mot huvudet. När katten är arg kan du se att svansen är rak, spänd eller struken mot eller under kroppen.  

  Din katt kan bli frustrerad över olika saker. Frustration kan ske kortvarigt, som att den inte kommer åt sin leksak, men det kan också växa sig fram under en längre tid. En lång tids frustration kan det leda till depression och då är det viktigt att du ser över vad som kan förbättra kattens mående. Får den bra mat, tillräckligt med stimulans och möjlighet till lugn och ro? Diskutera gärna med en veterinär om du känner dig osäker. 

  • En frustrerad katt kan vanka av och an, med fullt fokus på det som gör den frustrerad

  • Öronen är riktade framåt

  • Ögonen är vidöppna och fokuserade

  • Morrhåren står rakt ut

  Att din katt är deprimerad märker du genom signaler såsom minskad matlust, att katten drar sig undan eller mindre social och busig än vanligt. Ser du den här typen av beteende bör du uppsöka veterinär!

 • så vet du om din katt är sjuk - läs mer på granngården.se

  Sjuk

  En katt som är sjuk drar sig ofta undan och gömmer sig ett beteende som kommer från att skadade djur lättare blir byten för rovdjur.

  Andra tecken kan vara att katten kurar ihop sig, jamar eller gör annorlunda läten. Katten kan också bli aggressiv eller rastlös. Var uppmärksam om katten går på lådan oftare och om avföringen har en annan konsistens – hittar du blod i kattlådan är det en tydlig indikation på att din katt är sjuk. Det är även vanligt att katter äter och dricker mindre än normalt om de inte mår bra, vilket kan leda till både uttorkning, orkeslöshet och färre toalettbesök. Den kan också bry sig mindre om att tvätta sig något som katter vanligtvis är väldigt noga med.