Gå till huvudinnehållet

Vårstäda altan och balkong – 5 tips

När solen tittar fram gör sig längtan att få flytta ut utemöblerna sig påmind. Med rätt verktyg och lite planering går det lätt att förbereda inför umgänge på uteplatsen.

Även om snön inte har försvunnit i alla delar av vårt avlånga land, är det snart alltid bra att vara förberedd.

 • Vårstäda altan och balkong – Redskap

  Använd ett effektivt rengöringsmedel för att bli av med alger, mögel, fett och annan tillväxt på stenanläggningar och markiser. För att komma åt svåra ytor kan du använda dig utav en terassborste eller tralltvätt med miljömärkning. Avslutningsvis kan du smörja in med träolja för att skydda trallen mot smuts och fukt. Ta hjälp av ett bra och tidssparande multiverktyg som du kan använda för att både slipa och olja altanen.

 • Använd rätt verktyg för bästa resultat

  Gummistövlar är också bra att ha när du ska vårstäda altan och balkong – (glöm inte kontrollera att de gamla fortfarande håller tätt?), liksom städredskap som allsvampar, handskar, platshink, handskurborste. Inte bara för grovrengöring utan också för att borsta bort spindelväv och gamla löv.

 • Tvätta rent och effektivt

  Välj ett vattenverktyg som passar ytan du ska tvätta. En högtryckstvätt rengör snabbt stora ytor utan för mycket stänk. Den är särskilt effektiv på hårt sittande smuts som terasser, fasader och gångar (men kontrollera först att ytorna inte är för känsliga). Högtryckstvätten gör också att du inte spenderar så mycket vatten som annars. Till båten är det också smart att välja en modell med sugslang som kan användas till alternativa vattenkällor.

 • Måla är ett sätt att vårstäda altan

  Även målarpenseln kommer fram när temperaturen utomhus stiger. Tänk vad härligt att sitta på altanen i solen framför ditt fina nymålade hus. Ytan bör vara ren innan du målar så börja med att tvätta rent, antingen med vanlig fasadtvätt eller en alg- och mögeltvätt. Skrapa/borsta därefter loss gammal lös färg. Passa samtidigt på att uppdatera förrådet med nya penslar. Ett tips är att även ta några extra tag med ny målarfärg på vita knutar och fönster när du väl är igång. Det kan göra underverk för helhetsintrycket.

 • Gör vårstädningen gemensamt

  Att dela jobbet med familj och vänner gör det hela roligare. Någon kanske är ansvarig för att rensa takrännorna, en annan för att städa utebord och stolar, en tredje för att rengöra blomkrukorna och fylla på med ny jord och säsongens växter. Är altanen stor kan alla få en varsin skurborste och turas om att tvätta, slipa och olja. Glöm inte att ta paus och slå er ned på en fika då och då. Husdjuret kanske också kan få sig en godbit?