Gå till huvudinnehållet
Så väljer du rätt hästtäcke - guide på granngårdens.se
Guide

Hästtäcke – så väljer du rätt

Dela

När du väljer hästtäcke till din häst är det mycket att tänka på för att det ska bli rätt. Vilken storlek passar bäst? Vilken tjocklek ska du välja? Vad är skillnaden mellan de olika sorters täckena? Den här täckesguiden rätar ut dina frågetecken!

Välja storlek

Att ha rätt storlek på hästtäcket är viktigt för hästens komfort och för att slippa skav, vilket kan uppstå om täcket är för stort och glider bak. För att veta vilken storlek som passar din häst mäter du från manken till svansroten (se bilden). Du kan också ta hjälp av storlekstabellen nedan.

 

Så väljer du rätt storlek på hästtäcket - guide på granngården.se

Tre snabba tips

 • Har din häst en bred bog kan du behöva gå upp en storlek när du väljer hästtäcke.
 • Använd ett lakan under när du provar täcket på din häst.
 • Ha ett utrymme på 10 cm under hästens mage när du knäppt igen kryssgjordarna. Då får hästen utrymme när den ligger ner och det minskar risken för att hästen fastnar.

Tjocklek på täcke

Det är lätt att glömma att hästen faktiskt redan har ett naturligt täcke i form av pälsen. Därför klarar den både värme och kyla bättre än vad vi människor gör. Det är därför viktigt att utgå från din hästs behov när du väljer täcke – inte efter hur varmt eller kallt vi människor tycker att det är. Ett vanligt misstag är att välja ett för varmt täcke snarare än för kallt, vilket ökar risken för överhettning.

 

 

Andra faktorer som är bra att ta med i beräkningen när du väljer hästtäcke är:

 • Väder och vind

  Har din häst lång vinterpäls klarar den kyla bra. Genom att ha luft mellan hårstråna kan den isolera sig väl mot kalla dagar. Blir hästen däremot blöt och utsetts för mycket vind har den betydligt svårare att hålla värmen. Snö är dock inte lika farligt som regn och lera, eftersom den tjocka pälsen hindrar snön från att smälta.

   

 • Väderskydd

  Har hästen tillgång till skydd i hagen kan de hålla värmen där under ruskdagar istället för att ha ett varmt täcke.

 • Hästens hälsa

  Har du en frusen häst eller en häst som har haft problem med ryggen, korsförlamning eller muskelkramper är det viktigt att de inte blir kalla. Då behöver de ett varmare täcke för att må bra.

 • Ålder

  En gammal häst har svårare att hålla värmen. Välj därför en tjockare tjocklek på täcket så slipper de lägga energi på att hålla sig varma.  

 • Tillgång till foder

  När hästen tuggar håller den samtidigt värmen och blodcirkulationen igång och fryser sällan. Därför är det också viktigt att den har gott om foder under kalla dagar.

Är hästen för varm eller kall?

Hur ser du då om din häst är för varm eller kall?

En kall häst

En kall häst vill göra av med så lite energi som möjligt. Det gör den genom att stå still (gärna nära en annan häst för att hjälpas åt att hålla värmen), resa håren i pälsen för bättre isolering och ta färre men djupare andetag. Fryser hästen vill den också gärna stå i lä, om det finns. Den kan också försöka öka sin värmeproduktion genom att äta mer (grovfoder är extra viktigt när det är kallt) och skaka på musklerna.

En varm häst

Att hästen blir för varm är vanligare än att den fryser. Tecken på detta är att hästen är rastlös, trampar omkring och är svettig över revben och bog. Hästar kan också anpassa sin kroppstemperatur på halsen. Ett täcke med hals ökar därför risken för överhettning.

 

varm eller kall häst?

Täckesguide – olika sorters täcken

 • Svettäcken

  Svettäcke är ett täcke som transporterar bort fukt och svett från en svettig häst. Perfekt efter träningspass, dusch eller under transport. Dessa täcken finns i både fleece och ull, material som gör att fukten lägger sig på utsidan av täcket. Ulltäcke är idealiskt som transport och svettäcke eller som ett värmande lager. Ullens egenskaper reglerar hästens temperatur och fungerar lika bra som värmande på vintern som kylande på sommaren. Tänk på att använda anpassat tvättmedel till ditt ulltäcke för att bevara dess funktion.

 • Stalltäcke

  Som namnet antyder är stalltäcket till för att användas i stallet – inte utomhus. Insidan av täcket kan vara gjort av bomull, fleece eller nylon. Hur tjockt foder du behöver i stalltäcket beror på temperaturen i stallet. I ett kallt stall rekommenderas 300-500 gr fyllning så att hästen kan hålla sig varm. Tips är att välja ett stalltäcke med slät utsida, eftersom det är mycket enklare att hålla rent.

 • Regntäcke

  Regntäcket är hästens regnjacka, som ska skydda mot väta. Det finns både med och utan foder. Tänk på att välja ett regntäcke som andas, så att hästen inte blir fuktig under täcket.

 • Vintertäcke

  Vintertäcket liknar regntäcket i mångt och mycket. Det är ett täcke som ska andas väl, men som också ska ha ett tjockare foder som ger hästen extra värme.

   

 • Insektstäcke

  Insektstäcke, även kallat flugtäcke, ger hästen skydd mot besvärande insekter. Är din häst känslig för solen finns det även sommartäcken med UV-skydd.

   

 • Ländtäcke

  Ländtäcket värmer och håller hästen torr om korset. Ett utmärkt täcke vid uppvärmning eller avskrittning eller ibland också för hela ridpasset. Täcket finns i två olika varianter och material. Vissa modeller spänner du fast i sadelgjorden och andra knäpps framför. Materialen du kan välja bland är fleece, ylle eller nylon. Många ländtäcken har även reflexer, vilket är bra om du ska rida ute i mörkret.

Vad betyder märkningarna?

 • Denier (ofta förkortat med ett D) anger hur slittåligt täcket är. Den här märkningen berättar om tjockleken på tråden som täckets yttertyg är gjort av. Ju högre denier desto högre slitstyrka. Hur hög denier du behöver beror på om täcket är ett utetäcke, då en högra slitstyrka behövs, eller ett innertäcke, som behöver lägre.
 • Rip-stop innebär att en starkare tråd är invävd i ett rutmönster i täckets utsida. Det är att föredra om hästen går i hagen med kompisar som tycker om att leka mycket och biter i varandras täcken
 • Vattenpelare beskriver hur vattentåligt hästtäcket är. Måttet anges oftast i millimeter. Går din häst ute mycket är ett täcke med åtminstone 3000 mm vattenpelare att rekommendera.
 • Fyllningen eller fodret i täcket vägs per kvadratmeter och anges i gram foder/m2. Fyllningen består oftast av ett luftigt polyestermaterial.
 • Andasegenskaper anges i MVT (Moisture Vapor Transmission) och beskriver hur mycket kondens tyget släpper igenom. 

Tips

När du väljer hästtäcke kan det också vara bra att känna till:

 • Hästtäcken har olika slitstyrkor genom olika kraftigt yttertyg. Saker som kan slita på täcket är exempelvis att hästen drar sig mot grenar, att kompishästen biter på täcket, eller om den kliar sig mot något som gör att det går sönder. Denier är en märkning som anger hur slittåligt täcket är. Om du har problem med att andra hästar bitar på täcket finns även olika krämer du kan sätta på täcket som gör att det smakar illa.
 • Är din häst nyklippt kan ett bogskydd vara bra under täcket för att slippa skav vid bogarna.
 • Kontrollera täcket dagligen så att det ligger som det ska och är torrt.
 • Lägg aldrig på ett täcke som är blött på din häst. Det ökar risken för regnskållor, en hudinfektion.
 • Ta hand om dina täcken för att förlänga livslängden! Förslagsvis kan du använda produkter från Re:Claim som är anpassade för hästtäcken.