Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide Tips

Reflex till hunden - ett säkert val i höstmörkret

Dela

Använd reflex till din hund - det är ett billigt, säkert och enkelt sätt att öka hundens säkerhet i höst- och vintermörkret. Vi hjälper dig att hitta rätt reflex till din hund!

Använd reflex när du är ute och promenerar med din hund i mörkret. Det är inte helt lätt att som bilförare, cyklist eller fotgängare få syn på den som går längs vägen. Reflexer är en billig livförsäkring för både dig och din hund – risken att bli påkörd av en bil i mörker är tre gånger så stor som i dagsljus. Med reflexer syns du och din hund på 125 meters avstånd, vilket kan vara livsavgörande.

 • Kvinna och hund i reflexväst

  Använd reflex i skymningsljus och mörker

  En bilförare som använder halvljus i mörkret upptäcker en hund på cirka 20 meters avstånd. Reflexer ger bilföraren en chans att sänka farten i god tid, och kan öka synligheten avsevärt från längre avstånd. Låt dig inte luras av gatlampor och upplysta trottoarer; immiga fönster eller smutsiga billyktor kan försvaga synen hos bilföraren och de flesta olyckor sker, tro det eller ej, i tätbebyggda områden.

  Enligt svensk lag ska fotgängare använda reflex när de rör sig i mörkret, men det måste också finnas reflexer på cyklar, mopeder, sparkar och motorredskap. Använd reflexer och en reflexväst av god kvalitet som skyddaräven hunden. Reflexvästen bör ha en stor reflekterande yta som syns från alla håll, även om det är viktigt att komma ihåg att de fortfarande syns dåligt bak- och framifrån. Man kan aldrig ha för många reflexer.

 • Reflexer blir gamla - byt ut varje år

  Visste du att reflexer blir gamla?

  Det är viktigt att du går igenom hundens reflexer inför en ny höst- och vintersäsong. Reflexer slits snabbt ut när de utsatts för hårt väder såsom vind, regn och snö. Ge reflexerna en ordentlig rengöring eller byt ut dem en gång per år eller vartannat.

  Testa dina gamla reflexer

  • Jämför en ny och en gammal reflex genom att hänga upp dem i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  • Lys med en ficklampa på reflexerna på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen är mycket sämre än den nya ska den bytas ut.
 • Välj rätt reflex till din hund

  • Reflexhalsbandet är ett smidigt alternativ som lämpar sig för den korthåriga hunden. Har just din hund en längre päls finns risken att halsbandet inte syns. Skaffa en hundhalsband med reflex för din korthåriga hund.

  • Reflexvästen är det bästa alternativet för dig som har en långhårig hund. Använd en reflexväst till såväl dig som din hund.

  • Reflexselen syns bäst på hundar med kortare päls men passar generellt de flesta hundar. Använd en hundsele med reflex.

  • Reflexdetaljer är ett utmärkt komplement till andra reflexer för att öka förutsättningarna att synas i mörket. Använd ett hundkoppel med reflex.

  Använd reflex och reflexvästar, men komplettera gärna med en lampa. Bär en ficklampa eller fäst små hängande lampor i hundens halsband. Det finns även LED-lampor som du kan sätta på hundens sele.

 • Använd reflex bredvid din hund

  Det är viktigt att också du bär reflexer när du är ute på kvällspromenaden med hunden. Det är inte bara i skogen och på mörka landsvägar reflexerna hör hemma; i stan och stadstrafiken är det minst lika viktigt trots gatlyktor, upplysta fönster och neonskyltar. Tätbebyggda områden med gatbelysning är den plats där flest olyckor sker. Oavsett vart i landet du bor, använd alltid reflex.