Gå till huvudinnehållet
Tips

Välj rätt toapapper!

Dela

Är du en skrynklare eller vikare? Eller kör du den amerikanska stilen och gör en tuss? Oavsett vilket hamnar toalettpappret i avloppsrören till slut och då spelar det roll vilket papper du har använt.

Granngarden_toapapper_jord.png

Så väljer du rätt toalettpapper

Om du har en båttoalett, husvagnstoalett, trekammarbrunn, vakuumtoalett eller smala avloppsrör spelar valet av toalettpapper större roll än man kan tro. För att slippa stopp i rören bör du välja ett toapapper som löser sig snabbt och enkelt.
– Toalettpapper som är tillverkat av nya fibrer löser sig lättare än papper som är tillverkat av återvunnet papper, som till exempel tidningspapper. Man försvårar också lösligheten om man har tryck på pappret så välj ett papper utan mönster, säger Kenth Widman på Metsä Tissue som bland annat tillverkar Katrin Toalettpapper.

Även toalettpapper som har ett präglat mönster försämrar lösligheten. Slätt och odekorerat är alltså det som gäller om man har trånga rör, egen brunn eller specialtoaletter.

När man tillverkar toalettpapper så torkar man ihop fibrerna, det är alltså inget lim eller annat tillsatt. Så fort pappret kommer i kontakt med vätska börjar det att lösa upp sig. När det sedan åker genom rören och nöts mot svängarna som finns i rören fortsätter det att lösa upp sig mer och mer.

Har man ett utedass spelar valet av papper däremot ingen större roll. Cellulosafibrerna blir till mull oavsett vilket papper du väljer. Även en snålspolande toalett klarar vilket toapapper som helst så länge rören inte är för trånga.

Granngarden_toapapper.png

Katrin Basic till vänster och Katrin Plus till höger

Ett toalettpapper som är gjort av nya fibrer blir inte bara mer lättlösligt utan även mjukare och starkare. Detta beror på att de nya fibrerna är långa och vävs samman med varandra mer än återvunnet papper som har kortare fibrer. Trenden går också mot att det säljs mer toalettpapper av nya fibrer.

I Sverige är det vanligast att toalettpappret består av två lager.
– Man får ett mjukare papper som suger bättre med flera tunna lager än ett tjockt. Flera tunna lager löser sig också snabbare, berättar Kenth Widman.

Toalettpapper som bara består av ett lager är idag ovanligt men säljs fortfarande i Sverige och Norge.  Kanske har vi inte lika kräsna rumpor här uppe i norr …

TOAPAPPERSFAKTA

Här finns ett urval av Granngårdens hushålls- och toalettpapper!