Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Hästens maghälsa – så håller du hästmagen i balans

Dela

Stress, foder och miljö är bara några av de faktorer som kan påverka hästens maghälsa. Ta del av bästa tipsen för att minska risken för matsmältningsproblem hos din häst!

Om din häst lever i en stressig miljö eller går för länge på tom mage kan maghälsan påverkas negativt. Mag- och tarmsystemet är hos hästen uppbyggt för att äta regelbundet, många timmar om dygnet. Hästen har också, av naturen, en känslig mag- och tarmkanal. Foderbyte, stress och andra förändringar i hästens vardag kan leda till matsmältningsproblem som yttrar sig i diarré, magproblem och kolik.

Hästfoder för känslig mage

Tips för god maghälsa

Fiber för en god maghälsa

Hästen är en grovtarmsjäsare, vilket innebär att mikroorganismer bryts ner och omvandlar fiber till näring. Fiber bör därför utgöra den största andelen av hästens foder. Grovfodret bör motsvara minst 1,5% av kroppsvikten och kan bestå av gräs, hö, hösilage eller annan fiberkälla. Mindre än 1,5% kan öka risken för besvär såsom lös avföring och potentiell viktnedgång. 

Byt foder gradvis

Mikroorganismerna i tarmen är anpassade efter vad hästen äter. Om bytet av foder sker för snabbt kan hästens tarmflora störas och dålig mage kan bli en konsekvens. Byt ut fodret gradvis under 7–10 dagar så att hästens tarmflora hinner vänja sig vid den nya dieten. Matsmältningen håller sig således mer stabil.

Begränsa spannmålsgivorna

Mikroorganismerna är som mest effektiva vid ett neutralt pH-värde. Större måltider med stärkelse eller socker gör att det når grovtarmen osmält, vilket leder till en jäsningsprocess som bildar mjölksyra och sänker pH-värdet. När miljön blir för sur dör mikroorganismerna vilket bildar toxiner som vanligen resulterar i dålig mage och i värsta fall kolik eller fång.

Ge din häst fodertillskott

Hästen kan få problem med magen trots att du följer alla rekommendationer om utfodring. Besvär med maghälsa kan det bero på såväl stress, hård träning eller en känslighet för konserverat foder såsom hösilage. Ge din häst fodertillskott för att upprätthålla en god magtarmhälsa.

Kontakta veterinär

Visar din häst tecken på sjukdom? Om hästen minskat kraftigt i vikt, har diarré, feber och koliksymptom bör du omedelbart kontakta veterinär.