Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Häst lugn nyår Granngården
Tips

Håll hästen lugn på nyår

Dela

Vi ser fram emot att snart få fira in ett nytt år! Men fyrverkerier upplever många hästar upplever som stressande och farligt. Som flyktdjur kommer de instinktivt försöka fly från en upplevd fara. För våra tama hästar skapar den reaktionen lätt fara, både för hästen och omgivningen. Hur kan vi hjälpa våra hästar att hantera det oväntade och behålla lugnet, även vid tolvslaget?

 • Trygghet för häst Granngården

  Fasta rutiner ger trygghet

  Hästar trivs bäst med fasta rutiner kring utfodring och hantering. Tillräcklig mängd grovfoder, daglig utevistelse, regelbunden och varierad träning samt bra stallmiljö ger en tryggare häst. En häst som redan är stressad och nervig i vardagen kommer sannolikt också reagera kraftigare på överraskande händelser. Undvik därför plötsliga förändringar inför nyårsnatten. Står din häst uppstallad på box så låt den vara inne och går den på lösdrift låt den vara ute med sin flock. Om du inte känner hästen så väl eller misstänker att den kan bli väldigt orolig kan det dock vara säkrare att ta in den under kvällen och natten. Oavsett om hästarna är uppstallade eller går ute är det en bra idé att ge fri tillgång till hö/hösilage för att hålla dem sysselsatta.

 • Hästens omgivning Granngården

  Se över omgivningen

  Gå gärna över hästens omgivning, både inne och ute, se till att alla stängsel är hela och ta bort objekt som de skulle kunna skada sig på. Om det skjuts fyrverkerier nära hagarna, kom också ihåg att kolla igenom dessa nästa morgon och ta bort eventuellt skräp som annars kan utgöra en skaderisk.

 • Dämpa sinnesintryck häst Granngården

  Dämpa ljud och synintryck

  Prata gärna med grannarna, kanske kan de tänka sig att hoppa över fyrverkerierna i år. Välj annars hagen längst bort från fyrverkerierna för de som är utomhus och prova att lämna radion på med lugn musik för att distrahera hästarna i stallet. En ljuddämpande huva kan också vara en god hjälp. Genom att täcka för fönster och lämna ljuset på i stallet så blir även skenet från fyrverkerierna mindre tydligt.

 • Sällskap häst Granngården

  Håll hästen sällskap

  Om du är osäker på hur din häst kommer att reagera eller vet att den brukar bli orolig så kan det vara en fördel om du eller en van stallkompis kan stanna hos hästarna under tolvslaget, både för att hålla dem lugna och för att hålla utkik för eventuella problem. Kom ihåg att hästar har lätt för att känna av våra känslor. Försök därför själv vara lugn och positiv.

 • Hjälp din häst med tillskott

  Studier visar att lugnande tillskott kan ge ett bra stöd för känsliga individer. För bästa resultat bör du välja ett tillskott som tillför en bred sammansättning av ingredienser, som arbetar tillsammans, snarare än en enskild ingrediens. NAF Instant Magic innehåller en unik sammansättning till stöd för lugn, självförtroende och koncentration. Dessa orala sprutor ger ett snabbverkande stöd vid tillfälliga behov som under nyårsnatten. Om hästen mer eller mindre alltid upplevs spänd och stressad ger NAF Magic i pulver eller flytande form ett mer varaktigt stöd i vardagen. Med Magic kan du underlätta inlärningen av nya moment och hjälpa hästen att behålla lugnet även i plötsliga situationer.

  Om du misstänker att det finns en stor risk att din häst får panik eller blir väldigt orolig bör du istället diskutera med din veterinär vad som är bäst för just din häst. Kanske är lugnande läkemedel det säkraste alternativet eller så mår hästen bättre av att stå i ett annat stall långt från firandet under den aktuella kvällen och natten.

  Nyfiken på NAF Instant Magic och Magic?