Gå till huvudinnehållet
så planterar du ljung i kruka och balkong - läs mer på granngården.se
Guide

Plantera ljung – tips & skötsel

Dela

Ljung, en populär och färgstark växt att pigga upp höstrusket med! Dessutom håller den sig fin vintern ut – om du sköter den på rätt sätt. Här kan du läsa om hur du planterar ljung bäst, skillnaden mellan ljung som perenn och höstljung, vilken jord du ska använda med mera. Sedan är det bara att mixa och matcha precis som du själv vill!

Höstfavoriten ljung finns i flera olika sorter och färger och passar perfekt att pryda altanen, balkongen eller trädgården med när sommarens grönska börjat lägga sig. Välj bland rosa, lila, orange, blå eller vit ljung – eller varför inte blanda? Bra att känna till när du väljer din ljungplanta är dock att de olika sorterna har lite olika egenskaper och livslängd.

plantera ljung på hösten - granngården.se

Ljung, en perenn

Ljung i det vilda är en perenn, dvs en växt som kommer tillbaka år efter år. Men den trivs lika bra att planteras där hemma, men används då framförallt som säsongsväxt. För att ljungen ska hålla sig fin länge är det viktigt att vattna den regelbundet när jordytan börjat torka – men bara så länge det är plusgrader ute. Ljungen tycker inte om att torka ut och kan då snabbt se torr och tråkig ut. Exempel på perenner är sortgrupperna Calluna och Garden Girls.

Höstljung

Höstljung, eller ljung Erica som den också kallas, är en annuell som håller i en säsong. Den blommar rikligt med sina klockformade blommor. När frosten kommer och blommorna fryser behåller de sin fina färg och ser därför ut som att den blommar även under vintern!

Plantera ljung

När du ska plantera ljung är det viktigt att välja en sur jord med lågt pH-värde. Rhododendronjord passar till exempel utmärkt! Du kan även blanda upp jorden med lite odlingssand för att få bättre dränering och på så vis hjälpa ljungen att hålla längre.

Att plantera ljungen tillsammans med andra växter är jättefint! Tänk bara på att kombinera med växter som också vill ha sur och väldränerad jord, såsom till exempel höstaster, prydnadskål eller silvergirlang.

I kruka

Ljung i kruka blir oftast 20-40 cm höga. Ställ krukan där den kan stå skyddad från snö, men gärna där den kan få lite sol. Det gör att den håller sig fin längre. Eftersom ljungen trivs i väldränerad jord kan det vara bra att lägga lecakulor i botten av krukan. Ljungen trivs i fuktig jord, men inte att stå alldeles för blött heller. För att slippa vattna lika ofta är det en god idé att plantera om ljungen i en större kruka som kan hålla mer vatten.

I balkonglåda

Ljung i balkonglåda går precis lika bra som i kruka! Tänk bara på att skydda den från alltför stark sol och uttorkning.

Plantera ljung i kruka och balkonglåda - granngården.se

Läs även