Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Så väljer du rätt hästtäcke - guide på granngårdens.se
Guide

Hästtäcke – så väljer du rätt

Dela

Dags för ett nytt täcke till hästen? När det kommer till att välja hästtäcke finns det några saker att ha i åtanke för att det ska bli rätt. Den här täckesguiden ger dig svar på alla dina frågor!

Det är inte helt enkelt att navigera bland alla hästtäcken och den djungel av information som finns på marknaden. Hur skiljer sig hästtäcken åt och vilket material ska man satsa på? Hur många hästtäcken behöver man, eller behöver man egentligen ett täcke, överhuvudtaget? I guidens första del ger Fredrik Spetz och hästskötare Josefin Svensson allmänna råd och tipsar om tre sorters hästtäcken. I guidens andra del går vi också igenom användningen av olika slags täcken och hur du kan tänka kring storlek, tjocklek och material innan du slår till!

Alla hästar är olika varma av sig – precis som vi människor. Hästens kropp behöver av naturen inte något täcke egentligen, men eftersom vi människor sätter hästar i arbete och klipper deras päls kan man behöva täcka dem med något. Generellt beror behovet av ett täcke på hur mycket päls hästen i fråga har, samt hur mycket hästen tränar. Men det handlar också om att lära känna just sin häst. För dig som tränar eller tävlar med hästen är det viktigt att hästen har väldigt fin eller nedklippt päls, varpå ett hästtäcke är nödvändigt. För dig som inte klipper hästen är behovet av ett hästtäcke inte alltid nödvändigt.

 

  • Ofodrat stalltäcke

    På bild ser vi ett ofodrat bomullstäcke; ett stalltäcke som lämpar sig under sommarmånaderna då det inte är allt för kallt. Ett ofodrat stalltäcke värmer något under svala sommarkvällar och nätter, men hjälper också mot flugor som kan vara mycket besvärliga under vår- och sommar. Ett stalltäcke är främst framtaget att bäras i stallet och inte för att gå i hagen, men med det sagt är det inga problem att använda utomhus så länge vädret tillåter och det inte är allt för blött. För att skydda hästen mot väder, vind och lera behöver man förse hästen med ett täcke framtaget för utomhusbruk. För att skydda hästen mot flugor finns det också speciellt framtagna flugtäcken (se Täckesguide nedan).

  • Fodrat Stalltäcke

    På bild ser vi ett stalltäcke försedd med 100 gram foder, nedan ett lite tjockare stalltäcke försedd med 300 gram foder. De liknar det ofodrade täcket men är då mer eller mindre varmt. Viktigt att komma ihåg är dock att hästen inte alltid behöver ett tjockare täcke, bara för att det är kallt. Vi vill inte att hästen ska stå och svettas. Med eller utan, ofodrat eller fodrat – välj alltid ett täcke med kvalitet som andas.

  • Fodrat eller ofodrat?

    Fredrik understryker vikten av att lära känna sin häst. Hästar vill inte stå för varmt, men de är också olika varma av sig – oavsett om de blivit friserade eller inte. Vid transport är det generellt lite svårare att hålla koll på temperaturen, varpå det kan vara fördelaktigt med ett hästtäcke i ylle eller fleece. För hästar som tränar, tävlar och blir klippta rekommenderas en garderob försedd med ett tunt fodrat stalltäcke, ett något tjockare och en yllefilt att variera med utifrån behov. Det kan också vara fördelaktigt att ha ett tunnare skaltäcke. Oavsett vilket är det viktigt att förse hästen med ett täcke som håller god kvalitet. Det är viktigt att stalltäcket för inomhusbruk har god andningsförmåga – utetäcken ska vara vattenavstötande men ändå andas så gott som det går.

Täckesguide – olika sorters täcken

Ett svettäcke är lämpligt efter ett träningspass, en dusch eller under transport, då det transporterar bort fukt och svett från hästen. Material som ull och fleece bidrar till att fukt lägger sig på täckets utsida; ull är idealiskt vid transport eller som ett värmande lager på vintern. Ull reglerar hästens temperatur och har också egenskapen att verka kylande på sommaren.

Ett stalltäcke är som namnet antyder, ett täcke avsett att användas i stallet och inte utomhus. Täckets insida är ofta gjort av bomull, fleece eller nylon och tjockleken varierar beroende på vilken temperatur man har i stallet.

Ett regntäcke är hästens motsvarighet till en regnjacka. Regntäcke finns såväl med eller utan foder och syftar till att skydda hästen mot väta. Tänk på att välja ett regntäcke som andas för att inte riskera att hästen blir för fuktig under täcket.

Ett vintertäcke liknar i mångt och mycket regntäcket. Vintertäcket har framförallt ett tjockare foder som förser hästen med extra värme, men det är även här viktigt att välja ett täcke som andas väl.

Ett flugtäcke, även kallat insektstäcke, skyddare hästen mot besvärande flugor och insekter.

Se utbud av hästtäcken

Storlek på hästtäcke

För att garantera hästens komfort och slippa skav är det förstås viktigt att välja ett hästtäcke med rätt storlek. För att ta reda på vilket storlek som passar just din häst, mäter du från manken till svartroten (se bild och storlekstabell nedan).

Så väljer du rätt storlek på hästtäcket - guide på granngården.se

Tjocklek på hästtäcke

Eftersom pälsen utgör ett naturligt täcke står hästar emot värme och kyla bättre än vad vi människor gör. Utgå från hästens behov när du väljer täcke – inte utefter hur varmt eller kallt vi människor tycker att det är. Ett vanligt misstag är att man väljer ett alldeles för varmt täcke som ökar risken för överhettning. Hästar med lång vinterpäls klarar kylan bra, men om hästen blir blöt eller utsätts för mycket vind blir det betydligt svårare att bibehålla värmen. Tjock päls hindrar snö från att smälta, men vid regn och lera kan även den långhåriga hästen må bra av ett hästtäcke. Hästar med tillgång till skydd i hagen kan hålla värmen där istället för att bära ett täcke.

Hästens ålder och hälsa avgör också hur stort behovet av ett hästtäcke är. För äldre hästar är det något svårare att bibehålla värmen och för hästar som har problem med rygg, korsförlamning eller muskelkramper är det extra viktigt att hålla värmen. Tänk också på att det är viktigt med ett gott foder under kalla dagar – när hästen tuggar hålls blodcirkulationen i schack.

Är hästen för kall?

Hästar som är för kalla eller fryser vill göra av med så lite energi som möjligt. Det gör hästen genom att stå still, gärna i lä och nära en annan häst. Pälsen reser sig, hästen tar färre men djupare andetag och skakar på musklerna. För att öka värmeproduktionen kan du också lägga märke till att hästen äter mer (grovfoder är extra viktigt när det är kallt).

Är hästen för varm?

Det är vanligare att hästen är för varm än för kall. Tecken på detta är att hästen trampar omkring och svettas över revben och bog. Hästar kan reglera kroppstemperatur över halsen varpå ett täcke med hals ökar risken för överhettning.

Märkningar att hålla utkik efter

Hästtäcken är olika slitstarka beroende på hur kraftigt yttertyget är. När hästen drar sig mot grenar, kliar sig mot något, biter- eller har hästkompisar som biter på täcket, riskerar täcket att slitas ut eller går sönder. Denier (ofta förkortat med ett D) anger hur slittåligt ett täcke är. Ju högre denier desto högre slitstyrka. Om hästen går i hagen med kompisar som tycker om att leka och bita på varandras täcken, ska du hålla utkik efter märkningen Rip-stop. Rip-stop innebär att en starkare tråd blivit invävd på täckets utsida.

När du väljer hästtäcke är det viktigt att se över hur vattentåligt ett hästtäcke är. Vattenpelare anges ofta i millimeter och ett täcke med 3000 mm vattenpelare är att rekommendera för hästar som spenderar mycket tid utomhus. Täckets foder eller fyllning vägs per kvadratmeter och anges i gram foder/m2, medan MVT (Moisture Vapor Transmission) anger hur väl täcket andas och hur mycket kondens tyget släpper igenom.

När du investerat i ett kvalitativt hästtäcke, är det som med all annan hästutrustning, viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Förläng livslängden genom att kontrollera täcket efter användning – det ska förvaras torrt.