Gå till huvudinnehållet
Tips

Grattis på födelsedagen alla hästar

Dela

Visste du att nyårsdagen är den officiella födelsedagen för alla hästar? Ta del av bästa receptet på hästens födelsedagstårta!

Nyårsdagen är den första dagen på det nya året, men det är också dagen då vi firar alla hästar som fyller år! Alla hästar som kom till världen under 2022 firar alltså sin 1-årsdag trots att de i praktiken kanske bara är ett par månader gammal. Att hästarnas födelsedag sker under samma dag beror på praktiska skäl då hästar behöver ha en viss ålder för att börja tävla. Det är då lättare att alla hästar fyller år samtidigt! 

Ha en lugn nyårsafton i stallet och fira hästens födelsedag med en härlig ridtur och tårta med äppel-och morotsfyllning dagen till ära! Modifiera receptet efter tycke och smak!

 • Äppel- och morotsfyllning

  Börja med att göra äppelfyllningen där du behöver: 200 gram äpple (använd hela äpplet), +200 gram tärnade äpplen, 8 gram pektin och 1 1/2 msk vatten.

  • Mixa eller riv äpple och lägg i en kastrull tillsammans med 1 1/2 msk vatten. Värm på medelvärme och tillsätt pektinet under omrörning så att det inte bildas klumpar.  Koka upp under omrörning.

  • Tillsätt tärnat äpple och låt sjuda i 3 minuter. Fyll en del av fyllningen i några formar (5-6 bitar i iskubsform eller liknande) som ska användas som dekor uppe på tårtan. Resten lägger du i en skål som du täcker med plast och förvarar i kylskåpet.

  Fortsätt med morotsfyllningen där du behöver 1 dl torkad morot, 3 dl vatten, 10 g pektin och ytterligare 1 1/2 msk vatten.

  • Blötlägg torkad morot med 3 dl vatten i cirka en timme.  Värm upp i en kastrull och tillsätt pektin under omrörning. Koka sedan under omrörning till moroten är mjuk.

  • Fyll en del av fyllningen i några formar (5-6 bitar i iskubsform eller liknande) som ska användas som dekor uppe på tårtan. Resten lägger du i en skål som du täcker med plast och förvarar i kylskåpet.
 • Tårtbotten- och montering

  Tårtbottnarna gör du på 300 gram pellets, müsli, fiber och/eller Betfiber (välj efter smak), samt 50 gram finrivet äpple. Blanda allt noga och fördela i form med löstagbar botten. Baka bottnarna i 6 - 7 minuter i 160 grader. Låt svalna och avlägsna tårtbottnen i 3 bitar.

  När det kommer till att montera tårtan så fint som på bilden börjar du med att breda morotsfyllningen på den nedre tårtbottnen. Lägg sedan över ännu en tårtbotten ovanpå morotsfyllningen och bred på med äppelfyllning. Slutligen lägger du på den översta tårtbottnen och dekorerar med blötlagda linfrön, torkade morötter, samt äpple- och morotskuberna du förberett i kylskåpet.