Gå till huvudinnehållet
Tips

Fyrverkerier - Skapa de bästa förutsättningarna för ditt husdjur

Dela

Fyrverkerier skapar stark oro hos många djur och kan orsaka stor skada. Det finns dock mycket vi kan göra för våra familjedjur under nyårsafton, och vi kan aktivt hjälpa våra husdjur minska rädslan genom förebyggande träning.

Det är vanligt att våra husdjur blir rädda när det åskar och smäller; de skräms, kryper ihop och skakar. Nyår är en tid på året då många djur lider av fyrverkerier som kan komma att avfyras från dagtid till långt efter midnatt. Som husdjursägare är det en bra idé att försöka jobba förebyggande så att din katt eller hund aldrig blir rädd för plötsliga ljud, men det är ändå viktigt att finnas där och skapa en trygg plats under nyårsafton då många är ute och smäller.

 • två hundar och en katt under jultider

  Så skapar du goda förutsättningar

  • För det första; lämna inte ditt husdjur ensam hemma under nyårsafton - du är deras trygghet i livet och det är därför extra viktigt att du eller någon annan familjemedlem finns där när fyrverkerierna drar igång.

  • Ta en långpromenad med din hund tidigt på dagen och håll den kopplad dagarna innan nyår ifall att någon testar fyrverkerier mitt på dagen. Ta aldrig med din hund ut runt tolvslaget.

  • Släpp inte ut katten på nyårsafton, men låt din katt dra sig undan om den så önskar. Vill du ge den extra goda förutsättningar under fyrverkerierna finns det lugnande doftavgivare för katter.

  • Välj ett ljuddämpat och mörklagt rum där ditt husdjur kan spendera kvällen. Dra för gardiner och dra ner persienner så att ljusskenet från fyrverkerier inte blir för starkt. Badrum utan fönster är ett bra alternativ där ljudet blir mindre påtagligt och för hundar finns det särskilt framtaget fettvadd du kan sätta i öronen.

  • Du kan med fördel slå på teven eller stereon för att maskera ljudet från fyrverkerierna. Agera naturligt om din vän verkar skärrad, men förstärk inte rädslan genom att trösta eller ömka, då detta kan ha motsatt effekt.

  • Det finns särskilda kosttillskott för hundar och lugnande spray som balanserar rädsla och oro. Andra distraktioner kan vara ett mumsigt tuggben för hunden att bita på, eller en favoritleksak att roa sig med.

  • Har du ett djur som är paniskt rädd behöver du ta det till en veterinär. Du kan också kolla om din hund eller katt kan få plats på ett flygplatshotell, eftersom det inte är tillåtet att skjuta raketer eller smällare i närheten av flygplatser.

   

Träna ditt husdjur inför kommande nyår

Träna din hund regelbundet och skapa förutsättningar som hjälper din ditt husdjur inför kommande nyår, åska eller annat buller. En knallpulverpistol kan vara ett bra hjälpmedel, då du genom att avlossa skott när hunden har roligt och leker, hjälper din hund att successivt koppla ihop ljuden med positiva saker. Börja med att linda in pistolen i en handduk så att knallen dämpas, och gör ingen stor affär av skottet utan låtsas som att du inte hört knallen. När det går bra kan du successivt ta bort handduken så att knallen blir högre.