Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

så planterar du ljung i kruka och balkong - läs mer på granngården.se
Guide

Plantera ljung – allt du behöver veta

Dela

Ljung är en populär och färgstark växt som många väljer att pigga upp höstrusket med. Om du sköter om ljungen på rätt sätt håller den sig dessutom fin hela vintern.

Ljung, Calluna vulgaris, är en höstfavorit hos många som pryder höstkrukan eller trädgårdsrabatten med dess charm. Ljungplantorna växer lite utbrett, som små låga buskar, med blommor som sitter tätt i ensidig klase. Ljungen blommar i vitt och rosa purpur; med platta och barrlika blad i nyanser av grönt, brunt och brons.

  • Ljung, Calluna vulgaris

    Ljung, även kallad höstljung, är den enda arten i släktet Calluna och landskapsblomma i svenska Västergötland. Ljungen blir generellt upp till 20 – 50 centimeter hög, men kan i undantagsfall växa sig upp till en meter. I det vilda trivs ljungen på naturligt sura och sandiga jordar, så oavsett om du planterar ljung på friland eller i kruka är det en surjordsväxt som trivs allra bäst i sur jord med lågt PH-värde.

  • Plantera ljung

    Rhododendronjord är en specialjord framtagen för surjordsväxter såsom ljung, barrväxter och blå hortensia. Börja med att gräva bort befintlig jord för att undvika att kalkhaltig jord blandas upp med rhododendronjorden och plantera sedan ut din ljung direkt i jorden. Bland eventuellt upp med odlingssand för att öka dräneringen, och bottna med lecakulor om du väljer att plantera ljung i kruka.

    Plantera ut- eller placera krukan på en solig eller halvskuggig och varm plats, och tänk på att placera ljungen i ett snöskyddat läge om du vill att den ska hålla sig dekorativ hela vintern. Ljungen är härdig i kalla temperaturer, men härdigheten varierar också mellan olika sorters ljung. Erica är en ettårig variant som inte tål frost, medan ljungsorterna Calluna och Garden Girls är ett par av de mest härdiga.

    Oavsett ljung är det en törstig perenn som vill stå i fuktig jord. Så länge det är plusgrader utomhus kan du ha som tumregel att vattna din ljung en gång i veckan. Vattna sedan fram tills dess att det är minusgrader såväl på dagen som på natten.

  • Kombinera och dekorera med ljung

    Ljungen ger ett ombonat och välkomnande intryck där den ger hösten blomsterprakt i krukor och rabatter. Men ljungen gör sig också i kombination av andra höstväxter som prydnadskål, murgröna, höstaster, cyklamen och silvergerlang. Med ljungen kan du sedan binda vackra servettringar eller kransar att hänga på dörren. 

Läs även